Monday, 18 August 2014

Pengetahuan asas berniaga: Ketahui jenis-jenis kos anda!

salam dearies :)

ramai sangat yang PM i - mintak ajar asas berniaga, dan cara nak buat book keeping 

mungkin sebab background i sebagai Chartered Accountant kan

kalau 3 tahun yang dulu, I hanya boleh bercerita tentang teori bisnes, sebab masa tu I bertugas purely sebagai accountant & auditor sahaja
lansung takde pengalaman berbisnes masa tu :)


now alhamdulillah, selepas dapat peluang bisnes dengan #topleaderscircle , bermula dengan bisnes secara part time dan inshaAllah dalam proses untuk berbisnes secara full-time, I dapat juga aplikasi pengetahuan teori acconting dan finance , bersama dengan experience (setakat yang ada) bisnes.

so today, I nak sentuh tentang cost dahulu

bulan puasa lepas, i'm sure ramai yang buat bisnes bermusim jual barangan untuk hari raya :)
kebanyakannya jual biskut/kuih, jualan di pasar ramadhan, jual baju raya, jual brooch dan sebagainya ..
ada yang buat sendiri, ada yang jadi pemborong dan re-sell.
syukur, uols semua dah start berbisnes lah tu :)
coz definisi bisnes involves modal - apa itu modal?



MODAL/ CAPITAL:
 1) wang atau harta benda yg digunakan sbg dasar atau asas utk berniaga atau utk menghasilkan sesuatu yg menambah kekayaan 
2) wealth in the form of money or other assets owned by a person or organization or available for a purpose such as starting a company or investing.

PERNIAGAAN/BUSINESS
1) where goods and services are exchanged for one another or for money.
Every business requires some form of investment and enough customers to whom its output can be sold on a consistent basis in order to make a profit.

so actually, kalo uols ada salurkan modal (masa, tenaga, wang ringgit) untuk membuat sesuatu pertukaran barang /servis yang boleh mendatangkan keuntungan , itu dah dikira berbisnes lah tu :)

ramai sebenarnya yang dah mula berbisnes secara kecil-kecilan tanpa uols sedari kan ...

tapi, ramai yang tahu cara nak kira keuntungan, tapi belum betul-betul faham konsep kos :)

baru-baru ni I ada terdengar, conversation kat surau office I ni, katanya berbisnes jual biskut raya, jual 100 balang, untung dalam RM1,000. 

pastu I tanyalah, macam mana kira untung tu?

I jual 1 balang RM28, kos barang-barang sume dalam RM18 sebalang...
so untung RM10 la sebalang?

apa pendapat uols? 

betul tak cara pengiraan tu?

actually, dah betul dah konsepnya, tapi sometimes, kita lupa kos tersembunyi yang kita perlu ambil kira dalam menentukan keuntungan perniagaan kita

nak kira untung, senang je : sales - cost

so, apakah kos yang anda harus ambil kira?


FIXED COST
ni basically kos-kos tetap yang kita incur tiap-tiap bulan kita berbisnes
tak kira kita buat sales ke tak, memang kena bayar jugak kos-kos nih

kalo yang memang ada kedai, kos tetap ni macam:
sewa kedai
bil utiliti (elektrik, air, telefon)
gaji pekerja
advertising
internet 


kalo yang re-seller pulak, selalunya dah ada kontrak untuk ambil minimum stok dari supplier.
contohnya untuk setahun, ambil minimum RM1000 stok sebulan
kalo macam ni pun di kira kos tetap, sebab terjual ke tak, tetap kena ambil paling sikit minimum stok tu.

untuk yang berniaga online tu, mungkin boleh masukkan cost domain/server yg kita bayar setiap tahun sebagai kos tetap.

VARIABLE COST
yang ni pulak, kos yang berubah ikut level sales kita
kalo sales banyak, banyak lah die...
kalo sales kurang, kuranglah die
contohnya:

yang ada kedai: kos bahan mentah, kos pengangkutan , kos packaging, kos storage barang

kalo yang re-seller atau pun jual service:
kos minyak jumpa client, toll, makan minum masa appointment dengan client, postage barang, minya/ postage/ courier nak dapatkan barang dari pemborong atau kilang.


SUNK COST
haa ni yang kebanyakan orang tak berapa sedar
sunk cost ni kira macam modal hangus

contohnya macam kalo yang ada kedai :
1- renovation cost; kita takkan dapat recover balik bila kita berhenti buat biz
2- furniture and fittings - meja kerusi,lampu kipas aicond sume tu usually kira scrap lah...
3- kalo berniaga dari rumah, buat cake ke etc barang2 macam mixer, alat2 sume tu pun boleh kira as sunk cost la..unless lepas tu kita boleh jual?
4- advertising - memang sunk cost lah kan...iklan tak boleh jual balik kott


kalo jual pun mostly at very low value kan

this is only at the surface...
of course, setiap perniagaan, mesti ada kos yang unik :)

costing adalah salah satu aspek penting dalam perniagaan, sebab selain harga jualan yang sesuai, costing jugak memainkan peranan penting untuk menjana keuntungan berniaga!

untuk yang baru nak berjinak-jinak dengan perniagaan, I akan suggest timba pengalaman dulu dengan jadi re-seller/ agen dahulu, sebab yang ni paling kurang kos!
hanya keluarkan modal untuk simpan stok barangan, variable cost pun very minimal, sebab hanya perlu jumpa customer/ supplier tanpa perlu ada kedai

keuntungan more or less fixed, tanpa ada modal hangus - as long as semua barangan yg kita ambil stok tu, kita jual :)

paling jimat, buat biz online sebagai platform untuk dapatkan customer :)

if ada yang tercari-cari peluang biz, tak tahu nak jual apa, and modal pun ada , tapi limited, why not we meet up and mungkin uols berpeluang untuk berniaga bersama-sama #topleaderscircle!

inshaALLAH , senarai produk kami memang hanya yang in demand dan senang untuk dijual!
pendek kata- memang sought after lahhh!


9/10 dari punca rezeki datangnya dari berniaga!

Sunnah kot berniaga ni...pastu ada pulak yg pandang pelik je bila kawan2 berniaga...yg menjauhkan diri pun ada hihi..

Padahal sepatutnya kita perlu ada perniagaan sebagai salah satu punca rezeki kita! Ada keberkatan pulak tu kalo punca rezeki kita dr berniaga

Org tak nampak betapa banyaknya rezeki dr berniaga nihh...sbb selesa sangat dengan makan gaji dapat bulan2 kan...

I just nk illustrate aikit dlm bentuk figure ..
Katalah Allah nak bagi RM200juta rezeki bulan ni untuk penduduk di Ampang...ni contohla yerr

9/10 dr berniaga kan? So dah tentu2 Rm180juta dah tersedia utk org2 berniaga...20 juta utk org yg tak berniaga

So..katalah yg berniaga ada 10,000 org..and of course yg tak berniaga lagi ramai...katalah 10x ramai = 100,000 org

So utk yg berniaga..bulan ni dptlah RM18,000 seorang..and yg x berniaga dapatlah RM200 seorang

Nampak tak mana yg lebih? Of course kalo berniaga ni kalo buat lebih..dapat lebih


xoxo
Isma
019-339 3340













Monday, 11 August 2014

Resipi Mee Rebus Muar (Haji Wahid ) - bila tetamu datang beraya !

well, usually my weekends akan dipenuhi aktiviti biz - sama ada bantu rakan kongsi fitting Premium Beautiful, ataupun jumpa my own clients yang nak tahu peluang biz dan buat income 4-5 angka sebulan dengan Top Leaders Circle :)

but this year, maybe coz we have Safiyyah, ramai pulak tetamu yang berkunjung ke rumah masa raya niii

Tetamu kan pembawa rezeki , so inshaAllah kami akan raikan sebaik-baiknya - selagi mampu!


so this weekend, in between best friends weddings, sempat jugaklah I try masak resipi mee rebus muar yang sedap menjilat jari tuuhhh

heheh 

seriously, it is easy to make ( I suka share benda yang senang jerrr hehehe) - buat kuah die dulu, then yg lain2 tu potong2 jerrrr


of course semua raw materials- daging, sayur, telur, semua i purify dengan Biozone Food Purifier!
dam garam masakan I guna Garam Buluh...

berbaloi beli Biozone ni dah setahun lebih guna :)
yang penting kita nak elakkan cancer, so kena purify bahan makanan kita dari pengawet, fatty acid, dan toksin :)


so, uols bolehla try sajikan mee rebus ni untuk tetamu uols yerrr

this recipe serves about 15 ppl, so boleh adjust ikut bilangan tetamu :)


Cara Buat Mi Rebus Johor
( Resepi Mi Rebus Hj Wahid )

Bahan-bahan:
2 kilo mee kuning, dicelur ( actually, i tink 3 bungkus je dah cukup heheh, bila dah celur jadi banyak...)
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel (i used daging kisar (dlm kuah) + rebus daging dan hiris (tak masuk dlm kuah)
4 biji keledek, direbus dan dikisar (i used keledek merah, but rasanya kalo guna keledek kuning lagi elok coz lebih manis)
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar (letak atas penapis halus n lalukan dgn air)
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik (kalo malas, boleh blender je sekali, senang)
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering (yang ni i blum cuba, sebab tak sempat hehehe)
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua

Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. 
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. 
Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. 
Masukkan rampah kari kacau rata, 
kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. 
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

so selamat mencuba!

anyone yang nak tahu peluang cover balik duit yang keluar macam air musim2 raya ni - inshaAllah I can teach you how you can become a business owner with TLC!
1st income RM4,500 :)

XOXO
ISMA 019-339 3340

Monday, 4 August 2014

salam aidilfitri 2014~!


hope everyone had a great Aidilfitri break!

can't wait to fully gear up in biz and work :)

xoxo
Isma

Wednesday, 30 July 2014

PROMO PREMIUM BEAUTIFUL RAYA 2014

**this is a STICKY POST, scroll down for newer posts :) **



Surely ramai yang dah busy cari baju raya or memang dah siap punnn
to me , tak guna baju raya mahal2, Jovian, Hatta Dolmat, Rizalman, tapi nampak segala mala mangkuk tingkats!

Takpe kalo kite chubby sikit, yang penting bodyshape tu ada...

Seriously, every woman needs good lingerie to complement every look!
baju ribu ribans pun tak guna kalo berbonjol2 di tempat yg tak sepatutnya!

ada yang kata, takpe, puasa 30 hari, insyaAllah turunla beberapa kilo n kempislah perut....tapi...betul ke turun? lepas tu kalo turun, flabby ke toned?
heee...get RM225 cash rebate when you buy PREMIUM BEAUTIFUL set with me this month :)

berbaloi sangatttt...i bought mine for 2 years plus, and masih elok lagi,...
siap ada lifetime warranty on wear and tear ...FREE REPAIR!

YANG PALING PENTING!

This is the only corset yang banyak testimoni kesihatan!

best kan, kita dapat benefit kesihatan dan kecantikan, just dengan pakai lingerie je...

works especially well for people with back pain, slipped disc, masalah kesihatan wanita macam senggugut, keputihan, cyst dalam rahim, fibroid, endometriosis...

and masa Ramadhan ni, it can really help uols yang ada amsalah gastric or migrain :)

i know coz i use it to help my severe gastritis juga :)

uols boleh google sendiri or refer to Testimoni tab kat atas tu for details!

ok so for raya PROMO!


BUY 1 FULLSET PREMIUM BEAUTIFUL 

+

GET PREMIUM BEAUTIFUL SHORT BRA FOR FREE!

plus 1 PB wash complimentary from me :)

valid for FULLCASH , AEON CREDIT & CREDIT CARD purchase!

12 months 0% instalment available for selected credit cards, so please do ask me if your card is eligible :)

uols boleh bayar ansuran serendah RM100 sebulan :)


offer ends 30 July 2014!

SMS/WHATSAPP ISMA 019-3393340 or leave your details via the CONTACT ME button!

SALAM RAMADHAN, and let's look fabulous this coming raya!

XOXO
ISMA

Thursday, 24 July 2014

iklan hari raya 2014 paling unik dan Islamik (TV Al-Hijrah)

agaknya memang budaya kat Malaysia, semua orang mesti tertunggu-tunggu iklan hari raya :)

yang selalunya popular, iklan dari Petronas - coz diorang yang start the trend dulu masa kita kecik-kecik

iklan Yasmin Ahmad yang mesti menyentuh hati sanubari

I found one raya advert yang a bit different, mengupas about pentingnya didikan agama, tentang pentingnya Ramadhan dan kemuliaan bulan Syawal.



It's like a short film clip of 8 mins - yang lebih unik, iklan ni mmg fully menutup aurat ; sampai pelakon kanak-kanak die pun pakai inner neck masa shoot scene sahur :)


what's your favourite iklan raya?

do share!

xoxo
Isma


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring