Wednesday, 28 December 2011

it starts with Z ...

Senang je topic harini…

Zakat

Uols dah bayar zakat ke blum untuk tahun ni?

Memang, kadang-kadang kite rasa berat sangat nak bayar zakat

Yelah, sometimes keperluan hidup kita pun cukup-cukup je dengan gaji sekarang…

Pernah dengar tak this quote?

"Kejarlah dunia seperti kamu akan hidup selama-lamanyanya, dan kejarlah akhirat seperti kamu akan mati pada esok hari". "

Betul, kalo kita kaya pun , duit takkan bawak ke kubur…
Tapi, bila kita senang, dah jadi rukun Islam untuk kita infaqkan harta kita kepada yang lebik memerlukan…supaya harta kita bersih, dan appropriation of wealth dalam masyarakat pun sempurna.


That’s why, dalam Islam, tak salah kalo kita berusaha untuk jadi kaya – dengan syarat, balance it with deeds for akhirat :)

Tapi nak tunggu kaya macam mana baru nak berzakat eh?


To me, whether kita kaya atau miskin- tanggungjawab sesame manusia untuk bantu satu sama lain..

Bile kita tak berzakat, personally , macam kita makan rezeki orang lain…

Nak tahu kenapa?

Sebab memang sebahagian dari apa yang kita dapat, memang hak untuk 7 asnaf tu :)

Alaa bukan banyak pun bayar zakat – 2.5% out of gaji kita je…tu pun siap ada personal allowance boleh tolak untuk tanggungan diri and family…

Sila refer link to zakar calculator from Lembaga Zakat Selangor kat sini...


yang buat side income, jangan lupa masukkan income anda dalam calculation tu k...

insyaAllah, bila kita sucikan harta kita, Allah akan beri berlipat kali ganda - dalam cara yang berbeza -beza!

Selamat menunaikan ibadah zakat ye kawan – kawan!

Tuesday, 27 December 2011

PREMIUM BEAUTIFUL YEAR END SALE!



Year end kan…memang sinonim with SALE!

So, I pun nak buat sale for Premium Beautiful to my loyal FB followers and blog readers, aaaannnnd for my beloved customers  :)

OK, untuk  yang dah lama tertinjau-tinjau nak dapatkan Premium Beautiful (FULL SET) tu…

GOOD NEWS!

 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-


UPON PURCHASE OF PREMIUM BEAUTIFUL (FULL SET ) via CASH OR CREDIT CARD– includes Long Bra, Long Girdle and Waist Nipper

Instead of the Normal Price : RM2,400 (small size range) / RM2,600 (big size range)
-
-
-
-
-
-

I will give you the BEST DEAL EVERRRR!!!!!!!


1 ) Distributor’s price of RM2,000 (small size range) / RM2,200 (big size range) – savings of RM400


2 ) RM 225 cash rebate

3) FOC 1 Box of Lactolite (25 sachets worth RM158)

Good Digestion . Healthy Body
Prevention for Better Health




Nurich Lacto-Lite Yogurt with Live Culture & Inulin Powder Drink combines the health benefits of live culture and inulin to safeguard your digestive system and ensure a healthy body.



Live culture consists of friendly bacteria that are ingested to assist in digestion, promotes bowel movement, improves digestive system and promotes growth of Bifidobacteria. Meantime, inulin (fiber) stimulates the growth of good bacteria in the digestive system.



Both live culture and inulin are used together to balance the gut flora and promote a healthy gastrointestinal tract.


4) FOC 1 PB lingerie wash (worth RM45 –can use use up to 4 months and more!)

Refresh & Soften Your Special Clothes

Blend well with selected natural plant extracts and vitamins. It is highly effective for Premium Beautiful Foundation Lingerie and suitable for exclusive garments to make it softer and at the same time, protects your hand and environmental safe.




5) La Praise skincare travel kit (worth RM100)
refer to the link below for the write-up on product :)





WANT MOREE?????

Ada lagiiii….
-
-
-
-
-
-
-
Only for the FIRST  TWO LUCKY BUYERS of FULL SET PREMIUM BEAUTIFUL  – you will get a spa voucher at THE ROYAL MALAYSIAN SPA -2 and a half hours session WORTH RM425!

TOTAL SAVINGS: RM1,353!!!!



Ada lagiiii…….teruskan membaca….

UPON PURCHASE OF PREMIUM BEAUTIFUL SHORT BRA

Instead of the Normal Price : RM480 (cup B-D) / RM530 (cup E and above)


YOU GET TO PURCHASE THE LUXURIOUS SHORT BRA @ RM400/440!


PLUS GET FOC PB LINGERIE WASH WORTH RM45

PLUS 2 LACTOLITE SAMPLE

AND A MYSTERY GOODY BAG FROM ME :)

Seronok kan?

Everyone LOOOOVEESSSS a GREAT BARGAIN 

If nak lagi SPECIAL PRICE – pls call me personally or SMS ya…I will try to accommodate you as much as possible ….heheh


OK…nak dapatkan these deals?

CALL/SMS ME ISMA AT 019-3393340 or
 PM me in Facebook!
Jangan tunggu lagi...BOOK YOUR SET NOW!

p/s: FREE fitting & consultation available!

Selamat bershopping !!!!!

CIAO BELLA!

Saturday, 24 December 2011

Things I love - Volunteer at Program Klinik Kesihatan Rakyat (Taman Greenwood)

I've always loved to volunteer for charity events...bukan nak menunjuk-nunjuk, but it's one of my passion, to help others get better opportunities in life :)


plus it's a good way to muhasabah diri- a channel for us to be thankful for what we have, and when we achieve more in life, to give back to others...


anyways, this is an event organized by Puteri UMNO PDM Taman Greenwood, and it's held in front of my grandmother's house :) thanks Intan for organizing, and allowing me and my bestie Awien to partcipate !


basically, we work together with Klinik Kesihatan yang terdekat, to give basic health check for FREE to general public :)


sayangnya, the doctor in charge tak dapat datang, but luckily, the nurses semua memang very helpful :)


yelah, actually bukan their responsibility pun nak datang pagi-pagi hari Ahad, waktu orang bergolek-golek kat rumah, and datang buat health check-up untuk public... kalo dapat allowance pun berapa lah sangat... alhamdulillah, I tabik spring to these nurses...to me sometimes jadi kakitangan awam ni, memang kesian, they are not earning much, motivation pun low, tapi rakyat memang expect a lot from them....bile kerajaan bagi gaji naik pun, sumeorang condemn government servant kan...


eh dah melalut plak...back to our topic


basic health check-up includes blood pressure check, BMI, check on your glucose level and other health issues consultations...
plus we give some goody bags and free breakfast to all participants :)
also, we have coloring contest for the kids, to keep them occupied while their parents get their free checkup!


here's some pics during the event :)


the organizing team :)

goody bags!

venue

registration

check darah n glucose

coloring contest

check blood pressure 

kemas2 venue

ushering the public to the rite station

ramai orang menunggu turn

the kids really enjoy the free pencil colour and jumpa kawan2

dedicated nurses

bertambah orang ramai - approx 80 ppl came for the check-up

budak2 and mak2 pun mengaler jugak

makan free breakfast!


kata-kata aluan from Intan

my granny pun nak jugak datang check hehe

me and Awien

bagi cenderahati

the whole team +nurses!

sempat bagi Premium Beautiful pamphlet kat those yang interested

awien :)
thanks to all yang participate!
to the committee, thumbs up! sume datang dari 7am and tak tidur siapkan venue and goody bags :)


oklaa...that's my update for now :)


CIAO BELLA!

Thursday, 22 December 2011

One of the reasons why I'm doing this biz: Premium Beautiful works! (real life testimony)


kat atas tu is the pic from my customer's own testimonial...
mind you, die tak buat pun biz Premium Beautiful, but sebab she's so amazed with the results,die sendiri yang nak cerita kat  orang in Facebook...here's the full testimonial:


from:

Why i bought PB?

My main reason is because my endometriosis & period pain..ape tu endometriosis? Erm nie ape yg diexplained oleh dr pakar tmpt sy refer ye..correct me if im wrong..

Endometriosis nie jd bile period, darah kotor tak keluar abis, and jd darah beku, menghasilkan cyst dkt ovari..

mcm my case, i mmg kene period pain yg maha hebat since my 1st period..some of my families & friends tau betapa kroniknya my period pain(especially yg pernah ddk serumah)..bile period je tak bleh nk jln, perut cramp smpi rase nk pitam, muntah dll..serius..sakit smpi menangis2 and end up mkn painkiller..tdo, bile bgn sakit balek..uhuhuhu..

So bile jumpe pakar, detect plak endometriosis..both ovaries ade cyst..ms tu br kawen, so doctor bg 6bulan utk pregnant sbb takmo proceed dgn endoskopi/operation..katenye kalo wat operation ade 50-50 samada still bleh pregnant atau tak boleh pregnant trus..uhuhuhu..

Alhamdulillah lps 2bln kawen I pregnant, and lps deliver, checked balek cyst dh takde..(cyst mengecut if kita tak period, so pregnant slh 1 cr utk mengecutkan cyst..ni yg di explained oleh dr dulu yeee)

And lps deliver, i fully BF aish and after 10months, dtg 1st period and skt tu still ade..org ckp lps deliver period pain takde, but i'm not the lucky 1 i guess..uhuhuhu..

So bile nk dtg period je, I akan kene skt2 perut at least 2weeks br dtg period..period mmg tak regular langsung laa..nk dtg, dtg..kalo tak sakit la perut, tunggu la period..uhuhuhu...

Lastly jumpe pakar balek, and scan ada cyst both sides.uhuhuhu..kali ni doctor bgtau yg cyst ni akan dtg bile period..so sama gak die suggest either pregnant, amik pil hormon atau endoskopi..

Ms tu diskas dgn hubby, mmg nk pregnant tp after aish 2thn sbb nk fully BF..hormon pil mmg tak nk amik sbb still BF..and endoskopi still with 50-50 chances..tak berani amik risiko..uhuhuhu..

So lps bace2 testi psl PB, bgtau hubby nk try gune PB tp of coz la niat ditentang..ahahahah..mahal kott..ms tu pon mcm nk beli ke tak..takut bile beli, tp tak bg efek yg diharapkan..

Hubby suh yakinkan die yg PB ni btol2 berkesan tp die takmo gune testi2 org yg die tak kenali..ahahahah..pengsan nk convincekan die..my fren's punye testi2 die terime tp die nk org yg die btol2 kenal n nmpk efek dpn mata..

Sampailaa ms ade kursus dkt kl(before gi haji dulu), gi rumah cousin n suddenly nmpk beg PB, and terus kepoh2 nk tau sape gune PB..ihihihi..serius she has her own testi after wearing PB, and hubby pon kenal my cousin, and alhamdulillah die pon bg beli tp lps balek dr mekah..

And after wearing PB ni, tak kene any period pain pon..even dtg period pon tak sedar sbb tibe2 je takde rs sakit perut langsung..1st time dlm 17thn period tak kene period pain..serius sgt2 hepi with the results..

Kalau sebelum ni tak percaya with the product tp bile dh pki sendiri, and rs sendiri perubahan dkt diri, ok berbaloi beli PB..mmg mahal tp puas hati..serius..rugi rase tak beli dr dulu..tp ape2 pon psl my endometriosis ni, akan ade follow up in jan..and nk tgk la cyst still ade or dh mengecut..insyaallah..harap2 la mengecut sbb period kali ni lancar je keluar..

Oklaa pnjg gile post..ahahahah..kla bye..:p


happy tak kalo u can change the life of others with this wonderful product?
I do :)
coz when I wanted to start this biz pun, mainly coz I felt the difference in me!
no more back pain, no hunching and better posture, no more gastric attack and no period pain..
that was on very own testimonial...
banyak lagi testimonial customers yang I dapat...
pakai PB banyakkan breastmilk, kurangkan stretchmark, 
merawat keputihan...and really helped with slipped disc patients..

to those yang still rasa mahal - you can refer to my previous post :
GET YOUR PREMIUM BEAUTIFUL SET - AT YOUR OWN BUDGET!

ada banyak payment options available...
and you know what:
HEALTH AND CONFIDENCE IS INVALUABLE - but you can get it with Premium Beautiful!
(plus it has FOC repair LIFETIME!)

wanna know more? just contact me at 019-339 3340 (Isma) ye :)

Tuesday, 20 December 2011

Ai malulaaaaahhhh….

Just nak kupas one topic yang selalu sangat I encounter lately…
Sometimes, bile I share this biz opportunity to my frens , acquaintance and general people, one of the rebuttal point is that:

“ I malulah, nak kena approach orang, segan nak tegur orang….”

“Malulah nak buat sales, tak standard lansung nak kena jual barang kat orang…”

“Macam low class je buat selling ni, dah laa jual baju dalam…eiii maluuuu”

“Seganlaa, macam muka tak malu, tersua-sua jual barang kat orang lain…hmmm”

 And, bile ada yang dah bersemangat nak buat biz ni pulak, dah pun ada modal, ada produk dan ada ilmu…bile nak bertindak je:

“babe, I segan laa, tak tau camne nak mula bercakap dengan orang..”

“I malulah, kalo I promote or buat marketing kat Facebook/ blog or other online tools, nanti my friends sume tau I buat biz ni…”

“I seganlaa nak promote selalu kat Facebook, takut nanti orang menyampah pulak tengok status-status I , sikit-sikit pasal Premium Beautiful, biz etc…”

Banyak lagilah yang di-malu and segan-kan….

Honestly, masa I mula-mula start berbisnes pun, I sangat pemalu…in fact, bukan je pemalu, malah pendiam gile hahaha

Masa first time I nak jual produk pun, my officemates yang notice the difference in me and tanya.. ……….
“ babe u pakai ape?”
Lepas tu I ajak a few friends untuk tunjuk demo Premium Beautiful kat surau office… tu pun, all the way, my mentor, DDM Izyan yang cakap pasal produk…

However, over time, perlahan-lahan, sifat malu untuk berbisnes tu slowly berkurangan…

Nak tahu kenapa?

Sebab, malu tu tak bawak I ke mana pun…dengan bersifat “malu tak bertempat”, hidup I just stagnant kat situ je…

Dalam Islam, sifat malu tu perlu untuk kita menghalang diri dan orang sekeliling dari melakukan kemungkaran….

But in this case, bukankah sifat malu tu membawa keburukan  dan kerugian ?

Kadang-kadang I do notice, kita orang Melayu ni memang kaya dengan sifat malu…but sometimes, memang tak bertempat…
Bukan nak cakap I ni bagus sangat, coz I am also guilty of being “malu tak bertempat “ ni…

Contoh kelakuan malu tak bertempat- based on my observationlaa :)

a)     malu bertanya sesat jalan – heheh…ni basically malu campur ego…especially guys, kalo bawak kete, bile dah sesat, mak aiii malu laa teww nak turun tanya arah kat orang kan

b)malu nak beri pendapat dalam discussion- alaaa ni mesti korang familiar, bile buat brainstorming, sume diam…dalam meeting/seminar bile time Q &A sume diam…takde soalan…padahal ada sebenarnye…tapi malu nak tanya, takut orang cakap soalan bodoh… or malas nak bangun (konon)…HAHAHA

 c)       malu dalam beragama – ni pun kadang-kadang kite memang bersalah laa, malu nak tegur orang bile nampak orang buat kemungkaran…malu nak ajak orang sama-sama pegi solat or majlis ilmu….malu bile orang tahu kita selalu pegi majlis ilmu/masjid (nanti orang label tabligh laa, skema laa etc)...

 d)      malu dengan kekurangan diri dan tak bersyukur – ni pun selalu orang Melayu buat…malu nak bergaul dengan orang sebab aku ni miskin, malulaaa, aku banyak jerawat…segan nak jumpa orang….malulah, aku ni gemuk, pastu tak pandai…tetibe je nak kawan ngan orang cantik , pandai, bergaya etc. Ni bukan je malu tak bertempat, malah, tak besyukur dengan nikmat Allah…sepatutnya cuba ubah yang negative jadi positive , bukannya bile dah negative, lagi nak merendahkan diri sampai jadi keciiiiikkkk sangat!

e)      Malu nak mintak bantuan bila memerlukan- ni pun berkaitan ego jugak lah…ada yang sanggup berlapar, sebab malu nak mintak bantuan kat orang lain…ataupun sanggup bersusah payah nak buat sendiri, padahal kalo kita mintak kawan kita tolong bagi ilmu, ajarkan kita nak buat macam mana, kita dapat selesaikan dengan cepat

 f)       Malu nak tunjukkan kasih sayang dengan family/isteri di depan masyarakat – ni I’m sure ramai familiar…hubby lepas kawin dah taknak loving-loving dah depan orang…maluuuu

g)      Malu bila bekerja sendiri /berniaga – tak kira lah berniaga apa pun…asalkan uols dapat menampung hidup keluarga, bukan menganggur je… contohnya berniaga di pasar malam… to me, eloklah berniaga burger ke, even jual goring pisang pun dari duduk melangok kat rumah…sebab malu, nak jaga standard…nak keje kat pejabat (padahal clerk gaji RM800, kalo berniaga pasar malam pun dapat ribu-ribu sebulan)

 Seperti yang kita tahu, menjalankan perniagaan merupakah salah satu karier dijalankan oleh Nabi kita sendiri. Habis itu, kenapa kita perlu malu melakukan sunnah Rasulullah?

h)      Malu mencari rezeki - contoh is like malu untuk memulakan perniagaan, malu untuk mengambil duit jualan (or kutip hutang), malu untuk mempromosikan barangan. Usually, kita  akan merasa malu bila ingin memperkenalkan sesuatu sedangkan apa yang orang fikir tidak semestinya sama macam yang kita fikir.

From my experience berniaga so far, tak pernah lagi lah I memaksa orang menbeli barangan I atau paksa diorang turut sama berniaga macam I.

Apa yang I bagi kat diorang cuma AWARENESS and sharing of experience.
Satu benda yang I learn in business is that, kita kena start from zero, and letak ego kita kat tepi…

Kadang-kadang, kita sibuk sangat fikir apa pandangan orang terhadap kita, tapi, apa yang kita dapat dari situ? Tak dapat apa pun!

Ironically, kadang-kadang  orang tak fikir ape pun pasal kita, kita je yang sibuk nak fikir apa orang nak fikir, cakap and mengumpat kita  :P
yelah, kalo fikir logic, kite bukan celebrity pun, berape orang sangatlah yang nak spend time fikir pasal kite? hehehe

Kalo betul die mengumpat pun, biarlah…die yang dapat dosa…tak luak pun kat diri kita…

Daripada kita spend time fikir pasal pandangan orang lain, why don’t kita change and use that time to improve ourselves? Belajar mengaji ke, buat solat sunat ke, pegi kelas untuk  belajar something new, and change our lives ….

Like I always reminded myself “tuah takkan datang bergolek, pipih takkan datang melayang” – memang ada masa yang kita rasa MALAS, MALU, EGO, COMPLACENT etc…bile ada je rasa macam tu, just remind ourselves of that…

Allah takkan mengubah nasib seseorang kecuali dia berusaha mengubahnya sendiri :)

Heheh..sometimes I feel writing is my theraphy…and a way to muhasabah diri…coz while I’m writing, I teringat all the mistakes that I have done…InsyaAllah kita try berubah sama-sama k!

If ada yang terasa dengan apa yang I tulis ni…mintak maaf in advance ya …but I just want to share what I learnt from kelas IMP:

“ JANGAN ASYIK TERASA, BILA LAGI NAK MERASA”

Heheh…stay positive everyone!

CIAO BELLA!

p/s: You can contact me @ 019-339 3340 , or email at ismalinaishak@gmail.com :)

Premium Beautiful by Team Fabulosity: Booth @ Perhimpunan Agung UMNO

busy betul for the past month...
just nak update on Team Fabulosity activities :)
I've blogged previously about our booth kat PWTC kan?
alaa cer click kat sini, mesti uols ingat punye...

we opened a booth at PAU for a week ...alhamdulillah, it's our first time and it went great!
there were thousands of people everyday, and syukur, we were exposed with different crowd than we used to...
some of the pics I took during our booth :)

fairuz and awien with our bunting :)

us on 1st day!

makan malam perhimpunan agung  - table with ketua puteri UMNO, Datuk Rosnah

wanie sempat bergambar dengan Jamal Abdillah lagi...

team pic on 2nd day!

green day! heheh

happy faces with A&W mascot!


sempat bergambar sambil promote Premium Beautiful :)

OUR BANNERRRR!!!
cantik tak?
thanks to fairuz !

walaupun penat seharian, but still bersemangat!

last day...RED theme!
thank you sangat to our FAV CDM Salha sebab turun and support our booth!

me with CDM Salha :)

ramai tau artis- Syanie pun ade


oooh we also give out FREE coffee!

alhamdulillah, memang bersemangat sangat Team Fabulosity ni...
and the team work is SUPEERRRRBBBB!
Congratulations to those who participated :)

I am so proud of you all;
lepas ni semua tengah busy follow up customers from the booth...
syukur sambutan memang menggalakkan...
jiran-jiran booth sebelah pun sume sporting sangat :)

after this booth, kitorang ada another booth at PETRONAS pulak ...will update on that soon!

CIAO BELLA :)

Monday, 19 December 2011

__________ship?

Well actually I’ve always wanted to write something about friendship
Being a reserved person my whole life, it’s only natural for me not to have a lot of friends
Tipu!!!!!! I know a lot of you will say that
Acquaintances – yes maybe I do have a lot of those. People I cross paths with in the course of my life, from school, at work, from the clubs I used to join, from charity work that I love to do, from gym etc
But the lot of people that I can really pour my heart out to? 
The people that know me inside out?
Those who knew my habits, went to oh-so-many roadtrips with me, people who already see me through my fat , thin, pimply, skinny, “hitam” phase?
Really, those “sahabat” , my close inner circle, who sometimes know me better than my family – I only have a handful of those.
SERIOUSLY
I was out of my family circle since I was in form 1 – when I entered secondary school at Sekolah Tun Fatimah, JB…it’s quite far away from home, so I started to be quite detached from my family since then. Not that my family is SOOO close anyways, but I was practically raised by my friends….or among my friends maybe a better word.
After 5 years in boarding school, I continued my A-levels at KMYS Lembah Beringin for 2 years, then straight to continue my degree in the UK at Lancaster University.
So, it’s like 10 years continuous years with my friends, with occasional holidays when I get to be with my family. In the most important phase in my life – teenage and early adulthood..
Now do you get what I mean when I say that I was raised by my friends?
HA HA
Not that I have a bad family – my parents made sure that we grew up right, have the best level of education (dunia dan akhirat), made sure we were well fed and clothed and have a roof on our head…. We are naturally not so close emotionally, but the fact that I was always so distant from my family made me sometimes a stranger to my own family. Well, kinda like I don’t blend well with my family….always having different point of view in every issue…
Thus, my parents always say that “I cherish my friend more than family” – to some extent I do agree with them. Again, not because they are bad family, it’s just that they are not there when something important happened in my life… err do I make sense here?
Anyways, when I have a friend, I DO CHERISH THEM DEARLY.
Errr…but I do have a bad habit where I don’t really befriend everyone hahaha…do you guys have the same habits too?
To me friendship and relationship works the same way:
2 people may NOT have the same background, idealistic, interest – but they just clicked!
They care for each other
Made sure that the other does not go to the wrong path in life
Congratulates the other when they achieve something in life
Console when they are sad
Fight whenever we have a different point of view; but reconcile right after
Always, always think about the other party before themselves
I am happy to say that I do have those kind of people in my life; who have gone through thick and thin with and for me J Those people who will accompany me on Putrajaya cruise when I was going through a hard break-up, who can “ tahan “ all my tantrums when I’m being my annoying self.. ..you know who you are…
Both in relationship and friendship, I am truly blessed with a good group of friends and boyfriend that made sure that I take my meals, took me to clinic and made sure I took my meds when I’m ill, always remind me to do my prayers and other ibadah, give me a full lecture when I start to go astray…
Thanks for always being there for me- I truly appreciate it J
And you do know that I will always be there for you, regardless if you need me or not…
HAHA – you will always have me to pester you around whenever I need company J
I do hope you guys have at least one true friend, if not many J
If you don’t, start looking, coz you’re missing out big time!
Coz that ONE, really makes a difference in your life ….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring