Monday, 23 May 2011

Things I enjoy doing: Sing-a-long to lagu rock kapak

Korang tau tak lagu2 rock kapak? I love lagu-lagu rock kapak- eventho I tak tau semua..so mase dgr HotFM pagi tadi die pasang lagu ni- Lamunan Terhenti(Aris Ariwatan) ...rasa mengimbau memori masa break-up..hmm, mase lepask break-up , lagu2 rock kapak ni laa yang kasi feeling lebih...hahaha actually masa lepas break-up, rasa mcm sume lagu kat radio tu kene dgn perasaan sendiri yang hancur luluh, rindu and macam2 laa...

So enjoy this song k!

Wednesday, 18 May 2011

Things I enjoy - Dinner @ Dish Deli, Solaris Mont Kiara

Every now and then, I like to go and try new eateries...so recently I decided to go and redeem my MilkADeal voucher at Dish Deli, Solaris Mont Kiara.

The voucher murah nak mati, RM18 for selected mains + fruit juice/ice lemon tea (of your choice) + dessert....best kan?

Actually I dah beli lama dh voucher ni, baru ada masa nak redeem...so I pegi ngan Min, sbb dh lama tak date2 ni...die pun asyik bz keje, and actually we're trying to see less of each other before plan2 nk kawin ni..mummy pun bising takde ikatan nk keluar2 selalu kan...

We ordered:

Me: Cottage pie (macam shepherd's pie- pIe ni tak pakai pie crust,substitute with mash potatoes) + pink guava juice + peache and almond crumble

Min: Roast chicken leg+ ice lemon tea +chocolate mousse w ice cream

(Sila rujuk gambar diatas untuk details)

All in all i give them 8/10 laaa....good wholesome English food, peach crumble to die for!! cottage pie pun sedap tp since i pakai PB, i mkn separuh je, min yang habiskan...the gravy for the chicken pun v nice...chocolate mousse tu kecik sikitlaa portion die (but bukan boleh makan banyak pun kan, muak)... ambience pun very the cozy..

Solaris pun senang nk parking sume..all in all an enjoyable night out :)

CIAO BELLA!

Monday, 16 May 2011

Life as we know it: My Journey to cut the fat - Premium Beautiful experience

ok, ni sambungan daripada my previous entry on how I got to the state that I wanna try PB..
So, my first day wearing PB, memang Izyan dah warn me that there will be healing crisis..
Based on my own experience:

a) Rasa dizzy sket- first day je laa...pastu dh ok

b) Asyik nk keluar angin- masa pakai I sendawa banyak gilerr, bile bukak pulak asyik nak ter'kent' aje LOL ....yang ni depends orang kot, coz my body mmg banyak angin, masa mula2 tu mmg banyak kuar angin sbb sebelum ni I mmg tak pandai kuarkan angin sendiri (mesti nak pg urut untuk buang angin)

c) sakit kat belakang - ni sbb I asyik bongkok, so bile pakai PB die force your body untuk be in the right posture

d) rasa nak buang air besar aje- first few days

e) rasa warm je kat bahagian perut - tapi takde peluh2 pun, my experience, pakai PB tak panas lansung, kat bahagian yang pakai PB takde pun peluh2 sangat, tp kat armpit ke , muke, haa adela peluh kalo kite lari2 ke, rush2 ke..

From my experience, in terms of posture, it has really , really improve posture badan I. Bile dudul pun tegak je n dah kurang sakit belakang due to duduk depan computer..Pastu bile kite dah tak bongkok, kuranglah juga lipatan kat perut tu (ni based on my observation laa)..Lagi satu, bile driving, I siap kene naikkan rearview mirror...ehem2 ...yelaa sbb dah duduk pun tegak n tinggi sket kan...hihi

In terms of sagging boobs, (sadly to say, since I have big boobs, it tend to sag a bit eventho you belum kahwin)...dah improve jugak...no more boobs jatuh lepas bukak bra, skin kat boobs punye elasticity pun dah improve...and lemak kat belakang (alaa yang kat tulang belikat tuh) pun dah kurang - sebab bile kite pakai long bra, kite tarik lemak tu sume ke dalam cup bra, iaitu tempat yang sepatutnye..

Today, it has been 1 month and 1 week since i consistently wear PB, and I'm proud to say that I can wear second hook of my waist nipper and my waist dah kurang hampir 2 inch! (YEAY ME!!!).. My long girdle pun macam dah longgar sikit...hik hik..

Now, I'm also trying the Nutrich Lactolite based on recommendation of Izyan (baru seminggu)...so far, I minum sepeket sehari, and untuk I yang selalu susah nak buang air besar ni, I've been going to toilet more frequent now! (tapi takdelaa macam cirit birit ke ape ye :P )
Oh ye, sejak pakai PB pun I notice masalah constipation/susah buang air besar I dah kurang tau..lega sikit hari2 kurang rasa bloated..

Pasni, I nak rajin sket bersenam..now every Saturday/Sunday I akan pegi brisk-hiking kat FRIM Kepong....yelah, nanti bile dah dapat body cun, stamina pun kena laa ada jugak kan? Lagipun, cepat sket turun berat tu nanti..Sape2 nak join, bleh je jumpe kat FRIM yer...nanti I update kat FB bebile I nak pegi...

And I pun nak keep a food journal - so that kite bleh tahu ape kite makan everyday and compare - lagipun dgn PB , I automatically stop bile waist nipper dah rasa ketat...and pastu I takde pun rasa lapar ke ape..it shows that kadang2 kite memang tak berdisiplin masa makan...melantak je selagi ada kan..hahaha..ni dah ada PB, kalo nak melantak, memang rasa tak bestlaa and rasa ketat aje..hehehe


So I leave you with an updated pic of me last 2 weeks (after 3 weeks pakai PB)..-pardon the gambar toilet kat blakang tau...mase ni kat toilet office ..LOL (yerr...memang tak sesuai nak vain kat toilet office kan..tau :P )

Masa ni baru boleh pakai cangkuk 2 kat waist nipper..hehe ade kecik sikit tak pinggang I? :p
Now kene work hard to kuruskan peha and muffin top ye...lets do the squats and lunges baybeh..

Nanti I update my latest pic plak yer peeps...tak sempat lagi nak mem'vain'kan diri hahahah

CIAO BELLA ;)

P/S: Kepada sesiape yang berminat nak dapatkan PB corset, bolehlaa call/email/FB message me @ ismalinaishak@gmail.com  sape2 yang nak generate income from minimum RM3K a month pun boleh contact yer ;)

Friday, 6 May 2011

Things I enjoy - Movie: THOR with Girlfriendss


Every month, my employer will hold a lucky draw for movie tickets..so last 2 weeks it was Source Code, this week is THOR... cara nak dapat senang saje, just reply to the email within stipulated time e.g anda hanya boleh reply hari rabu, pukul 5-5.30 saje and they will choose the 2nd, 4th email etc...and if you're picked , you will get 2 movie tix @ RM5 each! The catch is that if you dah dapat the screening before, you're not eligible for this week punye movie, and if you dapat ticket pastu tak pegi, u'll be banned...hahahaha

Hehe, and boy I was lucky this week! I got 2 tix,and I ajak Sarey to go with me...and since I ajak Pija untuk teman I berbuka semalam, I ajak dia tgk movie jugak...lucky I also have CIMB credit card where I can get free 1 ticket with minimum 1 ticket purchase...ehem, jadi ape lagi ajak Nynna juge...

Lunch time smalam terus beratur beli ticket for the 2 gurls...best tau dapat get together , doing something you like, tapi keluar duit sikit je :P (hahaha, I sound so kedekut, but if you can save on things, why not?)

Pastu before the movie pg berbuka ngan Pija kat NANDO'S...yummm! tapi sebab puasa and pakai PB kot, rasa cam makan sikit je dah kenyang, so tak habis pun ...habiskan ayam je, sidelines tak larat nak habiskan...magic betul my appetite like shrinking now

Tunggu2 si minah Nynna lambat sangat so kitorg masuk dulu...movie mcm ala2 dh start la kan...and it's great!! The cinematography was superb, ada part2 lawak , Chris is super, uber HOTT and Natalie Portman comel je...kalau tgk 3D mesti lagi best...and eventho tak tau lansung movie ni pasal apa before watching it, the storyline is easy to follow and serious graphic die cantik sangat... I give this movie 8/10 heheh




Anddd to those yang minat sangat citer THOR ni and follow the comic, PLS TUNGGU AFTER THE CREDITTSSS! there is a short snippet/teaser scene for THE AVENGERS plak ;)

Overall had a great time yesterday, I'm super happy with my life now that when I look back at this time last year, I was a miserable , unhappy and sad person...work and life is balanced, so you know, your life does not need to revolve around work for it to be meaningful ;)

Oh ya, cakap pasal movie tix, for those yang nak beli PB set on full cash/credit card from me  (yes, only ME!) will get 2 complimentary movie ticket of you choice at any GSC cinemas...that's totally on me tau, becoz i want my customer to have a great life like I do!

Ciao bella!

Thursday, 5 May 2011

Pleasures in my life - My own house at last!

Hehe, walaupun dah basi berita ni...nak cite jugakkkkk!

Got the keys to my house last week...it's a two and a half storey superlink house in Bukit Antarabangsa...about 3000 sqf

Alhamdulillah berkat desakan my parents suruh I beli sesuatu yang kekal e.g rumah instead of asyik spendingn shopping tak tentu hala, dapatlah saya membeli rumah sendiri akhirnya.. thanks to my dad sbb dahulukan duit deposit, stamping fee segala...InsyaAllah akan dipulangkan hari ni jugak sbb cheque for excess loan baru clear dalam account.

My goal is to settle my remaining credit card debt and start life afresh...sesiape yang pernah ada credit card debt pasti memahami kemelut yang saya pernah hadapi...as of now, almost 70% dah habis bayar, hopefully I can get my financial freedom soon ; with the PB business at the side and another business venture in the horizon with my frens ;)

Tengok laa, even a Chartered accountant pun x dapat financial freedom even though dah 5 tahun bekerja. Having additional income will NEVER hurt you know...that's one of the reasons I joined the PB franchise, coz I always have my biz partners to support me, and I have worn the product and so far, it has work!

So, to those yang nak tahu how to generate additional income with PB (minimum 4 figures) can just contact me at my hp k? Oh btw, I have added a new tab, Premium Beautiful Guide kat atas tu -sebelah HOME, so for those yang nak tahu briefly pasal PB boleh check kat situ k? and my contact details pun ada kat situ ;)

Life as we know it: My journey to cut the fat - Premium Beautiful Corset

To tell you the truth, I just begun to wear PB corset like 1 month ago...mule2 sebab i stress sangat susah nye nak lose weight kan, yelah, pegi gym malas, exercise pon seminggu sekali dua je...reduce food portion pun kadang works kadang tak...the I saw my fren's status kat FB cakap pasal PB corset ni.I pun fikir " hmmm betul2 boleh work ke? Aaah takpelaa kata nak kurus mesti cuba semua cara kan".

Then I pun contact my fren Nana Azlia (http://ischlank.blogspot.com/), tanya pasal PB , how it works and the pricing...mule2 rasa macam mahal jugak RM2,200 (size besar ye, sile jangan perasan saya saiz kecik) -but bila Nana explain yang its lifetime warranty and all, kira OKlaa kan, katakanlah kite pakai for 10 years - kire cam kite spend RM220 per year untuk undergarments..murah laa kan? Tak taulaa korang, but sebelum ni i spend thousands jugak beli bra and panties kat Wacoal, La Senza segala (1 bra cost about RM100-150 masa sale). Cuma sbb I just ada 1 set PB, I need to spend extra 10-15 mins every night to rendam, gonyoh2 manje, drip and air dry die...tetibe esok pagi dah kering! Eh melalut lagi, blum habis cite camne I pakai PB..

So, first time tu I dapat consult from Nana, then die suruh I bagi measurement of:
1) Bust- puncak dada
2) Underbust - like your bra line
3) Waist
4) Hip - the peak of ur butt

Esoknye I just SMS my measurement to her - since she's in Melaka, she has asked her biz partner to help out to do my fitting etc. So , like a few days after, I met Izyan(http://princesyahir.blogspot.com/) in my ofc, and she helped and showed me on how to put on your PB set....mule2 tu tengok cam kecik je especially Long Girdle tu, but sebenarnye it fits perfectly! Mule2 kite pakai Long Girdle, pastu Long Bra then baru Waist Nipper tau..I especially love the waist nipper coz it accentuate my curves...terus dh takde ketul2 kat blakang, muffin top sume dh tucked inside PB! Dari luar sume nampak smooth saje...heheh HAPPY ;)

The instant transformation that I experience is that die terus smoothkan the flabbiness that you have, and give back your curves! Pastu, I ni pulak si bongkok - thus the Waist Nipper works wonders to my posture! Seriously, my close frens kat office sume notice yang I sit straighter tau..and I think it adds 1 cm back to my height..hahaha and the Long Bra lifts your boobs and lemak kat belakang (masa pakai u need to tarik lemak kat belakang to fit inside your bra cup) - so no more sagging boobs! From my experience, if you have large boobs (cup D and above like me) , senang sangat berlaku sagging tu especially if your weight naik turun kan...then my frens said kalau u lepas beranak surely your breast akan sag, tak banyak sikit especially kalau breastfeeding.

Lepas I saw the instant transformation, barulaa I bersemangat in my journey to cut the fat!!! Coz I know wearing PB will help me with my passive weight loss, and control my food portion - sbb die ketat, so you tak rasa nak makan banyak pun ;) and will couple this with workout jugak.. hopefully this will work in the long run...I'm giving myself 3 months to lose 3kg...korang rasa boleh tak?

OK next entry I will write about my experience after wearing PB ok? Ciao bella ;)

Wednesday, 4 May 2011

Life as we know it: My Journey to cut the fat - THE INCEPTION

Meh ceq habaq mai sket pasai my weight loss journey ni...sebenarnya since my thyroid operation in May 2010, I have been gaining weight immensely...actually masa zaman2 audit dulu, I try to have a life - by going to the gym. So, masa tu, berat maintainlaa around 57-59 kg , fluctuating. Then last year I found out that I have a benign growth in my thyroid, which actually affected my metabolism and made it easy for me to lose weight. So, I ikutla nasihat doctor, went for a minor operation to remove the left side of my thyroid gland. Ye...jadi sekarang your's truly ni ada sebelah je thyroid gland ye kengkawan ..

After the op, memang tak exercise laaaannnggsung for 2 months...I mean not as I did before. Adelaa pegi briskwalk sket, but that was it...campur dgn my own personal financial crisis mase tu, so I had to stop my gym membership..haaa, tu dia, mula laa lelemak manja bersarang kembali ditubuhku :( mule2 naik sikit2 je- yelaa offset dengan stress keje audit lagi kan, so kire macam naik laa but maintain about 62kg - I said to myself "OK lagi ni..kalo ikut BMI, i can still be in normal range up to 70kg ..." yeah rite

Then the time comes when I quit my audit job; and join my current employer..haaa disinilaa my weight mencanak2 naik!!!! nak tau kenape?

1) satu pasal keje sekarang ni, memang asyik duduk saje- kire cam desk job laa...tak macam audit dulu, ke sana ke mari, always on the go.

2) haa mase lunch plak, banyak masa kan - boleh pilih makanan sedap2, tak macam ms audit dulu, nak cepat, makan jelaa ape yang ada

3) kat pantry office pulak, segala mala makanan dan minuman ada - milo, nescafe, susu free flow sumenye+ 3-4 balang biskut pelbagai rasa+bakul buah2an yang sentiasa direplenish

4) mase lunch plak (refer no 2) kan banyak masa, gatal beli kuihlaa untuk tea pulak- ish ish ish

5) every khamis ada plak tea time treats kat ofc - J.CO donutlaa, karipap jumbo laa, pastry laa

Berdasarkan sebab2 diatas, tak ke korang rasa contribute to my current weight of 69kg???!!! OMG sepanjang hidup tak penah seberat ni OK...stresss. But I admit sume ni salah I jugak,tak de self-discipline lansung , sape suruh pemalas nak exercise kan (padahal gym kat One World tu sentiasa open untuk kunjungan I), makan mcm2 , kengkadang je rasa bersalah, and reduce my portion.. but one thing that I notice, bile umoq dah semakin meningkat ni...susah bebenor nak lose weight tau...sape agree? SAYAAA!!lol (tak malu betul agree ngan statement sendiri :P) dulu kalo puasa sehari, dah turun berat, sekarang? skip dinner pun belum tentu perut bloated tu turun.. from what I read memang metabolism rate will decrease with age...BUT I'M ONLY 27?! (ok fine, turning 28 in 20 days- tau tau memang pompuan suke rase muda sentiasa, but who doesn't?)

Jadi , officially I have gained 10 KILOs in ONE year!Haaa hamik ko...selame ni ko ingat ko tinggi, so segala berat tu boleh tertutup? Mintak mahaplaa ye, despite what everyone believe, walaupun anda tinggi, tidak bermakna badan anda boleh menutup segala berat berlebihan ye...malahan, anda akan nampak besar seperti GIANT! well, at least that's what I feel..dahlaa tinggi (kepada yang tak berape kenal , I'm about 1.69-1.71m tall -hahaha ada range, depends if I slouch or not), besaq plak tu...mana tak giant...sedih2 :(

Sumtimes orang slalu cakap "Ko ni, tak bersyukur, ko tak nampak gemok pun laa, kang jadi gemok gedempol macam aku, baru ko tau".. ye, bukan tak bersyukur,memang sekarang I am not considered gemok gedempol, but cube korang buat simple math , kalo setahun naik 10kg,so kalo 5 tahun? haaaa, disitulah anda tak nampak logic yang saya nak sampaikan ni..we need to take action NOW! the earlier the better..

Nak tau macam mana I boleh notice my weight gain ni? Nope, not with a scale, coz I don't own one...saya hanya menimbang berat badan apabila pegi gym or rumah orang yang ada scale...seriously, hanya orang yang experience weight gain je yang memahami gejala2 spt dibawah:

a) bile shirt keje tak boleh button/ ketat dibadan - come onlaa bukan takat kat boobs je, malah kat pinggang pun ala2 mcm nk bursting je, tang lengan plak cam ketat, takleh nk move mcm sausage

b)bile seluar keje pun rase ketat ; seperti shirt- especially tang pinggang, butt ngan peha...hadoii rasa nak pakai palazzo pants/ baju kurung hari2 g keje

c)muffin top - aduhaiiii...yang ni memang stresss buruk gile ok lebihan lemak tatkala memakai your faveret jeans (yang pun dah ketat jugak!!!!)

d)lebihan lemak kat belakang (bawah bra line) - yang ni memang obvious ye..dari luar baju pun if u lean forward, orang kat belakang bleh tengok lipatan2 tu sume

e) double chin - sangat ketara, especially bile tang pipi pun naik skali menyebabkan mata nampak a bit sepet..

Dan bila gejala2 ni semakin berleluasa, bile naik atas scale...yahhh disitulah kebenaran terbukti..beratku naik dgn begitu subur skali *sigh*

Haaa...so korang jangan ingat I am just being vain - asik2 kata dh gemok, dah gemok...I can substantiate with the scale k...lagi teruk coz I ni mmg susah buang angin and selalu ada constipation, so bile dua2 perkara menyerang, I can even reach 71 kg...Astaghfirullahalazim, Ismalina tolonglah sedar...

Alhamdullilah, I cepat sedar diri daripada terus dibelenggu masalah berat badan berlebihan..yelah, bak kata doctor, prevention is better than cure! Furthermore, I belum pun kawin n beranak, dh bleh naik 10kg, imagine kalo I lepas beranak nanti...so, my steps to cut the fat are :

1) Reduce food portions - eat smaller portions 5-6 times a day, lebihkan fibre like sayur and buah

2) Have early dinnner - kalau boleh before 7pm

3) Try to exercise at least twice a week - I try to mix my workout, briskwalk +some simple circuit exercise (including lunges, sit-up, body squat etc), or slow jog...I dah register for bootcamp pun, tgh tunggu Awin balik dr umrah then nak start! :)

4) Pakai Premium Beautiful corset - this is for re-shaping and losing weight passively...I was a bit sceptical at first, but somehow it does work! (I will story mory on my PB experience in my next entry k). Just started wearing them 4 weeks ago...

Oklah, written enough about how I gained all these weight... will update bit by bit about my progress thus far! Wish me luck ;)

Btw, tak kira apa pun bentuk badan anda, it's never to late to take that step to lose the excess weight, and lead a healthy lifestyle. Yang penting you need to have the " kesedaran" inside of you.
Buang alll the negative thinking like " alaa aku dh gemok sangat, exercise ke, pakai corset pun bukan boleh kurus. Baik aku stay dgn bentuk skrg janji aku happy"...but, when you think like that, do you realise you have taken yourself for granted? Badan kita hak Allah and kita kene laa jaga elok2 kan?I believe dengan usaha dan doa pada Allah, KITE BOLEH! Kena discipline laa tapi...hehehe
Pape pun the first step is the hardest, but with determination insyaAllah we can be healthy ...yeahh!

Note : To anyone yang berminat nak tanye pasal PB ke ape, just email me k ;)










Semua orang kena tau ke about my fabulous life?

Lately, I suka sangat baca blog orang...dunno, maybe sebab masa keje audit dulu, jangan kata blog, paper pun I tak baca...dunia tunggang terbalik pun I tak tahu..but now, in my current job, every now and then I will have time to read and browse the internet; so it seems like this is my own personal discovery! (terlambat sudah...tau :P)

So I decided to have a blog of my own, just to re-ignite my passion for writing...mule2 macam rasa "perlu ke? perlu ke sumeorang baca ape aku nak tulis?"...but since I've enjoyed reading what others wrote, I guess I might as well share just a small piece of my mind ;) Dulu I suka tulis notes dalam FB- whenever I'm sad, quarter life crisis, have some major things going on in my life (sebenarnye malas nak buat blog, so tulis laa dlm Notes hikhik)..it really does relieve the feelings you have inside...kengkadang rasa mcm u tahan2 nak "berr", pastu bile dapat luahkan thru writing, macam terhambur semua yang terpendam, and akhirnya rasa lega sangat hohohp... but a lot of things have been going on since I last wrote (which was almost a year ago!)

So here's to a new beginning, a new , hopefully happier and blessed life - post audit!

Note to self: Need to figure what shall I write in my next entry ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring