Wednesday, 4 May 2011

Life as we know it: My Journey to cut the fat - THE INCEPTION

Meh ceq habaq mai sket pasai my weight loss journey ni...sebenarnya since my thyroid operation in May 2010, I have been gaining weight immensely...actually masa zaman2 audit dulu, I try to have a life - by going to the gym. So, masa tu, berat maintainlaa around 57-59 kg , fluctuating. Then last year I found out that I have a benign growth in my thyroid, which actually affected my metabolism and made it easy for me to lose weight. So, I ikutla nasihat doctor, went for a minor operation to remove the left side of my thyroid gland. Ye...jadi sekarang your's truly ni ada sebelah je thyroid gland ye kengkawan ..

After the op, memang tak exercise laaaannnggsung for 2 months...I mean not as I did before. Adelaa pegi briskwalk sket, but that was it...campur dgn my own personal financial crisis mase tu, so I had to stop my gym membership..haaa, tu dia, mula laa lelemak manja bersarang kembali ditubuhku :( mule2 naik sikit2 je- yelaa offset dengan stress keje audit lagi kan, so kire macam naik laa but maintain about 62kg - I said to myself "OK lagi ni..kalo ikut BMI, i can still be in normal range up to 70kg ..." yeah rite

Then the time comes when I quit my audit job; and join my current employer..haaa disinilaa my weight mencanak2 naik!!!! nak tau kenape?

1) satu pasal keje sekarang ni, memang asyik duduk saje- kire cam desk job laa...tak macam audit dulu, ke sana ke mari, always on the go.

2) haa mase lunch plak, banyak masa kan - boleh pilih makanan sedap2, tak macam ms audit dulu, nak cepat, makan jelaa ape yang ada

3) kat pantry office pulak, segala mala makanan dan minuman ada - milo, nescafe, susu free flow sumenye+ 3-4 balang biskut pelbagai rasa+bakul buah2an yang sentiasa direplenish

4) mase lunch plak (refer no 2) kan banyak masa, gatal beli kuihlaa untuk tea pulak- ish ish ish

5) every khamis ada plak tea time treats kat ofc - J.CO donutlaa, karipap jumbo laa, pastry laa

Berdasarkan sebab2 diatas, tak ke korang rasa contribute to my current weight of 69kg???!!! OMG sepanjang hidup tak penah seberat ni OK...stresss. But I admit sume ni salah I jugak,tak de self-discipline lansung , sape suruh pemalas nak exercise kan (padahal gym kat One World tu sentiasa open untuk kunjungan I), makan mcm2 , kengkadang je rasa bersalah, and reduce my portion.. but one thing that I notice, bile umoq dah semakin meningkat ni...susah bebenor nak lose weight tau...sape agree? SAYAAA!!lol (tak malu betul agree ngan statement sendiri :P) dulu kalo puasa sehari, dah turun berat, sekarang? skip dinner pun belum tentu perut bloated tu turun.. from what I read memang metabolism rate will decrease with age...BUT I'M ONLY 27?! (ok fine, turning 28 in 20 days- tau tau memang pompuan suke rase muda sentiasa, but who doesn't?)

Jadi , officially I have gained 10 KILOs in ONE year!Haaa hamik ko...selame ni ko ingat ko tinggi, so segala berat tu boleh tertutup? Mintak mahaplaa ye, despite what everyone believe, walaupun anda tinggi, tidak bermakna badan anda boleh menutup segala berat berlebihan ye...malahan, anda akan nampak besar seperti GIANT! well, at least that's what I feel..dahlaa tinggi (kepada yang tak berape kenal , I'm about 1.69-1.71m tall -hahaha ada range, depends if I slouch or not), besaq plak tu...mana tak giant...sedih2 :(

Sumtimes orang slalu cakap "Ko ni, tak bersyukur, ko tak nampak gemok pun laa, kang jadi gemok gedempol macam aku, baru ko tau".. ye, bukan tak bersyukur,memang sekarang I am not considered gemok gedempol, but cube korang buat simple math , kalo setahun naik 10kg,so kalo 5 tahun? haaaa, disitulah anda tak nampak logic yang saya nak sampaikan ni..we need to take action NOW! the earlier the better..

Nak tau macam mana I boleh notice my weight gain ni? Nope, not with a scale, coz I don't own one...saya hanya menimbang berat badan apabila pegi gym or rumah orang yang ada scale...seriously, hanya orang yang experience weight gain je yang memahami gejala2 spt dibawah:

a) bile shirt keje tak boleh button/ ketat dibadan - come onlaa bukan takat kat boobs je, malah kat pinggang pun ala2 mcm nk bursting je, tang lengan plak cam ketat, takleh nk move mcm sausage

b)bile seluar keje pun rase ketat ; seperti shirt- especially tang pinggang, butt ngan peha...hadoii rasa nak pakai palazzo pants/ baju kurung hari2 g keje

c)muffin top - aduhaiiii...yang ni memang stresss buruk gile ok lebihan lemak tatkala memakai your faveret jeans (yang pun dah ketat jugak!!!!)

d)lebihan lemak kat belakang (bawah bra line) - yang ni memang obvious ye..dari luar baju pun if u lean forward, orang kat belakang bleh tengok lipatan2 tu sume

e) double chin - sangat ketara, especially bile tang pipi pun naik skali menyebabkan mata nampak a bit sepet..

Dan bila gejala2 ni semakin berleluasa, bile naik atas scale...yahhh disitulah kebenaran terbukti..beratku naik dgn begitu subur skali *sigh*

Haaa...so korang jangan ingat I am just being vain - asik2 kata dh gemok, dah gemok...I can substantiate with the scale k...lagi teruk coz I ni mmg susah buang angin and selalu ada constipation, so bile dua2 perkara menyerang, I can even reach 71 kg...Astaghfirullahalazim, Ismalina tolonglah sedar...

Alhamdullilah, I cepat sedar diri daripada terus dibelenggu masalah berat badan berlebihan..yelah, bak kata doctor, prevention is better than cure! Furthermore, I belum pun kawin n beranak, dh bleh naik 10kg, imagine kalo I lepas beranak nanti...so, my steps to cut the fat are :

1) Reduce food portions - eat smaller portions 5-6 times a day, lebihkan fibre like sayur and buah

2) Have early dinnner - kalau boleh before 7pm

3) Try to exercise at least twice a week - I try to mix my workout, briskwalk +some simple circuit exercise (including lunges, sit-up, body squat etc), or slow jog...I dah register for bootcamp pun, tgh tunggu Awin balik dr umrah then nak start! :)

4) Pakai Premium Beautiful corset - this is for re-shaping and losing weight passively...I was a bit sceptical at first, but somehow it does work! (I will story mory on my PB experience in my next entry k). Just started wearing them 4 weeks ago...

Oklah, written enough about how I gained all these weight... will update bit by bit about my progress thus far! Wish me luck ;)

Btw, tak kira apa pun bentuk badan anda, it's never to late to take that step to lose the excess weight, and lead a healthy lifestyle. Yang penting you need to have the " kesedaran" inside of you.
Buang alll the negative thinking like " alaa aku dh gemok sangat, exercise ke, pakai corset pun bukan boleh kurus. Baik aku stay dgn bentuk skrg janji aku happy"...but, when you think like that, do you realise you have taken yourself for granted? Badan kita hak Allah and kita kene laa jaga elok2 kan?I believe dengan usaha dan doa pada Allah, KITE BOLEH! Kena discipline laa tapi...hehehe
Pape pun the first step is the hardest, but with determination insyaAllah we can be healthy ...yeahh!

Note : To anyone yang berminat nak tanye pasal PB ke ape, just email me k ;)










No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring