Wednesday, 24 August 2011

Things to ponder: Cinta complicated? Hurrmmm

from one of my frind's blog Mid , she shared a good article from blog Razzi Rahman...

Tak kenal Razzi Rahman? Alaaaa Brother Love...

Ok lah, I nak share the blogpost -Jatuh Cinta dengan suami orang? 

Lately, isu ni memang berleluasa..

Ntahla, for myself, memang lelaki Islam boleh bernikah 4 , tapi, kalau takde sebab-musabab yang rational, I dun see why they should ...

For me, kalo isteri tak jaga dgn baik, kurang sex drive, tak make effort untuk mencantikkan diri untuk suami , or tak boleh mengandung ke...mungkin laa suami ada sebab nak cari lain

tapi, kadang tu, bak kata Mid kan: (Credit to http://puterinilam.blogdrive.com/)

" situasi suami bercinta dgn wanita lain boleh dikategorikan pd beberapa bhgn:

1-    Isteri mmg bermasalah- curang, x layan suami, sibuk dgn kerja lain, x ada zuriat. Yg mcm ini suami wajar cari lain, tetapi sepatutnya suami yg gentleman & beriman akan membincangkan hal ini dgn isteri dahulu, baru cari lain, isteri akan faham, dan juga maybe boleh baiki kesilapan/cari jalan penyelesaian, x perlu teruskan niat nak cari lain, malah mungkin selepas sedar dari kesilapan, akan bertambah erat kasihsayang suami isteri (kiss & make up  mmmuuuaaahhh :-*)

2-    Isteri x bersalah langsung- baik, solehah, taat, pandai mnjaga rumahtangga, cukup layanan batin & zahir - tetapi suami masih nak juga curang, main kayu tiga diblkg isteri. Cuma terkadang suami terasa diabaikan mungkin kerana kesibukan isteri dlm kerja/urusan rumahtangga & anak2 (yg mana mulanya kenapa suami benarkan isteri bekerja? Kalau nak dilayan sepenuhnya, jgn bagi isteri kerja, carikan pembantu rumah, biar isteri layan suami aje.. kalau dah redha isteri bekerja dan dah x mampu cari pembantu, kenalah redha. Bukankah t/jawab suami buat kerja rumah tu! Tempat isteri sepatutnya hanya utk layan suami & anak..)

3-    Yg suami jenis ni saja cari pasal .. gatal2 nak bercinta lagi, konon2 dah terpikat, nak rasa bercinta lagi/tak puas bercinta dulu,dah ada perempuan syok kat dia, so layanlah.. nak test power atau tidak mengayat perempuan- x ada apa2 alasan yg mengharuskan dia utk cari  lain.
  - Hmmm memang senang sangat nak blame people when bende2 ni jadi kan?
dalam situasi 2 tu yang kesian, rasa isteri dah buat yang terbaik untuk suami, semua yang die nak dah bagi kan...

Masyarakat usually memang tetap akan salahkan sang isteri, walaupun dalam situation 2 tuuuu

- Macam untuk situasi 1 pulak, personally I feel husband memang kena sit down dgn isteri and bincang camne nak selesaikan problem...jangan terus nak cari lain -mcm Razzi Rahman tulis :

Cari jalan penyelesaiannya… for example :-
  • Jika dia nak yang seksi, then seksi kan diri anda demi suami
  • Jika dia nak makan sedap-sedap dirumah then, masakkan dia yang sedap-sedap. Belajar masak!
  • Jika dia terlalu banyak masa terluang….penuhkan masa bersama dia, go for a holiday
  • Jika dia fikir ada wanita lain yang lebih cantik pada you, cantikkan diri you lebih pada wanita itu
  • Jika dia nak have sex…aihhh, sex pun tak nak ke? Bagi lah dia puas-puas!
The solution is, buatkan segala-gala lebih dari apa yang si suami mahu. Berikan dia satu pengalaman yang tidak pernah dialaminya, seolah-olah anda suami isteri sedang HAVING AFFAIR!. Buatkan setiap hari ada berbagai-bagai perkara menarik yang tidak pernah anda lakukan bersama suami. Jadikan diri anda lebih baik dari mana-mana wanita yang pernah dia minati.
TAPI, kalau hingga ke tahap itu anda lakukan, then suami masih cari wanita lain… then you kena cari suami lain pulak lah, obviously suami you dah tak boleh terima you lagi, or maybe suami you memang jenis suka lebih seorang wanita… well, itu bukan salah sesiapa lah memang dah sah suami tu yang gatal! ;)

Memang susah nak selesaikan situation ni - kena trial and error. Yang penting, kita kena cuba semua bende untuk kekalkan rumahtangga . Memang suami sepatutnya mencintai kita tak kira gemuk ke, kurus ke, flabby ke keding ke , tapi lelaki are mostly visual creatures - memang suka tengok yang cantik kan...so kadang2 kite mesti buang ego feminist kita and buat yang terbaik untuk our marriage

- Situation 3 pulaaakkk : haiiiisssshhhh ni memang terang-terangan player and suami curang. For this situation, I nasihatkan sang isteri tu, u're better off without him! seriously - kalo die dah buat sekali, memang ada likelihood untuk buat lagi kan? memang Islam bagi berpoligami, tapi banyak syarat2nya - even bab adil & saksama tu pun, bukan senang suami nak kotakan. Cube tengok dalam Ketika Cinta Bertasbih tu - Si Anna Alfathunnisa' tu ada terangkan yang bakal suami dia hanga boleh perpoligami dgn syarat2 tertentu, siap dengan hadis2 lagik

Alaaah senang cite, kadang2 isteri sorang pun tak terlayan....buat ape laa nak tambah masalah kan ?

Most of the time, bende2 ni akan lead to divorce. Kadang-kadang, kita suka tak fikir bile buat sesuatu...macam hubby tu, masa mula2 layan pompuan lain, tak pikir ke, kalo isteri aku buat camni, ape perasaan aku?

Same goes untuk isteri curang; sebab isu ni memang jadi kat both gender

Kalo dah tak kisah suami/isteri bermain kayu tiga dgn orang lain - means dah tak cinta lah tu...
or memang heartless - alaa yang lagu Kanye west tu...tak tau? ce click, ce click

 

Paling kesian bile dah ada anak.....
To those yang ada pengalaman bab2 ni...ce share
Sharing is caring kan

OKlaaa just nak buka minda uols kan
Macam-macam citer skarang ni

Bende-bende kadang2 buat I takut nak kahwin
tapi, kalo kite takut, sampai bile tak kawin kan?
Marriage is the biggest gamble in your life
sebab tu marriage kena based on love,trust and chemistry- paling utama nih
and kena banyak sabar and pandai adjust dgn each other


sbb kalo based on rupe: kalo lepas kawin pasangan u berubah rupa dan bentuk camne?
kalo based on harta/pangkat pulak: kalo tetiba husband bankrupt ke?
or hilang keupayaan nk bekerja? camne?

rupa, harta/pangkat etc penting jugak...cuma bukan yang utama laa
pls3x doakan my choice is the best for me and doakan berkekalan hingga ke akhir hayat yer...


CIAO BELLA!


Tuesday, 23 August 2011

Lactolite : Bagaikan mashed potato kepada ayam KFC :)



hehehe...camtulaa ibaratnye...kalo makan KFC takde mashed potato = rasa tak lengkap kan?

samelaa kalo pakai Premium Beautifu corset + consistently consume Lactolite = barulah masyukk!

lately, permintaan Lactolite memang tengah sama2 naik macam PB corset jugak

ada yang nak try Lactolite, tapi belum pakai PB corset lagi...

ada yang baru dapat 2 peket sample lactolite, terus beli 3 kotak

ada yang pakai PB and minum Lactolite = double effect untuk weight loss and banyak health benefits jugak

ada yang join PB bisnes, tak dapat nk amik loan, start dengan jual Lactolite

OKlaa for Lactolite noob out there..sure uols tertanya2, what is Lactolite ni?

actually nama penuh this product is nurich LACTO-LITE

it is a mixed yoghurt with live culture & inulin powder drink

Most of u know rite, "perut ialah punca kepada semua penyakit"

yelah kan...kalo perut dan usus kita tak sihat, tak boleh nak menghadamkan semua input2 kita dengan sempurna....ape akan jadi?

chaos laa keadaan dlm perut kita nanti...daripada indigestion, terus bleh jadi kembung, migrain, sembelit etc

tak gitu? ;)

meh i highlight apa punca2 penyakit2 perut ni:

meh, meh...jangan memalu

1) cara pemakanan kita tak sistematik - haaa yang kejap tak amik breakfast, pastu lunch ngan dinner makan banyak...ataupun sehari makan baynyak, pastu 2-3 hari tak makan lansung, diet air laa konon... inconsistencies ni laa yang akan menyebabkan perut kita boleh senang dapat penyakit tauu

2) terlalu berlebihan semasa makan - haaa ni kepada kite2 yang sume makan banyak...tak kira breakfast, lunch, dinner, tea , supper...portion sume sama banyak ...takat2 yang gunung
nak tau camne indicator kita dah makan berlebihan? 20 mins after meal tu, perut kite cam nak meletup, takleh nafas, rasa nak bersandar je....haaaaa, sume terasa laa tu :P
isk, memang kite sume confirm pernah buat bende ni punye
nak, nak tengah ada Ramadhan buffet ni kan...selagi boleh sumbat laa kan heheh

3) tidak berwaspada dengan kebersihan makanan - dalam zaman moden ni kan, memang tak boleh nak elak laa daripada makan kat luar...
memang, susah nak determine kebersihan makanan kan
kadang2 dalam air-conditioned restaurant pun ada lalat...
kat pasar ramadan pun ada yang jual air tak masak dulu
macam-macam kan..memang segala virus2 ni akan affect function perut kite tau


pastu ada yang tanya, bila ada usus yang sihat, apa effect die kat badan kite ni?

usus ni kan organ terbesar dalam badan kita...
usus kecil bertindak mencernakan makanan - asingkan carbs, protein and lemak
pastu die serapkan pulak yang dah dicerna dalam darah kita

usus besar pulak ialah untuk membantu proses perkumuhan kita...menghapuskan bahan sisa bertoksik dalam bentuk najis pulak

Thus, usus yang sihat is a weapon untuk mencegah penyakit

Habis tu? ape yang Lactolite boleh buat untuk dapatkan usus yang sihat ehhhh?

sabaq2 - cheq baru nak habaq mai ni

ok, macam dah bagi tau tadi dalam Lactolite ni ada:

a) Inulin
              - it is considered a form of soluble fiber and is sometimes categorized as a prebiotic.
              - salah satu fungsi inulin ialah untuk menambah bifidobakteria baru dalam usus
              - bifidobakteria ni ialah makan untuk bakteria baik yang terdapat dalam usus kita
              - inulin ni dihasilkan daripada tumbukan, so takde kandungan starch/kanji

b) Yogurt
              - Yoghurt is  nutritionally rich in protein, calcium, among others.
              -  Yang best about yogurt  ni, it has nutritional benefits more than milk.
                 Even orang yang mildly lactose intolerant
                 ( allergic to bahan berasaskan laktosa macam susu) boleh consume yogurt ,
                 without triggering any reaction.


Antara health benefits kalau consume Lactolite ni:


1) Singkirkan toksin dalam badan


2) Meningkatkan metabolism dalam badan - this mencepatkan proses pencernaan


3) Kurangkan beban badan - yelah, dah buang benda2 asing dalam perut and usus kan, ringan sikit badan kite tau


4) Menggalakkan pertumbukan bakteria baik


5) Bantu penghadaman yang baik dan sempurna


6) Bantu legakan sembelit/constipation


7) Bantu sintesis vitamin dalam usus besar


Eh , lupe nak tunjuk rupe Lactolite ni ...heheh

dalam 1 kotak , ada 25 pek-pek kecil yang senang dibawa kemana2 sahaja :)

OK, now  I nak bagitau camne nak minum Lactolite ni pulak

STEP 1 - Minum dengan 200ml air , kacau and terus minum


**TIPS- Elakkan guna air panas, sbb die akan bunuh bakteria baik

- Jangan lupa minum air dalam 2 liter sehari (sape yang
dah pakai PB corset tu, patut dah cukuplaa kan ;))

- minum semasa perut kosong e.g lepas berbuka dengan kurma,
 terus minum Lactolite :)

dah selesai pun ceramah akak pasal Lactolite hehehe
panjang ke?
hopefully membantulaa untuk yang dalam hati meronta-ronta nak tahu kan,
tapi malu-malu nak PM or SMS me :)

dalam bulam promo ni, kalo uols beli 3 kotak akan dapat free shaker tau

 those yang nak free sample of Lactolite, boleh contact me - ni untuk bulan ramadhan 2011 sahaje ok :)

and those yang tinggal di area KL, i bleh bagi harga special of RM140 sekotak :)
outside KL pun boleh, cuma I kena add postage charges ...

ni untuk orders semasa bulan Ramadhan sahaja OK ;)

CALL/SMS me @ 019-339 3340 or email ismalinaishak@gmail.com

yang nak tanya pasal PB corset pun boleh
set cash instalment masih ada a few more - boleh buat bayaran bulanan dgn I serendah RM200 sebulan tau

promo rebate pun still ada - sile order cepat, tak tahu next month masih ada promo ni ke tak tauuu



             

Monday, 22 August 2011

Bila accountants kacau bubur lambuk....

haa u think accountant tak boleh ke masak bubuk lambuk?

last saturday, me and awien joined the bubur lambuk program anjuran Puteri Gombak

it was held kat padang taman greenwood, starting from 9 am ..

target output was 2,000 "bekas", which will be distributed to all Muslim residents in the residential areas in DUN Gombak Setia

awal2 pagi tu dah sibuk memotong bawang, halia serai, daging, membasuh beras etc

65kg beras was alloted...dalam 9-10 periuk jugaklaaa memasak

pastu, kena pulak tuang dalam bekas2 before nak packing in plastic for distribution :)

alhamdulillah, bukan setakat AJK je yang membanting tulang, orang ramai kat Taman Greenwood pun datang tolong jugak...ada yang nenek+atok, even budak2 kecik pun datang tolong...

Syukur, semangat ramadhan :)























Alhamdulillah, hopefully inisiatif ni will always continue in the future!

CIAO BELLA!

Pleasures in my life: Buka Puasa with Family @Intai-Intai, Ampang

19 August is my bapak's birthday..
ramai orang selalu rasa pelik, sebab I call my dad "Bapak"
ada yang kata, bunyi kasarlaaa, mcm orang kampung laaa
but dari kecil kitorang dah diajar panggil bapak dan mak
takpelaa...kitorang memang orang kampung pun

So, sepanjang bulan puasa ni, tak pernah lagi berbuka dengan family kat luar
saje nak bawak my parents makan kat luar, eventho diorang tak bape nak gemar makan buffet2 ni
rase cam membazir kot
tapi apa salahnya, kita cuba nak menggembirakan family kan?

so the day before, I booked the table kat restaurant Intai-Intai for 6 ppl
buffet was RM48 nett per person
hihi I yang suggest this place sebab baca kat blog Kak Nani Rostam last week

view at the restaurant

banner

kuih muih and dessert


lauk2 at bubur station

sup tulang+ daging

barbecue station

 my family


fruits ;)

lauks :)

rojak buah

kerabu mangga, and kuih-kuihan


kuih-kuihan lagik

cucur bawang, freshly fried kat goreng-gorengan station

nasi dagang

my parents
**muka orang yang belanja makan lol


Basically semua OK...the food was thai+kelantanese food
cuma tempat solat agak kecil and tak selesa esp the women's side

but all in all sumorang happy :)
thanks to the co -financier of the day...my brother Asraf :)

CIAO BELLA!


Activity sepanjang Ramadhan -Part 2

Jemputan berbuka puasa from Zara+Hubby @Goodyear Court USJ

This was on Nuzul Quran day...
Mula-mula ingat just me fina and fatin
rupanya ada Mid +family and Nura+family
tak cukup quorum sbb Aliaa aka Pre tak dtg

** again, lupe amik gambar food
    Zara masak nasi tomato with ayam masak merah
    Nura bawak spaghetti bolognese
    Fina buat puding laici
    Mid bawak anggur and mini-muffins
    I just brought juices
    Fatin bawak perut je  :P








Thanks Zara+Kamal for the hospitality...kami doakan murah rezeki lagi lepas ni k?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring