Sunday, 14 August 2011

Pleasures in my life: Best ke Egypt?

Soalan nilaa yg sumeorang dok tanya sepanjang 2 minggu lepas...tsk tsk

Firstly , sorry laa coz tak sempat sangat nk update blog ni, dh berhabuk dh I tgk haha

Bukan ape, sebelum pg Egypt aritu, busy sikit nk finalise pasal hal rumah baru, dengan banyak appointment Premium Beautiful customers, personal touch dgn my leaders and my business partners - yelah, nak tinggalkan PB bisnes for 3 weeks ni...
nasib baik ada my leaders mcm Izyan Liyana and Salha Zain yang sentiasa ada untuk back up I time camni kan...
kesian my business partners sebab I takde sekejap, but I trust my leaders will always do their best to guide you all k :)

Okla, so I will update on the highlights in Egypt k?

1) Must Visit places in Cairo

a) Pyramids - harusla pegi tengok pyramids kan..esp pyramids of giza..coz yg kat giza ni yang masih utuh bentuk pyramidnye...there are a few more places yg ada older and a lot of pyramids on site mcm Sakkhara, but pyramids byk yg dh terhakis..

sile tengok gambar sampai lebam...entrance fee is 60 Egyptian pound (bahasa pasar die "genih") equivalent to RM30

gambar ticket pun nk amik daa 
 ni pyramid paling besar kat Giza...
 kengkonon bajet sentuh tip of pyramid :)
 camel pun wajib naik laa kan , bile lagi nak merasa :P
ciuman dgn Sphinx
konon gambar artistik haha


b) Citadel Salahuddin Al Ayyubi (Saladdin) - ni pun seronok jugak...from kubu ni boleh tengok pemandangan seluruh Cairo, tapi kena tahan panas menyengat la

 ticket lagiiiii
inside the citadel ada mohd ali mosque - it's a mirror of the Blue Mosque in Istanbul


mohd ali mosque


mohd ali mosque dari luar


pemandangan cairo dr kubu atas bukit



c) Pyramids Sound and Light show- silelaa tgk kalo ada duit lebih, sbb die sangat cool

d) Alexandria -bandar tepi Laut Mediterranean. Kalo berkesempatan, worth a visit...something different and its cooler (in temperature ) than Cairo

Qaitbay Citadel- entrance fee 15 genih

dalam citadel

view from one of the lookot point used by the soldiers

at Montazah, near the lighthouse - Mediterranean sea is awesome!

f) Faluka ride on the nile - about 60 genih per boat. Boleh muat up to 10 ppl I think. I love it!

Nile river on sunset


the faluka boat - it's windsailing, does not use motor. Unik kan?

f) Nile river criuse+dinner : yang ni I rasa so-so aje, coz I already seen a better belly dancing back in Istanbul dedolu...but the sufi dancing was superb and unique...bolehlaa try

sufi dancer

g)Bazaar Khan El Khalili - bukankah yang paling penting ialah SHOPPING? tsk tsk tsk
nasib baik tak lupe tempat penting ni
I did my souvenir shopping mostly kat sini
macam2 ada, jubah ,perfume oil, kacang-kacangan...
besides the souvenirs la
costume belly dancing pun ada tauuu
kedai kacang

souvenir shops

antara souvenir yg boleh dibeli

h) Asfour Crystal gallery - crystal buatan Mesir antara yg terbaik didunia..macam2 ada kat sini , chandelier, sculpture and accessories like bracelet, rings etc



2) Must Do in Cairo


try minum juices kat sana - i luv mango juice and yang ini, air tebu..bezanya yg kat sana,,,its like puree mangga and air tebu die pun bile diperah di mesin, air tu akan lalu atas blok ice untuk sejukkan instead of diletakkan ice dlm air perahan tebu iru...and the tebu is so pekat and manis...yum!harganya pun murah saje, 3 genih =RM1.50 utk mango juice dan 2 genih untuk air tebu :)

trylah pelbagai jenis fastfood diMesir -seriously terlalu banyak fastfood chain disana,and sebab cuaca agak panas, semuajenis fast food chain hinggakan gerai kebab pun ada delivery service.Mcm yg kat gambar ni nama die MOMEN -apparently akan ada franchise die dibuka kat Shah Alam soon

ni antara hari2 yg rare kitorg dpt makan nasi - this is Mehndi rice (actually this came from Yemen) from a restaurant called Hadramwt. Generally Egyptians tak suka sgt makan nasi, so diorg hanya makan bende ni mcm sebulan/2-3 bulan sekali . But its so delish i tell u...i especially suka nasi die yg guna beras basmathi panjang itu hahaha

tuan tanah nk letak jugek gambar die minum juice mangga hehe *sipu-sipu*

roti arab - haaa kembung2 kau...bile panas je camni, kang dh sejuk, kempis la die...it taste like pita bread, sedap makan dgn daging/ayam grilled...

ce teke, ce teke ni ape? -
ha laa u olls ni malasla tu nk teke kan
ok i bitau jelaa...ni dipanggil hamam mashi =stuffed pigeon a.k.a merpati sumbat hahaha
actually boleh tahanlaa dish ni, burung tu actually takde isi sangat pun , but the rice is very flavourful as it is cooked inside the pigeon kot...mesti try la ni, mungkin takde kat Malaysia hehe

yang ni plak nama die koshary - basically ni makanan tradisi org Mesir.Pendek kata mcm kite punye nasi impit/ketupat la...selalunye makan masa special occasion jer..basically dlm die ada spaghetti, makaroni, sikit nasi and lentil (ape tah lentil dlm bahasa melayu tak tau den) sos die plak mcm tomato based campur ngan sikit clear soup and bwg goreng..ada sikit mcm kite makan spaghetti bolognese, but takde meat kat dalam sauce itu

sekali imbas cam piza kan? hehe...yang ini namanya fathir - kalo nk summarise die macam murtabaklaaa
sumtimes die punye inti letak kat atas, sumtimes die letak kat dalam macam murtabak...tapi, inti/topping die kurang flavourlaa unlike murtabak kan..

ni plak lebanese food- it's called shish tawook .
Basically it grilled meat with grilled onion and capsicum
ok laa i quite like it

haaa lastly (banyak lagi gambar food sebenarnya - tapi tanak post sbb takut korg terliur bulan2 puasa ni kan)
ni laa grilled chicken kebab
lazaaatttt tau
roti ni sebenarnye masa die panas ialah roti yg kembung2 itu tau...



3) Tips for travelling to Egypt during summer and Fun facts :)

- bring sunblock: coz it can get hot as high as 50 degrees celcius at mid day!

- it never rains in Egypt, except when there is seasonal change

- Fruits are exteremely cheap in Egypt! Try seedless grapes (sekilo mcm RM4 jee), peach, apricots (fresh and dried) and cactus fruit (it tastes like buah naga+buah delima)

- Nuts pun murahhhh - you can get pistachios for RM30 per kilo, cashews, almond and walnut averaging RM20-25 per kilo...and these are good ones ok :)

- Egyptians eat cheese on a daily basis, mcm makanan ruji laaa, so cheese are also very cheap here! and you can get it at any stores, even small kedai runcit pun ada..

- Makanan utama for Egyptians are roti, so, memang susah sikit nk cari kedai yg ada nasi yg best kat sana...I think in my 3 weeks there I only ate rice 4 times- tu pun kat kat Indian restaurant and Yemen restaurant..

- Egyptian mmg tak makan pedas sgt, even black pepper pun diorg rasa pedasss  dah..hahaha, so jgn harap laa nk jumpe sos cili ke ape...occasionally adelaa posh restaurants serve hot sauce/ Tabasco..and in their food tak banyak sayuran, mostly roti and daging saje...but tomatoes, onions and salads are largely used in their food..

- Egyptians say that once you drink the water from Nile river, you will come back to Egypt...heheh.. who knows eh? :)

- for muslims, memang banyak kesan sejarah Islam kat sana yg tak berape nak commercial: like makam Imam Shafie, makam cucunda Rasulullah (ni kat Masjid in Tahrir Square) and tempat Nabi Musa memohon untuk bertemu Allah (ni kat Sinai -like 10 hours drive fr Cairo)

- traffic in Cairo is crazy, be prepared untuk sakit lemah jantung kalo naik public transport ye...if nk ambil cab, make sure use the white cab (yang ni ada meter) so that anda semua tak kena tipu tau - unless korang pandai cakap arab then OK boleh bargain :P

Oklah...tu je nk update psl Egypt..cukupla kan :P

camne, lepas entry ni uols rase2 nak pegi Egypt tak? haha

Ramai yg cakap untungla I dapat pg negara orang atas urusan kerja kan..yelaa sambil keje, dapat jugak jalan2 free

hmmm betul jugaklaa, but actually bile pegi atas urusan kerja ni bukan mcm kite holiday biasa tau..weekdays kene keje- weekend atau lepas keje je boleh jenjalan.. and part yang jalan2 tu sume kene keluar duit sendiri except for makan+minumlaa

tapi alhamdulillah, yang lain my employer support kan, mcm accomodation and flight ticket...kalo tak tak sampai la aku kat Egypt ni..hehe

So, I tak sabar nak tunggu the fully sponsored trip ke Holland nanti...ape taknye, just bawak duit shopping je...best tak camtu? Nanti uols tunggu jelah entry I lepas I balik Holland yer :P

Oklah, I pun nak solat Subuh dah ni...jom kite sama2 solat k...mcm my mom selalu cakap kat I..tak lengkap puasa kita kalo tak solat
hehe saje tazkirah pendek dari tuan tanah :)

okay later peeps!

CIAO BELLA!

p/s: tak sah kalo takde iklan sikit kan :) sape2 yang berminat nak dapatkan Premium Beautiful corset dari I -boleh just contact me @019-3393340. Nak add kat Facebook: ismalinaishak@gmail.com

yang berminat nak tau pasal biz opportunities pun boleeeh aja dong..ni masih dalam bulan REBATE, jadi bonus bulan pertama boleh up to RM4500..yang nak beli PB secara cash /credit card pun boleh dapatkan rebate bermula RM225 satu set atau RM1000 untuk 3 set.

Set cash instalment pun masih ada, just contact jelah I okeh





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring