Wednesday, 24 August 2011

Things to ponder: Cinta complicated? Hurrmmm

from one of my frind's blog Mid , she shared a good article from blog Razzi Rahman...

Tak kenal Razzi Rahman? Alaaaa Brother Love...

Ok lah, I nak share the blogpost -Jatuh Cinta dengan suami orang? 

Lately, isu ni memang berleluasa..

Ntahla, for myself, memang lelaki Islam boleh bernikah 4 , tapi, kalau takde sebab-musabab yang rational, I dun see why they should ...

For me, kalo isteri tak jaga dgn baik, kurang sex drive, tak make effort untuk mencantikkan diri untuk suami , or tak boleh mengandung ke...mungkin laa suami ada sebab nak cari lain

tapi, kadang tu, bak kata Mid kan: (Credit to http://puterinilam.blogdrive.com/)

" situasi suami bercinta dgn wanita lain boleh dikategorikan pd beberapa bhgn:

1-    Isteri mmg bermasalah- curang, x layan suami, sibuk dgn kerja lain, x ada zuriat. Yg mcm ini suami wajar cari lain, tetapi sepatutnya suami yg gentleman & beriman akan membincangkan hal ini dgn isteri dahulu, baru cari lain, isteri akan faham, dan juga maybe boleh baiki kesilapan/cari jalan penyelesaian, x perlu teruskan niat nak cari lain, malah mungkin selepas sedar dari kesilapan, akan bertambah erat kasihsayang suami isteri (kiss & make up  mmmuuuaaahhh :-*)

2-    Isteri x bersalah langsung- baik, solehah, taat, pandai mnjaga rumahtangga, cukup layanan batin & zahir - tetapi suami masih nak juga curang, main kayu tiga diblkg isteri. Cuma terkadang suami terasa diabaikan mungkin kerana kesibukan isteri dlm kerja/urusan rumahtangga & anak2 (yg mana mulanya kenapa suami benarkan isteri bekerja? Kalau nak dilayan sepenuhnya, jgn bagi isteri kerja, carikan pembantu rumah, biar isteri layan suami aje.. kalau dah redha isteri bekerja dan dah x mampu cari pembantu, kenalah redha. Bukankah t/jawab suami buat kerja rumah tu! Tempat isteri sepatutnya hanya utk layan suami & anak..)

3-    Yg suami jenis ni saja cari pasal .. gatal2 nak bercinta lagi, konon2 dah terpikat, nak rasa bercinta lagi/tak puas bercinta dulu,dah ada perempuan syok kat dia, so layanlah.. nak test power atau tidak mengayat perempuan- x ada apa2 alasan yg mengharuskan dia utk cari  lain.
  - Hmmm memang senang sangat nak blame people when bende2 ni jadi kan?
dalam situasi 2 tu yang kesian, rasa isteri dah buat yang terbaik untuk suami, semua yang die nak dah bagi kan...

Masyarakat usually memang tetap akan salahkan sang isteri, walaupun dalam situation 2 tuuuu

- Macam untuk situasi 1 pulak, personally I feel husband memang kena sit down dgn isteri and bincang camne nak selesaikan problem...jangan terus nak cari lain -mcm Razzi Rahman tulis :

Cari jalan penyelesaiannya… for example :-
  • Jika dia nak yang seksi, then seksi kan diri anda demi suami
  • Jika dia nak makan sedap-sedap dirumah then, masakkan dia yang sedap-sedap. Belajar masak!
  • Jika dia terlalu banyak masa terluang….penuhkan masa bersama dia, go for a holiday
  • Jika dia fikir ada wanita lain yang lebih cantik pada you, cantikkan diri you lebih pada wanita itu
  • Jika dia nak have sex…aihhh, sex pun tak nak ke? Bagi lah dia puas-puas!
The solution is, buatkan segala-gala lebih dari apa yang si suami mahu. Berikan dia satu pengalaman yang tidak pernah dialaminya, seolah-olah anda suami isteri sedang HAVING AFFAIR!. Buatkan setiap hari ada berbagai-bagai perkara menarik yang tidak pernah anda lakukan bersama suami. Jadikan diri anda lebih baik dari mana-mana wanita yang pernah dia minati.
TAPI, kalau hingga ke tahap itu anda lakukan, then suami masih cari wanita lain… then you kena cari suami lain pulak lah, obviously suami you dah tak boleh terima you lagi, or maybe suami you memang jenis suka lebih seorang wanita… well, itu bukan salah sesiapa lah memang dah sah suami tu yang gatal! ;)

Memang susah nak selesaikan situation ni - kena trial and error. Yang penting, kita kena cuba semua bende untuk kekalkan rumahtangga . Memang suami sepatutnya mencintai kita tak kira gemuk ke, kurus ke, flabby ke keding ke , tapi lelaki are mostly visual creatures - memang suka tengok yang cantik kan...so kadang2 kite mesti buang ego feminist kita and buat yang terbaik untuk our marriage

- Situation 3 pulaaakkk : haiiiisssshhhh ni memang terang-terangan player and suami curang. For this situation, I nasihatkan sang isteri tu, u're better off without him! seriously - kalo die dah buat sekali, memang ada likelihood untuk buat lagi kan? memang Islam bagi berpoligami, tapi banyak syarat2nya - even bab adil & saksama tu pun, bukan senang suami nak kotakan. Cube tengok dalam Ketika Cinta Bertasbih tu - Si Anna Alfathunnisa' tu ada terangkan yang bakal suami dia hanga boleh perpoligami dgn syarat2 tertentu, siap dengan hadis2 lagik

Alaaah senang cite, kadang2 isteri sorang pun tak terlayan....buat ape laa nak tambah masalah kan ?

Most of the time, bende2 ni akan lead to divorce. Kadang-kadang, kita suka tak fikir bile buat sesuatu...macam hubby tu, masa mula2 layan pompuan lain, tak pikir ke, kalo isteri aku buat camni, ape perasaan aku?

Same goes untuk isteri curang; sebab isu ni memang jadi kat both gender

Kalo dah tak kisah suami/isteri bermain kayu tiga dgn orang lain - means dah tak cinta lah tu...
or memang heartless - alaa yang lagu Kanye west tu...tak tau? ce click, ce click

 

Paling kesian bile dah ada anak.....
To those yang ada pengalaman bab2 ni...ce share
Sharing is caring kan

OKlaaa just nak buka minda uols kan
Macam-macam citer skarang ni

Bende-bende kadang2 buat I takut nak kahwin
tapi, kalo kite takut, sampai bile tak kawin kan?
Marriage is the biggest gamble in your life
sebab tu marriage kena based on love,trust and chemistry- paling utama nih
and kena banyak sabar and pandai adjust dgn each other


sbb kalo based on rupe: kalo lepas kawin pasangan u berubah rupa dan bentuk camne?
kalo based on harta/pangkat pulak: kalo tetiba husband bankrupt ke?
or hilang keupayaan nk bekerja? camne?

rupa, harta/pangkat etc penting jugak...cuma bukan yang utama laa
pls3x doakan my choice is the best for me and doakan berkekalan hingga ke akhir hayat yer...


CIAO BELLA!


3 comments:

  1. GROOMING CLASS COMING SOON!!!
    1/10/11
    FEES: HANYA RM85 SHJ!!!, STUDENT PRICE: RM55 SHJ (DGN STUDENT ID CARD)

    :SKINCARE:MAKEUP:FASHION:ACCESSORIES:HAIRDO:SHAWL TUTORIAL:

    TINGKATKAN GAYA & TONJOLKAN PENAMPILAN ANDA SEBAGAI SEORANG WANITA!

    *SET MAKEUP, SKINCARE, DAN LAIN2 LAGI AKAN DIJUAL.
    LOCATION: SHAH ALAM

    REGISTRATION CLOSED ON: 25TH SEPTEMBER
    SMS 016-2128740 UTK REGISTER

    http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=261046480583542

    ReplyDelete
  2. Do you like watching live sex cams? Take a peep at BongaCams.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring