Tuesday, 13 September 2011

Ingat tak 5 perkara?

ape yang 5 perkara tu? wahhh create suspense jer kan :P
selalunya bila things doesn't go our way - apa yang kita impikan tak dapat, or kita ditimpa musibah; sakit, jatuh muflis etc - masa tu la yang kita akan muhasabah diri kita

now, I'm in a very delicate situation, where my happiness and future are at stake... enough said, dalam ketika hati ni remuk redam, Allah uji lagi dengan demam + batuk + selsema yang I dah laaaaammmmaaaa tak kena..

eventho I still want what I want, bile muhasabah diri kan, mungkin Allah sengaja bagi kepayahan untuk I dapatkan bende tu... mungkin Allah nak I lebih hargai apabila I mendapatnya setelah susah payah berusaha; or Allah nak kita reflect apa salah silap yang kita dah lakukan kepada orang lain; or mungkin belum masanya kita kecapi kebahagiaan itu...

for now, I can only pray hard that my decision (after a series of solat hajat and istikharah) diberkati Allah, dan direstui oleh orang2 yang I sayangi - please know, I have thought about it countless times in the past year before I made my decision ; afterall it is my future :)

Oh dah terside-tracked sikit from what I initially wanna write about :)


OK - 5 perkara tu apa eh? Pernah dengar tak lagu Raihan ni?


One good message in this song - " Masa & Usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali "
pastu die sambung lagi kan....

INGAT 5 PERKARA, SEBELUM 5 PERKARA

- SIHAT SEBELUM SAKIT
- MUDA SEBELUM TUA
-KAYA SEBELUM MISKIN
-LAPANG SEBELUM SEMPIT
-HIDUP SEBELUM MATI

Well, basically 5 perkara ni memang mengingatkan kita untuk beribadah kepada Allah sebelum terlambat... memang masa untuk bertaubat tu banyak, tapi, kalo dh sakit terlantar kan, menyukarkan proses beribadah tu kan...

Another key thing, 5 perkara tu mengingatkan kita untuk live our lives to the FULLEST- what I mean is that selain hidup kerana Allah, masa sihat kita bekerja dengan kudrat yang kita ada untuk beri kehidupan yang TERBAIK untuk keluarga kita, dan disamping tu dapat luangkan QUALITY TIME with family, anak-anak , suami etc

Basically memang semua orang nak bende ni kan? But berapa orang yang dapat achieve?
Paling susah nak dapat that balance yang kita nak ...

contoh, in my profession, if kita nak spend more time with family,
we need to sacrifice our work - yelah, waktu kerja dahlaa 9-5 (minimum)
weekends plak kadangkala kena bekerja
if kita tak penuhi responsibility at work pulak , will affect our salaries, performance, promotion etc...

walaupun kita sacrifice dengan tak lunch - to finish our work for the day and balik on time ; nak pickup kids kat taska or nak balik masak kan
but some bosses measure performance dengan sape yang willing to stay back kat office, datang weekends etc when it should be measured by efficiency
working overtime DOES NOT mean you are working harder than others,
and definitely DOES NOT mean you're more efficient than others or that you are not a team player..



sounds familiar? sebab tu ramai professional mothers out there resort to berhenti kerja, jadi housewife... then you will get more time to be with your kids and family :)


but wait - that is for women yang hubby mampu menampung hidup keluarga..
camne pulak yang tak? yang perlu dua income untuk hidup selesa?
these people can only be jealous of those yang dapat apa yang diorang tak mungkin dapat, dengan current financial state...
that creates stress jugak kan


untuk working mothers yang jadi housewife pun, walaupun hubby mampu menampung family, mungkin tak biasa bila dah tak pegang duit sendiri...nak beli a book that you want, or nk new blouse or even undies, kena mintak hubby..

Since I join bisnes PB ni , dah banyak problem similar to this yang I encounter...
ramai yang nak financial freedom, but tak tahu camne nak achieve
kerja kuat sampai umur 40 tahun pun belum tentu boleh jadi CEO with salary 40k kan?
kalau dapat pun, I can confirm that you will definitely need to sacrifice A LOT of family time along the way...

That's why I memang tabik spring dengan my leaders dalam bisnes ni...

CDM SALHA ZAIN

CDM HANIS HAIZI


Macam Hanis, she's younger than me, baru 26 years old tapi dah dapat pegang income RM180k sebulan...
Same goes dengan kak Salha, income memang dah 6 figure sebulan
dalam pada tu, they get flexible time... boleh bangun n have breakfast dengan anak n hubby, then tengahari baru pegi  business appointments - sambil2 tu dapat shopping all they want with DEBIT card yerr...bukan CREDIT..
JEALOUS? mestilah...lumrah manusia, mesti nak dapat yang terbaik dalam hidup

tapi seriously dalam bisnes ni, I memang kagum dengan leaders I ni..
coz sentiasa bagi ilmu kat bisnes partners;

ilmu nak pasarkan PB thru internet
ilmu nak jumpa customers
ilmu nak educate business partners
ilmu nak pakaikan PB kat customers

to me diorang ni memang work hard to be where they are now...even sekarang pun, dah CDM, masih personal touch business partners sampai lewat malam, to make sure business partners focus, ingat what they want from the business , and achieve it!

BEST TAK KALAU KERJA KERAS , ALL OUT IN 2 - 3 YEARS TIME - AND YOU CAN BE LIKE THEM?

Just contact me at 019-3393340 to hear about the business opportunity and what you can achieve in with our group!
Be positive and take the first step and hear me out..
then make an informed decision for your life :)

CIAO BELLA!








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring