Monday, 3 October 2011

Boleh handle ke: Full time job+ bisnes PB + Family?

Sorry peeps, lama tak update,memang bz sket semenjak dua menjak ni
hehe cheeewwwahhh kalah menteri uols - LOL

yela, bz with my wedding, bantu my biz partners, jumpa customers, prospects etc

pastu kat ofc pun bz month end +quarter end closing :(

ni pun curi-curi masa sekejap sementara tunggu report generated :)

sekarang bile jumpa kawan-kawan kat luar ke kat ofc, sume tanya

 "Amacam bisnes? tengok macam makin kencang kat FB.
Camne u buat eh? keje+bisnes+family+social life?"


Well, nak berjaya memang perlu ada certain sacrifices..
waktu kat ofc, I will focus on my work and get things done during ofc hours..
Lepas ofc pulak, susun schedule to meet prospects, bantu my biz partners, pakaikan corset, pg stokis etc...
sambil tu make sure all other important things in my life pun terjaga- pegi important family gatherings, uruskan pasal rumah baru, spend time ngan family and friends+ boyfriend and now husbanddd...

Kadang-kadang jealous jugak -waktu orang lain diulit mimpi, bermalas-malasan on weekends, me and my group are working hard - waktu yang tak sesuai untuk jumpa orang, masa tu lah kita uruskan diri kan...buat laundry, buat checklist, kemas bilik/rumah, iron baju etc

bile waktu yang sesuai jumpe orang pulak, insyaAllah kita maximise it to the fullest :) share it with the positive people out there, who have their own dreams  - LIKE US!!!!

Ada yang kata - u ni menyeksa diri sendiri jelaa; BETUL KE?

to me, memang TIDAK SAMA SEKALI!!!!! You know why?

Coz we have something to achieve - WE KNOW WHAT WE WANT IN LIFE,
 and we're willing to sacrifice sikit in this 2 years to achieve TIME & FINANCIAL FREEDOM like CDM Salha Zain..


To me, apelah sangat 2 tahun, if by that time I'm earning FIXED income MINIMUM RM50,000 a month + time flexibility! 

Sekarang pun, I dah kerja 5 years plus, yearly increment setahun tak sampai pun 20%..nak tunggu jadi CEO in 10 years time pun belum tentu dapat, plus mungkin tak earn that much punnn..
ANNNDD you'll be married to your work - mana sempat nak ada time untuk family ! 

Paling best dalam bisnes ni, CDM -CDM pun sanggup turun and bagi coaching to orang2 yang baru start business (SM, SSM level)- CDM yang dah earn more than RM100,000 a month tauu!!! You tell me mana CEO syarikat ape pun yang dah established camtu, and sanggup personally coach employees tahap2 executive???


So, buatlah cost benefit analysis sendiri k :)  This is my choice, and I don't expect everyone to agree...to me, when you do everything memang ada pro and cons ...cuma jangan pandang rendah orang yang ada IMPIAN, dan bekerja keras untuk PENUHI IMPIAN mereka :)

memang ada macam-macam cara untuk achieve our target kan - how do I know this method works?

senang je, dalam group CDM Salha Zain - ramai dah buktikan boleh jadi CDM in 2 years and EVEN LESS! and orang-orang ni pun bukan jauh sangat dari I, semua pun start dengan modal yang sama dan duplicate je leaders and ikut rapat dengan leaders :)

dalam tak sampai 2 tahun I buat bisnes ni, hampir every month ada je new CDM yang dilahirkan dari our group - BOTH lelaki +wanita... to me that is proof enough that I can also DO IT :) 

and dalam biz ni, pun uols akan jumpa orang dari macam-macam background; ada yang yang established dalam corporate world, ada yang executive turned suri rumah, ada yang kerja government, ada jugak 'tai-tai', student etc...

SO CAMNE? RASA-RASA BERBALOI TAK BERKORBAN 2 TAHUN TO REAP THIS KIND OF REWARD?

I let you take the time to think :) Takpe , tak salah kite berfikir - weigh the pro and cons, make calculated decision kan...but yang penting for you to be at the next level, YOU NEED TO CHANGE! If you cuba, at least you will have the option of WINNING or FAILING...tapi if you tak cuba lansung - YOU'RE JUST STUCK :p

ehem, ehem ...dalam uols fikir-fikir 20-30 kali tu, insyaAllah me and my group dah pecut laju-laju and babai uols from the plane for our next trip to Shanghaii ;)


CIAO BELLA!

xoxo
Ismalina

ismalinaishak@gmail.com 
019-339 3340

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring