Wednesday, 16 November 2011

nak kurus....TAPIIIII

Salah satu situation yang tak seswai:
Kak X nak lose weight and slim down, so approach nak try corset. ..sambil borak-borak, Kak X mention:

“Akak ni memang kena turunkan berat, sebab kolestrol tinggi, lagipun memang akak dah tahap BMI obese pun..”

“ Akak ni, nak exercise takde masa, dengan anak, family etc…lagi satu akak tak suke panas-panas nanti kulit gelap”

“Bab makan plak, akak susah nak control, asal nampak je sedap mesti nak sebat.  Diet-diet ni akak tak consistent – seminggu dua sure give up”

I still advise – untuk stamina, once in a while still kena exercise, plus PB helps in food portioning so pasni confirm tak overeat..

Dah siap fitting semua, body dah takde flabby and she got smooth curves – dah ajar the necessary steps,hubby pun cakap OK, payment wise pun takde money problem…then keluar pulak this statement:

“Alaaahhh bile pakai corset ni leceh nak pegi toilet kan, nak bukak girdle etc, akak dah tua, selalu je nk ke toilet…” (eventho I dah bagi necessary tips on this and my own experience)

Ni contoh orang yang asyik bagi ALASAN je!

Nak slim down, EXERCISE & FOOD PORTIONING IS IMPORTANT! – OK part ni dah malassss

Usaha nak pakai corset pulak, alasan susah nak bukak girdle pulak – padahal I dah ajar camne, and from my experience, lama-lama bila dah biasa, memang dah jadi senang…

TERLALU BANYAK ALASAN +MALAS NAK USAHA = MEMANG TAKKAN KURUS!

Personally, eventho I jual Premium Beautiful corset, I still advise my customer to do some sort of physical exercise…coz u maintain your stamina from there…naik turun tangga rumah pun exercise jugak…buatlah sampai berpeluh…

ALASAN+MALAS, memang takkan ke mana.

YOU NEED TO HELP YOURSELF FIRST , BEFORE YOU HELP OTHERS.

Cuba fikir, bile kita overweight, camne kite nak cakap kat anak kite “ eh, jangan makan banyak sangat burger, nanti awak gemuk and banyak penyakit” – sesuai ke?

Pastu ce fikir, kalo kite overweight, camne nak main n keep up ngan anak-anak lari satu rumah? Larat ke anda?

Satu lagi, semua orang aware, bile overweight, likelihood nak dapat penyakit critical tu lebih dari orang yang normal weight – once kite dah sakit nanti, dapat ke kite tengok anak-anak membesar, sape nak jaga and support anak-anak kite?

As a seller, I tak kisah kalau orang tak nak beli my product – itu hak pengguna..

But, bile you sendiri tahu risks yang you ada, tapi buat macam-macam alasan untuk TAK NAK BERUBAH, I pun boleh geleng kepala jelah…

Pengajaran ayat: KITA KENA BUAT APA YANG KITA PERLU BUAT UNTUK SIHAT , BUKAN APA YANG KITA SUKA!

Sila fikirkan :)
CIAO BELLA!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring