Wednesday, 28 December 2011

it starts with Z ...

Senang je topic harini…

Zakat

Uols dah bayar zakat ke blum untuk tahun ni?

Memang, kadang-kadang kite rasa berat sangat nak bayar zakat

Yelah, sometimes keperluan hidup kita pun cukup-cukup je dengan gaji sekarang…

Pernah dengar tak this quote?

"Kejarlah dunia seperti kamu akan hidup selama-lamanyanya, dan kejarlah akhirat seperti kamu akan mati pada esok hari". "

Betul, kalo kita kaya pun , duit takkan bawak ke kubur…
Tapi, bila kita senang, dah jadi rukun Islam untuk kita infaqkan harta kita kepada yang lebik memerlukan…supaya harta kita bersih, dan appropriation of wealth dalam masyarakat pun sempurna.


That’s why, dalam Islam, tak salah kalo kita berusaha untuk jadi kaya – dengan syarat, balance it with deeds for akhirat :)

Tapi nak tunggu kaya macam mana baru nak berzakat eh?


To me, whether kita kaya atau miskin- tanggungjawab sesame manusia untuk bantu satu sama lain..

Bile kita tak berzakat, personally , macam kita makan rezeki orang lain…

Nak tahu kenapa?

Sebab memang sebahagian dari apa yang kita dapat, memang hak untuk 7 asnaf tu :)

Alaa bukan banyak pun bayar zakat – 2.5% out of gaji kita je…tu pun siap ada personal allowance boleh tolak untuk tanggungan diri and family…

Sila refer link to zakar calculator from Lembaga Zakat Selangor kat sini...


yang buat side income, jangan lupa masukkan income anda dalam calculation tu k...

insyaAllah, bila kita sucikan harta kita, Allah akan beri berlipat kali ganda - dalam cara yang berbeza -beza!

Selamat menunaikan ibadah zakat ye kawan – kawan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring