Tuesday, 13 December 2011

Parents boleh bagi yang terbaik untuk anda, adakah anda mampu berikan yang terbaik untuk anak anda?


kali ni, I just nak tulis sikit pasal 2 inspiring individuals; one is my leader - CDM Hanis Haizi and one is my dear biz partner and my longtime bestfriend; Noor Hazawani :)

basicallly, ni lah 2 contoh yang dah memang dilahirkan dalam keluarga yang senang dan mewah,
both have fathers who are CEO of top companies in Malaysia and bergelar Dato'
memang dah merasa makanan, pakaian dan kehidupan senang sebelum ni...
dah puas pakai designer , melancong overseas and tinggal kat rumah yang lengkap dan selesa...

BUT WHY DO THEY STILL CHOOSE TO DO THIS BIZ?

Macam CDM Hanis - she just want to be like her father, being successful (in her own way), able to afford the luxury that was once provided to her by her parents...
the designer handbags, shoes and clothes...
and to continue the legacy and success in the family...

and at 27 years old, she has proven to everyone, including her family, that she can become a successful entrepreneur, currently earning approx RM200,000 MONTHLY!


As for Wanie pulak - her main reason is to give THE BEST for her children....
to be able to give the best food, clothes, toys, education and environment for her 2 boys Hanif and Haris :)

alhamdulillah, bulan pertama menceburi biz ni, dah pun dapat pegang income RM12,000 dan continue dapat income lebih dari gaji die kat Petronas dulu dalam bulan seterusnya...

CDM Hanis pernah mention that after she got married, she still wants the luxury that she once had...but takkan nak mintak duit kat parents lagi untuk beli designer handbags harga beribu-ribu ringgit lepas kahwin?

where's your dignity as a child to your parents?

sepatutnye kita yang bagi duit and balas jasa ibu bapa;
not continuously harapkan harta mak bapak to satisfy your needs!

Same thing for Wanie, kalo nak ikutkan, memang her father sangat murah hati dalam berbelanja untuk cucu - tapi at his discretion lah...
mungkin kalo atok nak belikan baju designer untuk cucu still acceptable la sekali sekala...
but kalo u nak bagi best education to ur child, nak masukkan anak u dalam the best montessori, kalo anak sakit, nak bagi the best medical facilities etc;
nak mintak jugak ke kat ur parents?

Don't you think cukuplah tanggungjawab mak bapak kita berakhir dengan kita?

it's time for us to work as hard as THEY DID when we were little to provide the best for us :)

semua orang akan ada sebab dan goals masing-masing dalam nak meningkatkan taraf hidup
but the bottomline is:

DALAM HIDUP MESTI ADA PROGRESSION!

Bukan bila kita senang, kita hanyut dalam kesenangan;
tapi gunakan kesenangan yang ada untuk bantu orang lain capai kesenangan yang kita dapat :)
insyaAllah, menyenangkan hidup seorang Muslim yang lain, besar pahalanya tau...

agree tak kalo kite senang, family kite pun akan senang?
Parents yang dah berada, diorang tak mintak pun  duit dari anak-anak...
Kalo parents yang hidup susah pulak, cukuplah kalo anak-anak dapat hidup berdikari dan sikit-sikit dapat support kehidupan mak bapak...

tapi parents mana yang tak terharu kalo anak-anak bagi duit, hadiah, sponsor pegi umrah/haji?
lapang je dada parents kalo semua anak-anak die camtu
and parents paling bangga kalo anak-anak die berjaya :)

So kalau boleh, kita tanamkan azam nak bagi dekat anak-anak /bakal anak kita ;
 YANG LEBIH BAIK DARI APA YANG PARENTS BAGI PADA KITA!!!
and kalau boleh, nak balas balik pengorbanan parents kita dulu...

KALAU PARENTS PERNAH BAWAK KIITA BERCUTI KAT LANGKAWI,
APA KATA KITA BAWAK DIORANG JAUH SIKIT eg AUSTRALIA keee
or belanja PEGI UMRAH KE...

even Hanis and Wanie pun nak continue bagi yang terbaik untuk anak-anak, sebab diorang dah pernah merasa...
kalo uols yang masih belum merasa hidup senang, nak sambung jugak ke trend tu kat anak-anak?

you get my point kan?

tak kira lah apa pun cara uols, yang penting bersih dan halal :)

Those yang masih tercari-cari jalan ke puncak kejayaan , just book an appointment with me, kite boleh sembang-sembang and brainstorm macam mana I boleh guide uols untuk jadi macam Hanis, seperti mana yang I dah tunjukkan pada Wanie ...

CALL ME  @019-339 3340 (Isma) or email at ismalinaishak@gmail.com


p/s: ramai yang tanya about my experience ke Johor Premium Outlet tadi...the entry is in draft, work in progress!!!
anyhoo...WATCH THIS SPACE ya ;)

CIAO BELLA!









1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring