Monday, 9 January 2012

Berbisnes sambil membantu masyarakat: melawat Rumah Kasih Harmoni

alhamdulillah, had another chance to get involved in charity activities :)

this time, bersama rakan -rakan usahawan Premium Beautiful pulak..

organized by The Premium Beautiful Group from B32 under CDM Hanis, kitorang dah pilih Rumah Kasih Harmoni kat Sungai Buloh as our home choice for this year

syukur, walaupun busy berbisnes, tengah-tengah sibuk nak fight untuk ticket Vietnam, masih ramai yang sanggup meluangkan masa untuk involve dalam charity program ni :)

Just a brief background of this home, it was started in 2008, dengan tanah yang diwakafkan by a kindhearted benefactor...alhamdulillah...syukur ada orang Melayu yang ikhlas nak mewakafkan tanah untuk buat rumah untuk anak-anak yatim dan asnaf ni....

kat sini, ada lebih kurang 80++ anak-anak yatim dan asnaf - some yang parents tak mampu nak bela senan kesempitan hidup, ada yang sakit kronik and parents tak mampu nak tanggung...

mostly anak-anak ni didalam usia sekolah rendah.....paling kecik umur 3 tahun...

so far, rumah ni tak ada fixed income, sebab masih belum berada dalam list Jabatan Kebajikan Masyarakat....dah apply dari awal ditubuhkan tapi masih dalam proses...
maybe sesape from JKM yang baca this entry boleh percepatkan proses tu yer...

so they just harapkan bantuan dari corporate and masyarakat....but alhamdulillah, so far, rezeki diorang murah jugaklaa....mungkin rezeki anak-anak kan...

nak maintain the home , they require RM15,000 - 20,000 a month....yelah, dengan makan, bills, transportation nak ke sekolah, keperluan anak-anak, etc....

especially bile nak start sekolah aritu, nak beli baju sekolah, buku, alat tulis etc....memang nak kena pakai banyak duit kan....itupun budak-budak ni tak dapat pun pakai semua yang baru...


walaupun diorang memang perlukan financial assistance, I feel kedatangan kitorang pun sedikit sebanyak membantu emosi anak-anak kat RKH ni...
sekali sekala ada yang nak bagi kasih sayang dan attention to them
coz diorang takde mak ayah dengan diorang kan...


sometimes kite take for granted bende yang kite dah ada
yang kita ada family , hidup sekarang, ada rumah sendiri, mampu makan, mampu hidup dengan sihat...
anak-anak ni, diorang kata happy sangat kalo dapat buat homework ada mak/ayah or kakak abang tolong...
happy snagat kalo dapat pergi jalan-jalan dengan family
happy sangat kalo bleh beraya ada mak bapak


so, syukur sangat that I was fortunate enough to touch the lives of these kids
walaupun sedikit...


here are some of the pics from the program...


with my biz partner, Awien 


muka-muka ceria menyambut kedatangan kami :)

with my leader DDM Izyan

jalan sama-sama ke surau RKH untuk briefing

suke diorang ni sume sebab boleh amik gambar...

Encik Jamal, pengetua RKH bagi briefing to all of us!

Awin with some of the kids...

The Premium Beautiful Group yang teruja dengar briefing ...

Izyan with adik Nana

sedikit sumbangan dari hati kami semua ....semoga dapat bantu anak-anak yang comeyl ni...

baca doa dulu sebelum makan KFC!

Izyan and CDM Hanis pun bz layan budak-budak nak makan KFC :)

berselera sungguh dapat makan KFC- yelah, mmg jarang-jarang sekali dapat makan macam ni coz makanan pun limited kat RKH ni

me wif the lovely kids pulak :)
peace y'all..

group pic!!!!

Kak Dewi with her group....adik ni paling kecik kat RKH...umur baru 3 tahun, but parents tak mampu nak bela die and adik beradik, so terpaksa hantar kat sini...

tak berhenti beramah mesra with the kids!


sebak jugak, bile tengok anak-anak ni, nak makan KFC pun kena tunggu sekali sekala peluang macam ni kan...
padahal, kita tengok KFC pun sebelah mata
an eye opener to those yang jarang nampak kesusahan masyarakat macam ni...
syukur sangat kita masih mampu hidup selesa, 
but not just that
peluang dan income dari biz mesti di infaqkan untuk yang memerlukan


insyaAllah, walau sikit pun kita memberi dan menyentuh hidup anak-anak ni,
pasti Allah lipat kali gandakan rezeki untuk kita lagi
supaya kita boleh lagi bantu mereka dan yang lain :)
dan rezeki yang kita dapat pun pasti diberkati Allah...


to those yang rasa nak membantu -walau pun sedikit, boleh la hubungi nombor kat bawah ni k :)


Encik Jamal : 


+60361563420 | +6012 3942783


CIAO BELLA!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring