Thursday, 29 March 2012

My tips when Travelling to Vietnam (Ho Chi Minh City!)

OK…I guess before korang semua nak termuntah tengok updates ahkak pasal Vietnam yang dok flooding seminggu dua ni…baikla I blog about my trip kan ?
Kalo nak daily updates on what and where we went sepanjang 4 hari 3 malam kat Ho Chi Minh City tu, you can refer to my beloved leader’s blog:



Basically I just nak cerita about the Vietnam trip highlights k, some tips on the DO’s and DON’Ts so that when you decide to go to HCMC, you will plan your trip accordingly J
DO
1-      Visit the following places:
a)      Presidential Palace – coz tempat die cantik, walaupun tak segah Putrajaya, but untuk Vietnam yang tahap kemajuan die sekarang is like Malaysia 40 years ago…not bad tauuu


b)      War Remnants Museum – Ya Allah, for me, tak sah kalo tak menitik air mata kat sini…sedih wooo….die akan cite dari perang saudara, sampai lah US interfere , sampaila herbicide bomb, and mutation rakyat Vietnam due to the war…
MUST SEE ok!!!!

c)       Cu Chi tunnel – ni pulak pasal tunnel bawah tanah yang dibina from scratch oleh Vietkong (Communist) …pakai cangkul je beb…untuk selamatkan diri dari bomb US….nak tahu lebih lanjut kenalah pegi kkk J

d)      Post office and Cathedral – ni senibina French, dibina oleh orang yg cipta Eiffel Tower….cantiklaa utk amik gambar…

e)      Water Puppet show – OK, yang ni show dalam bahasa Vietnam. Memang tak faham satu hapak pun tapi, quite menarik….mesti sejuk orang yang gerakkan puppets tu kan?

f)       Mekong river cruise – I love cruises! Delta Mekong ialah antara tempat yang paling subur, letak je benih sure tumbuh pokok tu sihat aje hehehe…so kalo pegi sini, wajib melawat lading buat, tempat proses honey, pembuatan candies and manisan tempatan and also naik gondola sambil pakai topi Vietnam hehehe

g)      Hard Rock CafĂ© HCMC- to those yang kumpul Hard Rock memorabilia, visit them at Kumho Centre k…dekat je dengan post office and Cathedral….walking distance uols J


2-      Nak kena tukar currency APE?????
Actually nak pakai USD, Vietnamese Dong or RM pun boleh…
Paling senang kira is USD, sbb Vietnam Dong ni pakai ratus ribu juta punye, kang terkial2 plak korang nak convert huhuhu
Tapi kalo pakai USD mungkin rugi sket kalo nak bargain bende kecik2 J
Kalo terdesak, kat Ben Tanh market tu pakai je RM, diorang accept je

3-      Nak shopping APE??? Kat MANA???
NAK TEKAN KAN! Make sure BARGAIN!!!!
start bargain 50% from harga yg diorang letak
Basically kalo nak shopping kat Vietnam ni , usually barang2 craft die – quite cheap jugak
Kalo pompuan, kain-kain sutera and cotton- ya rabbi mmg murah ya amat…
Siap ada baju kurung siap, jubah siap lengkap dengan manik2 penuh bling2 sumeerrrrr
Nak tahu murah camno? Sile PM I hehehe…or uols boleh pegi and checkidaut k J

Kat mana nak shopping?
a)      Ben Tanh market –kain2 and souvenir banyak kat sini
b)      An Dong market- lebih kurang Ben Tanh, tapi, lebih quality and more towards wholesale
c)       Minh Collections and Hong An – utk beli baju kurung siap/jubah /telekung yang berkualiti sikit…

4-      Makanan HALAL KAT MANA???
Ok FYI, makanan kat Vietnam mmg kebanyakan nye berasakan pork ye sayangku…so jangan main beli je tepi jalan….kalo beli buah ke takpe…

So ni I listkan kedai makanan Halal yang sedap hehehe
1)      Kedai Hj Shamsuddin
2)      Saigon Seri Penang (dekat sangat dengan Hotel Equatorial)
3)      VN Halal – walking distance from Ben Tanh market
4)      Pegi area Masjid besar Ho Chi Minh City- ada a few choices of kedai halal kat situ

5-      Tengok culture and kesusahan rakyat Vietnam – and their will to live!

DON’T
1-      Panic bile nak melintas 
Seriously, nasihat I bila nak melintas, lintas je, kalo ada kenderaan berhenti dan jangan step back….motosikal yang beribu tu yang akan elak uols k….
Kalo nervous jugak, tunggu bila ada locals nak melintas…terus ikut je sekali
Zebra crossings mmg ada, but doesn’t work here peeps J
2-      Feeling jalan2  petang di tepi jalan 
Beware of pick-pockets and snatch thiefs
Just nak ingatkan, sebab motor kan merata, memang senang sangat snatching nak jadi…
Keep your money at a few places; so that kalo kena snatch pun takde laa total loss
Always be vigilant, tak payahlaa feeling mak datin bawak bag short handle ye…advisable bawak bag sling atau yang sewaktu dengannya
3-      Bawak balik duit Dong
Kalo dah tukar matawang Dong- belanje jelah sampai habisss hahahahha
Sbb kalo bawak balik KL dah tak laku nak tukar kat money changer…

4-      Shop ter-over sampai excess baggage
Ni pengajaran ayat dari 2 kali g Vietnam…
Mmg seronok benor le bershopping kan- tiap tiap malam melontar kat Ben Tanh market tu
Tapiiiii
Bile nak packing masya Allah sengsara aku tengok
Kalo niat nak shopping tu , be aware of the baggage limit of your airline…
Kang bile excess tak pasal je kene bayar USD 10 sekilo, tak ke naya
Kain beli sepasang RM30, tapi sbb excess baggage  jadi sama je macam harga kat KL hahahha

5-      Beli pirated DVD (murah gile RM1.50 sekeping) then letak dalam hand carry
Haaa…make sure check in ye adik2….kang kena confiscate je kat immigration
Tak pasal kena bayar bribe pulokkk hahahha

OK ini jelah nasihat emak….LOL
Diharapkan kalian semua terhibur dengan entry kali ini chewahhhh
Hopefully membantu to those yang nak plan future trip to Vietnam…
InsyaAllah
Heheh
Seriously tak sabar nak pegi next FREE Trip dengan Hai-O!
SIMPAN JE BONUS BIZ UTK SHOPPING KAT Guangzhou nanti …

Wanna join Team Fabulosity?

Get minimum RM10,000 income together with a full expense paid ticket to Guangzhou, China 

 Just follow my lead and I'll guide you to success!

Trip free, shopping pun free guna duit biz....siap boleh saving lagi!

CALL /SMS: Isma 019-339 3340
Facebook : Ismalina Ishak
Email: ismalinaishak@gmail.com



Tuesday, 27 March 2012

dahla FREE trip, best plak tuuuu woohooo!



The Story of A3 in Ho Chi Minh City, Vietnam (2012) from alfaath on Vimeo.


Travel to Vietnam, Ho Chi Minh City 2012 from Razali Zain on Vimeo.

camnilah seronoknye FREE Trip dengan Hai-O!

my first trip, bawak 2 rakan kongsi - Wanie and Awin (sepatutnya plus Erfa and Fairuz tapi Erfa baru lepas bersalin!)

I boleh bayangkan betapa havocnya next trip Guangzhou kalo Team Fabulosity boleh bawak at least 1 table (10 orang!)

pastu nak shopping2 pun best kan.....

dahla semua memang sporting habis....dari yang baru join sampaila ke my beloved CDM Salha yang memang sempoiiiii

serious tak sabar....


Seriously, rindu sangat dengan semua kat table ni!
the camaraderie and bonding kat Vietnam haritu memang superb; that's why this biz is so unique :)
dalam biz ni jelah pelbagai background boleh bertemu- cikgu tadika, government officer, manager and executive kat GLC &MNC, Chartered accountants, enterpreneur and surirumah....sume dalam 1 table ni...

they have taken their step forward- what about u?

Wanna join Team Fabulosity?

Get minimum RM10,000 income together with a full expense paid ticket to Guangzhou, China 

 Just follow my lead and I'll guide you to success!

Trip free, shopping pun free guna duit biz....siap boleh saving lagi!

CALL /SMS: Isma 019-339 3340
Facebook : Ismalina Ishak
Email: ismalinaishak@gmail.com

Monday, 26 March 2012

Premium Beautiful and Short Bra March Promo - FREE BioEver cream worth RM210!

Semua macam tau2 je kan every mth i ada promo utk cash n ct card purchase of Premium Beautiful :)


Ok special utk bulan March ni- 
FREE BioEver cream worth RM210 ( untuk tegangkan kulit, awet muda) for 3 customers ONLY!!! Plus uols dapat cash rebate RM150 lagi tuuuu
And more discount if uols dapat kumpulkan 3 kawan n beli sekali ;)



Untuk setiap pembelian Short bra pulak ( harga RM400-440 ONLY) ...Ada special FREE GIFT from Vietnam ;)
Sesuai sangat kepada ibu mengandung yg x dapat nk pakai Premium Beautiful, or yang dah try PB and dah x sedap pakai bra biasa tauuu



So PM me to book ur set or call/SMS at 019-3393340 for free fitting and size consultation ! 

Sunday, 25 March 2012

Teaser: Fully sponsored trip from Hai-O to Ho Chi Minh City, Vietnam :)

hola peeps!
ramai sangat yang tanya- bila nak update blog....
sorry bangat agak sibuk dengan office work and nak siapkan trip Guangzhou untuk rakan kongsi kuuuuu :)

but pls enjoy some of the pics first ya ...

































will put up the full update soon ....MMMMUAAAHHXXX!

Thursday, 15 March 2012

From zero to infinity!

Imagine you are just above zero in life – no career, no life, limited resources in terms of money, friends and assets, barely any  self confidence…

Would you ever think, in a short period of time ; you would achieve financial freedom, have fabulous lifestyle,boosting self confidence, great group of friends, accomplished career with great team of people working with you and time freedom?

That’s what my great leader CDM HANIS HAIZI has achieved in less than 2 year venturing into Premium Beautiful biz!

Now embarking on her 3rd year with Hai-O, Hanis is the shining star of our stockist, always upgrading her results upon each milestone J

Being a new CDM herself, she has also groomed the 4 CDMs under her wing as of current, and many more in the horizon!

Being a good leader means you have to groom and coach your apprentice to be as successful as you are; which not a small task to accomplish

Our group has been expanding and our latest accomplishment being 100 + (equivalent to 1 flight) of qualifiers to the Vietnam trip – we’re going this Sunday weehoooo!!!!!

We work hard together, and made sure everyone enjoy and reap the rewards together too J

And last night, as an honour to our group’s success, CDM Hanis has been invited to be a speaker at the coming DIAMOND NIGHT – A Night to celebrate the shining Diamonds in Hai-O….which is held only once a year …

Out of the hundreds CDMs in Malaysia,  Hanis has been picked, which I believe is due to her determination, perseverance, confidence, accomplishment and result!

Congratulations again to CDM Hanis- MAKE US PROUD!
 At 28, your are YOUNG, RICH and FABULOUS!

Can’t wait for the Diamond Night on 21 April 2012 – at MIECC J
Yours truly will also grace the stage to take my Diamond Sales Manager pin J

Wanna have a successful biz empire of your own?
Contact me Isma  019-339 3340 for biz consultation

Friday, 9 March 2012

Anugerah SM &SSM 2012 – Round One

I know, I know…

I’ve not been updating, and this is a very backlog entry J
Tapi nak cite jugak, tak kira  hehehe

Alhamdulillah, bulan Februari lepas, dah pun berlansung majlis penganugerahan untuk semua Sales Manager DAN Senior  Senior Sales Manager  untuk area Sentral Malaysia

FYI, tahun lepas anugerah ni akan diadakan 2/3 kali setahun….so untuk tahun 2012, ni baru first round of awards J

Actually, I patut amik award untuk Sales Manager tahun lepas bulan Julai, tapi disebabkan commitment kerja hakiki – I tak dapat amik award tu disebabkan outstation ke Egypt…
Tapi, apa yang kita terlepas, memang Allah balas dengan berganda yang lebih baik ….

Kali ni, I berpeluang amik award untuk Senior Sales Manager bersama  rakan-rakan kongsi !
Macam dah basi jekan, dah naik ke DSM, baru nak amik award SSM hehehhe

Tapi…….yang penting dapat jugak pin SSM from Hai-O tu tauuuuu….uols ade? Hahahahaha

Walaupun sebenarnya ramai rakan kongsi yang sepatutnya amik  anugerah this round, tapi yang betul2 can make it to the actual day just 4 orang from Team Fabulosity …which is Wani, Dang dan Awin J
Yang lain tak dapat hadir, sebab commitment keluarga, kerja dan halangan kesihatan….
But still, I want to congratulate all my SM & SSM yang patut naik anugerah this round, as follows:

1)      Zaida
2)      Pijad
3)      Erfa
4)      Awin Norazizi

But takpe, lepas ni yang tak dapat hadir last round mesti amik next award pulak k!

Seronok sangat rasa diraikan …. Dapat bouquet of flowers from my beloved CDM Salha and my direct leader DDM Izyan J Sepanjang hidup baru first time dapat flowers tau….masa graduate dulu pun takde heheheheh

And dapat pulak doorgift berupa Celgynic worth RM60 – padahal harga ticket Cuma RM12 jeee….untung sangat…Celgynic ni supplement yang baik untuk kulit and rambut k J

Altogether this round, seramai almost 800 Sales Manager dan 400 Senior Sales Manager yang amik award….sampai 4 kali round of prize giving tau….

Bayangkan…Sales Manager tu maknanya dah buat jualan kumpulan of RM20,000! And Senior Sales Manager pulak dah buat jualan kumpulan sebanya RM60,000!

Kalo uols kalikan dengan yang amik anugerah tu semua kan- agak2 uols boleh bayangkan jualan Hai-o dalam setahun tu berapa tak? And this is only one round tau…belum kira lagi yang tak dapat hadir amik anugerah….

So kalo Premium Beautiful tu tak boleh jual- uols agak boleh ke sampai seramai ni agen Premium Beautiful area Sentral? Heheheh….sila fikir sendiri k

Seronok diraikan dan seronok jugak meraikan rakan-rakan kongsi…..dan paling seronok bila kita dapat melaram; DOLLED UP AND DRESS UP !!!!!

Dan jugak dapat mingle with sidelines dan berkongsi kejayaan with others J
Semua orang cantik sangat on that day….tak boleh bayangkan macam mana vogue the vass pulak nanti masa Diamond nite on 21 April 2012!


Ramai yang PM tanya about my dress haritu….
OK meh sini I bitau….I tempah dress tu kat kak Norzita- tailor kat Cheras…
Kain I beli sendiri- material chilli red chiffon 5 meter plus satin silk lining and black shimmer French lace ½ meter…altogether harga material is about RM400…
And harga untuk tailoring is RM150 untuk dress and RM 70 untuk patchwork…
Hopefully dah menjawab soalan semua k J

And we had an official photographer for the day – abang Samsultahir Kaseh which is one of my biz partners jugak J
And isteri abang Sam , Kak Zana was our make up artis J
 Enjoy the pics!


my turn naik pentas

with our two beautiful driven mentors CDM Hanis and CDM Salha

group picccc

dan laaagiiiii

Dang :)

Wani & Dang

Wani, Awin n me :)

16 YEARS OF FRIENDSHIPPPP....MUAAAHHHXX

With our MUA-Kak Zana

Wani and Awin


Group picccc lagi dan lagi

Wani- still gorgeous walaupun dah beranak 2 :)

us ...

with Lina, Ainul and Awin

with bakal CDM Al-Faath ...dah tak lama dah ni....

dengan leaderku Izyan :)

Wani naik stage :)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring