Thursday, 29 March 2012

My tips when Travelling to Vietnam (Ho Chi Minh City!)

OK…I guess before korang semua nak termuntah tengok updates ahkak pasal Vietnam yang dok flooding seminggu dua ni…baikla I blog about my trip kan ?
Kalo nak daily updates on what and where we went sepanjang 4 hari 3 malam kat Ho Chi Minh City tu, you can refer to my beloved leader’s blog:



Basically I just nak cerita about the Vietnam trip highlights k, some tips on the DO’s and DON’Ts so that when you decide to go to HCMC, you will plan your trip accordingly J
DO
1-      Visit the following places:
a)      Presidential Palace – coz tempat die cantik, walaupun tak segah Putrajaya, but untuk Vietnam yang tahap kemajuan die sekarang is like Malaysia 40 years ago…not bad tauuu


b)      War Remnants Museum – Ya Allah, for me, tak sah kalo tak menitik air mata kat sini…sedih wooo….die akan cite dari perang saudara, sampai lah US interfere , sampaila herbicide bomb, and mutation rakyat Vietnam due to the war…
MUST SEE ok!!!!

c)       Cu Chi tunnel – ni pulak pasal tunnel bawah tanah yang dibina from scratch oleh Vietkong (Communist) …pakai cangkul je beb…untuk selamatkan diri dari bomb US….nak tahu lebih lanjut kenalah pegi kkk J

d)      Post office and Cathedral – ni senibina French, dibina oleh orang yg cipta Eiffel Tower….cantiklaa utk amik gambar…

e)      Water Puppet show – OK, yang ni show dalam bahasa Vietnam. Memang tak faham satu hapak pun tapi, quite menarik….mesti sejuk orang yang gerakkan puppets tu kan?

f)       Mekong river cruise – I love cruises! Delta Mekong ialah antara tempat yang paling subur, letak je benih sure tumbuh pokok tu sihat aje hehehe…so kalo pegi sini, wajib melawat lading buat, tempat proses honey, pembuatan candies and manisan tempatan and also naik gondola sambil pakai topi Vietnam hehehe

g)      Hard Rock CafĂ© HCMC- to those yang kumpul Hard Rock memorabilia, visit them at Kumho Centre k…dekat je dengan post office and Cathedral….walking distance uols J


2-      Nak kena tukar currency APE?????
Actually nak pakai USD, Vietnamese Dong or RM pun boleh…
Paling senang kira is USD, sbb Vietnam Dong ni pakai ratus ribu juta punye, kang terkial2 plak korang nak convert huhuhu
Tapi kalo pakai USD mungkin rugi sket kalo nak bargain bende kecik2 J
Kalo terdesak, kat Ben Tanh market tu pakai je RM, diorang accept je

3-      Nak shopping APE??? Kat MANA???
NAK TEKAN KAN! Make sure BARGAIN!!!!
start bargain 50% from harga yg diorang letak
Basically kalo nak shopping kat Vietnam ni , usually barang2 craft die – quite cheap jugak
Kalo pompuan, kain-kain sutera and cotton- ya rabbi mmg murah ya amat…
Siap ada baju kurung siap, jubah siap lengkap dengan manik2 penuh bling2 sumeerrrrr
Nak tahu murah camno? Sile PM I hehehe…or uols boleh pegi and checkidaut k J

Kat mana nak shopping?
a)      Ben Tanh market –kain2 and souvenir banyak kat sini
b)      An Dong market- lebih kurang Ben Tanh, tapi, lebih quality and more towards wholesale
c)       Minh Collections and Hong An – utk beli baju kurung siap/jubah /telekung yang berkualiti sikit…

4-      Makanan HALAL KAT MANA???
Ok FYI, makanan kat Vietnam mmg kebanyakan nye berasakan pork ye sayangku…so jangan main beli je tepi jalan….kalo beli buah ke takpe…

So ni I listkan kedai makanan Halal yang sedap hehehe
1)      Kedai Hj Shamsuddin
2)      Saigon Seri Penang (dekat sangat dengan Hotel Equatorial)
3)      VN Halal – walking distance from Ben Tanh market
4)      Pegi area Masjid besar Ho Chi Minh City- ada a few choices of kedai halal kat situ

5-      Tengok culture and kesusahan rakyat Vietnam – and their will to live!

DON’T
1-      Panic bile nak melintas 
Seriously, nasihat I bila nak melintas, lintas je, kalo ada kenderaan berhenti dan jangan step back….motosikal yang beribu tu yang akan elak uols k….
Kalo nervous jugak, tunggu bila ada locals nak melintas…terus ikut je sekali
Zebra crossings mmg ada, but doesn’t work here peeps J
2-      Feeling jalan2  petang di tepi jalan 
Beware of pick-pockets and snatch thiefs
Just nak ingatkan, sebab motor kan merata, memang senang sangat snatching nak jadi…
Keep your money at a few places; so that kalo kena snatch pun takde laa total loss
Always be vigilant, tak payahlaa feeling mak datin bawak bag short handle ye…advisable bawak bag sling atau yang sewaktu dengannya
3-      Bawak balik duit Dong
Kalo dah tukar matawang Dong- belanje jelah sampai habisss hahahahha
Sbb kalo bawak balik KL dah tak laku nak tukar kat money changer…

4-      Shop ter-over sampai excess baggage
Ni pengajaran ayat dari 2 kali g Vietnam…
Mmg seronok benor le bershopping kan- tiap tiap malam melontar kat Ben Tanh market tu
Tapiiiii
Bile nak packing masya Allah sengsara aku tengok
Kalo niat nak shopping tu , be aware of the baggage limit of your airline…
Kang bile excess tak pasal je kene bayar USD 10 sekilo, tak ke naya
Kain beli sepasang RM30, tapi sbb excess baggage  jadi sama je macam harga kat KL hahahha

5-      Beli pirated DVD (murah gile RM1.50 sekeping) then letak dalam hand carry
Haaa…make sure check in ye adik2….kang kena confiscate je kat immigration
Tak pasal kena bayar bribe pulokkk hahahha

OK ini jelah nasihat emak….LOL
Diharapkan kalian semua terhibur dengan entry kali ini chewahhhh
Hopefully membantu to those yang nak plan future trip to Vietnam…
InsyaAllah
Heheh
Seriously tak sabar nak pegi next FREE Trip dengan Hai-O!
SIMPAN JE BONUS BIZ UTK SHOPPING KAT Guangzhou nanti …

Wanna join Team Fabulosity?

Get minimum RM10,000 income together with a full expense paid ticket to Guangzhou, China 

 Just follow my lead and I'll guide you to success!

Trip free, shopping pun free guna duit biz....siap boleh saving lagi!

CALL /SMS: Isma 019-339 3340
Facebook : Ismalina Ishak
Email: ismalinaishak@gmail.com



2 comments:

  1. This is my first time comment at your blog.Good recommended website. http://cottageme.com

    ReplyDelete
  2. Salam,
    nak tanya..kat an dong tu diorg accept Rm gak ke? or dong sahaja?
    tq :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring