Wednesday, 18 April 2012

Makan ke…MELANTAK?

Haaaa tengok tajuk je macam nak kena marah kan?
Hahaha
Takde
I just nak share my opinion about makan….
Iye
Makan …aktiviti yang kite buat hari-hari, masukkan makanan dalam mulut tu J
Selalu sangat bila I jumpa potential customers Premium Beautiful, diorang akan cakap:

“ Alamak lepas ni tak boleh makan la – isy tak boleh la macam ni…I memang suke makan!”

“ Eh lepas pakai Premium Beautiful ni, susah la I nak makan banyak kan? Susah la amcam ni, I breastfeed lagi”

“eii malasla nak pakai corset ni, nanti tak boleh makan apa yang I suka”

…..dan macam-macam lagi opinion customers berkenaan kegiatan makan masing2

OK meh nak cite

FYI, kepada yang belum mengenali Nur Ismalina Ishak, I MEMANG SANGAT SUKA MAKAN!
I love to try new food, new restaurants, and cari best makan place wherever I go J
I love to cook and bake, and try new recipes (OKlah, guilty, lately macam tak masak, sebab dapur kat rumah baru belum siap sepenuhnya!)

Plus, I like to cook + entertain people at my house!

Basically activity yang berkaitan makanan, I memang suke hehehe

And I dun really believe the protein shake diet, protein only diet, fibre only diet, Atkins etc
No offence to those who do, but I do like to keep eating what I love!

So bile customers keluar statement macam kat atas tu, I do get what they mean….

BUT!
I nak tanya uols, apa definition uols tentang MAKAN?
Personally, makan for me is something that we do to make our body function…which basically mean kita MAKAN UNTUK HIDUP!

So, mmg terang lagi bersuluh, kite kena makan untuk buat activity seharian kan…
Dalam pada makan tu WAJIB, apa lah salahnya kita makan benda yang sedap, dan  kena dengan selera kita kan?
Sambil benda tu sedap, kenalah jugak makan benda yang HALAL, BERSIH dan BAIK untuk diri kita…

Tapi, agree tak yang MAJORITY of us makan lebih dari yang badan kita perlukan?
i.e kita MELANTAK?
Mungkin sounds a bit kasar,but that’s the UGLY TRUTH!
Kita semua guilty as charged kan?

To be honest, kita tak aware pun sebenarnya how much food intake our body needs daily…
Yang kita tahu –“harini  lunch nak makan soto, malam nak makan McDonalds etc….”
Makan selagi perut dan otak kita tak rasa kenyang…

When we have been eating more than we should our whole life, otak kita pun dah tak dapat nak bagi signal yang betul tentang bila kita kenyang!
Body kita ni very intelligent tau- kalo kita biasakan die makan lebih, die pun dah biasa, and adapt to your lifestyle J

Sebab tu kalo kite puasa, atau kurangkan makan – kite akan rasa macam tak cukup makan/tenaga for the first week , but lepas tu, body kita akan adapt dengan new routine J
Cer fikir, kalo lah kite kirangkan makan tu menyebabkan body kita kurang tenaga – kenapa kita tak mati pun bila berpuasa?
Allah memang maha bijaksana kan J

So, changing your eating habits is not an easy thing to do – imagine, like myself, 29 years of MELANTAK ---à lepas tu nak change to normal portion?
And the people around you still MELANTAK?
HAHAHAH
So not easy!

What I have learnt in my journey to eat right is : YOU NEED DISCIPLNE!
It’s simple, but it’s not…hahaha

Cakap dimulut nak discipline memang senang, tapi to actually do it….uols tanya lah diri sendiri!
Kita sendiri yang kawal apa yang kita masukkan dalam mulut- patutnye senang jelah kan?
Tak tau lah utk uols, but for me – susah jugak….sbb nafsu makan, nafsu nak cuba semua atas buffet table tu memang irresistible!

So , masa I jumpa Premium Beautiful, memang I rasa syukur sangat, sebab, it helped me to restrict my food portions – but I still eat what I like J smaller portions needs discipline and practice!
Not through and through diet, but we try to improve ourselves kan ?

So, I wanna share some FUN FACTS about makan, and also some tips on how much you should eat everyday!

1)      Try to eat fresh , solid food instead of processed food – i.e grilled /fried chicken instead of chicken nuggets or chicken burger : coz natural food are easier to digest and it contains less preservative and bad fat.

2)      Break your meals into smaller parts; instead of taking 2/3 big meals a day, take 5-6 smaller meals… it will train your metabolism  to be at a higher level hehehe (ni tips from doctor lepas I buat thyroid surgery J)


3)      Don’t skip meals! It will not help you to lose weight in long term, as it will signal your body to be on “power-saving” mode – lowering your metabolism J

4)      Try to gauge what your daily calories requirement – boleh refer kat calories calculator  -à Calories Calculator
Basically, it will roughly tell you how much energy you use everyday for your body to fuction, thus, from there you can estimate what you should eat …on average ppl just use 2,000 calories a day …tips to control your food intake if you wanna lose weight:

a)    you can maintain your current activity and eat less than 2,000 calories per day

b)     you can eat 2,000 but increase your activity

c)      or do both. eat less than 2,000 + do more.


item (c) will help you lose weight the quickest.


Pastu macam mana pulak nak tahu makanan kita ada berapa calories – tak payah la exact, but agak2 je….boleh refer kat Cekodok.com for details…ada macam2 makanan kat sana…--à Cekodok: Food list (with calories amount)

5)      Have a balanced meal; don’t just take sayur takde nasi, or just protein without any carbs (unless you’re training for something)

6)      Calories also includes what you drink! Less sugar, less condensed milk ya  J


7)      Alho fruits are good source of fibre, but some may have high calories due to the natural ‘sugar’ content! Hehehe so better check…jangan fruits overdose pulakkkk (but I too love fruits!)


8)      Rule of thumb- perut kita is just sebesar penumbuk kita…so if kita makan lebih dari one fistful, perut kita akan expand untuk accommodate makanan tu semua, sebab tu kita buncit lepas makan….actually kalo kita betul2 makan  one fistful je, memang perut kita takkan membesar J


9)      Food needs 20 mins to digest – so kita akan rasa kenyang only after 20 mins ….so makan secara sederhana, and  wait 20 mins…usually lepas tu kita dah rasa kenyang J

10)   Water has no calories – drink water 30mins -1 hour before and after we eat…before we eat so that we will fill fuller and eat less…and not drink right after we eat to avoid bloating hehehe
and drink loads of water to fluch out impurities in your body :)

11) Exercise! - nothing can substitute exercise when it comes to building stamina :)


OKlah, tu je I nak share hari ni….hope lepas ni we take better care of our body ya J
We are what we eat!
Yang rasa-rasa nk join I disciplinekan diri dengan Premium Beautiful, just

CALL /SMS: Isma 019-339 3340
Facebook : Ismalina Ishak
Email: ismalinaishak@gmail.com




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring