Thursday, 28 June 2012

self upgrading : kelas mengaji


alhamdulillah :)

self upgrading bukan dari segi mental dan financial, juga dengan ilmu akhirat...

syukur dapat peluang improve diri, baru nak start dengan small kelas mengaji at home...dulu susah nak dapat masa pergi kelas mengaji kat masjid (as auditor, segan nak cakap, memang sibuk sampai mengaji sendiri pun jarang sekali!),
now alhamdulillah, boleh buat one-on -one dengan ustaz tahfiz. (Ustaz Nazrin)..
dapatlah refresh balik ilmu tajwid dan lancarkan bacaan Al-Quran...

plus, dapat bantu sikit ustaz yang still tengah belajar and tengah usaha nak tampung yuran pengajian die :)

dulu-dulu I selalu rasa - alah dah belajar mengaji since umur 5 tahun (my parents hantar ke Tadika Islam), cukuplah, buat apa nak belajar lagi?

but true enough, ilmu yang ada, kalo kita tak amalkan, memang akan berkarat!

alhamdulillah sangat, Allah dah buka hati dan kelapangan rezeki nak mula balik belajar mengaji.....

thank you to Aunty Zai and my bestfriend Hazawani yang perkenalkan dengan Ustaz Nazrin and ajak mengaji sama-sama....Allah je yang mampu membalas orang yang ajak ke arah kebaikan :)

paling best, bila I sama-sama ajak my bf belajar mengaji sekali...he said yes...cuma nanti mungkin untuk die one-on -one dengan ustaz at his own time lahhhh

that's why I like him; I feel that we can grow old together, and sama-sama upgrade life dan ilmu bersama...

on another note, I find nowadays agak susah nak cari lelaki yang committed dengan solat...dan dengan masjid...
bukanlah kita nak cari lelaki yang super sempurna, tapi, kalo boleh, at least die commit dengan solat...

to me, tak salah kalo kaum lelaki belum sempurna ilmu agamanya - afterall life is a learning process
but lelaki mesti ada the right attitude; mesti nak cuba untuk lengkapkan ilmu agama, supaya dapat bimbing isteri dan anak-anak...
bukan sekadar kerja kuat, nak dapatkan duit untuk tampung keluarga, and bagi family hidup selesa...
that's just one part of it...

what I have learnt in life - what we find ourselves lacking, lengkapkan; belajar, practice, sampai kita pandai....
InsyaAllah , especially untuk yang ada anak-anak; if ibu bapa solat, baca Al-Quran, pegi masjid...mesti anak-anak akan ikut sekali....
sebab kita cermin kepada the young ones...

macam tiba-tibe je kan perubahan ni...
actually, semenjak I mula berbisnes, I have learnt that, peluang datang hanya sekali...
kalo orang ajak buat bende baik, apa salahnya, terus buat!
no more excuses ; after all it's for our own good...
perubahan biar sikit, tapi consistent...

to all of you, I doakan sangat kita sama-sama self upgrade ya :)
insyaAllah...
uols pun doakan I jadi insan yang lebih baik k...
kite buat sama-sama

xoxo
Isma



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring