Wednesday, 15 May 2013

DUIT PUASA & DUIT RAYA -jom siapkan!


InsyaAllah in 2 more months kita akan menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak….
dah habis ganti puasa ke belum?
as for me, masih ada berbaki lagi 5 hari nak ganti...
sempat lagi ni...lagi pun elok ganti dalam bulan Allah...bulan Rejab :)

Syukur pada Allah, kita diberikan umur yang panjang untuk bertemu bulan yang barakah ni sekali lagi….

Macam-macam dah plan untuk bulan puasa ni; nak khatam Al-Quran, taknak skip solat tarawikh, and nak bersedekah sikit kepada yang memerlukan…


In the mean time, masih kena cari rezeki lebih untuk tampung keperluan yang confirm bertambah untuk bulan puasa and raya….

CARI DUIT PUASA AND DUIT RAYA!

Mesti korang pelik kan…bulan puasa, pun Isma nak cakap pasal biz ke?

Teringat I pernah dengar ceramah/talk; speaker tu cakap, nak jadi Muslim yang baik, kita kena berusaha nak jadi KAYA/BERHARTA

Logicnya?
Katalah nak lengkapkan rukun Islam yang 5 – cuba kita renungkan:

1)      Mengucap 2 kalimah syahadah – FREE, tak ada duit pun boleh buat

2)      Solat 5 waktu – nak buat solat yang sempurna pun kena ada pakaian yang sesuai, kena ada air untuk wuduk, kalau nak berjemaah di masjid pun kena naik kenderaan (berapa ramai yang rumah walking distance dengan masjid?), minyak etc

3)      Puasa di bulan Ramadhan – memang puasa boleh dikategorikan FREE; kita tahan dari makan dan minum, serta perlakuan yang ditegah…tapi still nak motivate orang yang berpuasa, nak makan sedap sikit untuk berbuka, and nak bantu yang tak berapa mampu, kita bersedekah di masjid untuk jemaah semua berbuka /moreh. Memang tak wajib, tapi, kalau kita tahu ada dalam jemaah kita yang tak mampu makan, bukan ke jatuh tahap wajib untuk kita bantu die?


4)      Menunaikan haji – of course yang ni memang memerlukan duit. Tak ada duit, jauh sekali lah nak merasa dapat ke Tanah Suci.

5)      Zakat – obviously, kite kena  ada income yang lebih dari keperluan asas to be able to bayar zakat…kalo masuk dalam golongan miskin atau fakir, kan tak payah berzakat…

So, basically, kita ni cari side income, nak jadi kaya ni sekadar nak bantu diri kita and family ke?
No
Memang niat asal nak tingkatkan taraf hidup keluarga kita…
Bermula dengan tolong diri sendiri dan family, insyaAllah dengan hati yang ikhlas , bila kita dah jadi lebih berharta, barulah kita boleh tolong umat Islam yang lain J


Anyways agak lari dari tajuk..
I nak highlight, bulan Puasa ni, walaupun kita kurang makan, tapi hakikatnya, kita tend to berbelanja lebih …. Ditambah lagi lepas tu bulan Syawal, perbelanjaan as a whole memang double than usual…hence we need additional income

Let’s analyse the additional expenses untuk bulan Ramadhan & Syawal: (note these may not be NECESSITIES, but on average, ppl will spend on this )



RAMADHAN
TOTAL ADDITIONAL EXPENSES
- Juadah berbuka/sahur
Memang Islam mengajar kita bersederhana…yelah…makan ala kadar, sama je macam makan hari-hari biasa…
True
But what if uols ada anak? Lepas tu pulak nak ajar anak-anak berpuasa kan…
Tekak kita, kita bolehla nak kawal untuk bersederhana…tekak anak?
Contoh, anak umur 5 tahun berpuasa, lepas tu die kata “ mama, teringin sangat nak makan nasi ayam , ice cream and nugget masa berbuka nanti…”
Walaupun kita tahu, tu semua nafsu je…nanti mungkin die makan sikit je benda2 tu, tapi sanggup ke nak cakap, tak boleh? Hehehe
Nak motivate anak berpuasa, ikutkan jelaaaaahhhh



Pastu tekak orang puasa ni macam2 lah kan….hari-hari nak minum ABC lah, nak ayam percik lah (padahal masa bulan biasa OK je heheheh)

RM15  additional a day x 30 days = RM450 (for family of 4)
RM450
- Bagi kat parents untuk persediaan berpuasa
Biasalah, kalo boleh nak bagi sikit kat parents, biar diorang pun makan sedap2 sikit, and expenses lebih sikit bulan puasa kan…
Katakanlah bagi RM100 to each (parents and parents in law)

RM200
- Sedekah juadah di masjid / fakir miskin
Memang bukan wajib, tapi, kan best kalau kita boleh start buat sikit-sikit tahun ni?
Dapat sedekah 10 kotak kurma pun cukuplaaahhh
10 X RM10 sekotak =RM100 J
Takdelah banyak pun, but how many of us yang actually buat?










RM100
SYAWAL

- Baju raya (sendiri and family)
OK, Islam just cakap sepersalinan pakaian baru….but of course baju baru – mahal ke murah, still nak kena beli pakai duit kan?
Katakanlah baju mak bapak je RM400 (RM200 seorang –baju, kasut, songkok, tudung, accessories etc)
Baju anak 2 orang RM400 (baju kids mahal ok…baju melayu/kurung and also baju jalan2 sikit, kasut etc)
Kat situ je dah RM800

 ** ni very minimal lah kot, baju kurung kita je dah RM200 kalo beli siap; kalo beli kain n tempah, I think lagi banyak kut?
Belum masuk dengan kasut , brooch, handbag, tudung raya etc…
RM800
-Kuih Raya
Hmmm…yang ni bergantunglah, ada yang buat, ada yang beli…mostly akan beli lah kot?
Kata lah kita beli 4 jenis untuk rumah sendiri, 2 each untuk bawak balik rumah parents and parents in law = 8 balang total
8 balang x RM25 sebalang =RM200
But honestly, ye ke 8 balang jer? Heheheh

RM200
-Duit Raya
Ok ni sebenarnya ikut kemampuan lah, ada yang bagi RM1, RM2, RM5, RM10 etc
But on average I think ppl at least set aside RM200 lah untuk bagi kat budak-budak kan…

RM200
- untuk parents (preparation juadah raya)
Takkan lah balik rumah parents datang makan je kan…at least kena lah tong-tong untuk juadah raya…
Yelah ingat rendang ketupat tu free ke?
As courtesy hulurlah sikit kat parents kan….
So let’s say RM200 each (rumah parents and PIL ) = RM400

RM400
- Service kereta, Petrol and toll
Ni additional la, especially untuk yang kampung jauh….plus nak pergi berziarah rumah saudara lagi kan…
Let’s say service kereta RM400, Petrol RM200, Toll RM 100 = RM700

RM700
OTHERS

Langsir baru/ Home improvements
RM500
Open house
RM500
TOTAL ADDITIONAL EXPENSES (DUIT PUASA & DUIT RAYA)
RM4,050




Ini ialah ADDITIONAL yer….normal expenses and commitment still tetap ada …
Selama ni macam manalah agaknya kita menampung additional expenses ni?

a)      Ada yang dah set aside savings every month
b)      Ada yang guna duit bonus
c)       Ada yang amik personal loan
d)      Ada yang amik advance raya
e)      Ada yang swipe credit card
f)       Ada yang pinjam duit kawan /family
g)      Ada yang harap bonus raya from Government/ company

Macam2 la yang kite terpaksa buat untuk cover expenses ni kan…


But, instead of kite menambah hutang dan terpaksa mengikat perut dibulan-bulan depan untuk bayar hutang guna gaji yang takkan naik dalam masa terdekat…

Why don’t kite meet up or calling-calling and I can teach you about our SOHObiz to you!

First income starts from 
RM3,000 to RM10,000
Depending on your efforts…. But kalo ikut pengalaman i...buat 2 jam sehari jerrr

Yang bestnya, I will totally guide u untuk buat biz online ni :) bukan buat sorang2 tauuu

Seronoknya kalau kita boleh siapkan sebelum puasa dalam RM 10,000..... Bayangkan muka parents kita bila kita balik kampung, bagi diorang baju raya baru plus duit raya RM1,000 seorang?

Aduhhh bayangkan je dah best!
Mmg tak.ternilai kegembiraan ibu bapa kita kann

lepas tu...after raya bpulak kita masih ada duit berbaki dari biz ...sebab tak perlu amik advance, so masih ada gaji bulan depan jugak :)

legaaa tak payah ikat perut lepas raya kannn...
bukan susah pun..dengan SOHOBIZ 2 jam sehari jerrr

You take the first step to hear me out, weigh the pro cons, and make your decision  ;)
Tak ada paksaan yer….

Nak berubah, memang kena datang dari diri sendiri !

Step out of your comfort zone n hear me out!

Call /SMS/whatsApp: Isma 019-339 3340

Facebook : Ismalina Ishak

Email: ismalinaishak@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring