Tuesday, 6 November 2012

Squeaky clean make up brushes :)



Uols semua rajin make up tak?
Lately since aktif berbisnes, I started using more make-up than usual…

Yelah, nak pegi jumpa client, nak pegi photoshoot and events,
Mesti nak doll up sikit and look presentable

On daily basis, I takde make up tebal sangat…

Usually start dengan Missha BB Cream (Real Signature/Perfect Cover no 23)
Then blusher sikit, and finish off with lipstick and gloss…

Sometimes, pakai eyeliner and eyeshadow kalo I period J

Sebab kalo boleh solat, I tak reapply makeup lepas solat hehehe…
So leceh kalo eyeliner tu sememeh sana sini kannnn

but kalo ada event, memang kena full on make up lah kann...

So, I do have the essential make up kit J
Untuk make up sendiri kannn

Satu problem nak menjaga barang-barang makeup ni is nak cuci brushes tuuu

Nak beli pencuci brush adalah sangat mahal, and sometimes the color tak berapa keluar habis pun

Plus, kalo tak cusi brush, nanti minyak,dirt and bacteria kat brush tu lekat balik kat muka, and jadi break-out!

Anddd every good brush is so expensive – contohnya face brush from MAC costs RM200, blending brush RM100++ and angle brush pun RM100++

So mestilah nak jage these brushes elok2 kannn
So, dengan rajinnya I googled la cara yang mudah untuk bersihkan make up brush!


I dah jumpa cara yang paling mudah, bersih and jimat lagi J

Bahan-bahan (cehhh macam buat cake pulakkk)

Antibacterial liquid dishwasher/baby bodywash
Olive oil/sunflower oil
sponge
Warm water

Cara-caranya
Okay, I takde gambar masa buat sendiri so I pinjam kat the website yang I belajar cara –cara nak cuci brush ni okay J



1-Mula –mula campurkan oil tu dengan dishwashing liquid dalam piring…


2-boleh guna any antibacterial dishwashing liquid or babywash…

selalu I pakai je pencuci pinggan yg antibacterial, sbb lembut and tentu2 bersih…



3-celup dulu brush dalam air suam



4- pastu macam gaul2kan die dalam campuran oil and dishwashing liquid tu
Nanti uols akan nampak tau, semua makeup2 tu akan keluar…macam2 warna lahhhh heheh



5- Alternatively, uols boleh celup brush dalam campuran (1)  then pusing2kan brush tu atas wet sponge…yang penting pusing2kan sampai semua makeup residue tu keluar okayyy



6- then rinse off the brush dalam air suam…


7- Ulang sampai bersihhh

8- Lepas tu biar brush airdry for about 6-8 hours

Tips
-          Make sure masa rendam brush , just rendam bahagian brush je, jangan kena pemegang die k

-          And masa keringkan brush, make sure dalam keadaan bahagian bulu brush ke bawah and bahagian pemegang ke atas…so that air tak masuk dalam pemegang brush and rosakkan brush

-          Olive oil keeps the brush tu lembuttt J

Okay…tu jeee…senang kannn?

Murahhh jerrr

So selamat mencuci make up brush uols J

Jangan biar sampai berkerak hokeyyyy 
xoxo
Isma

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring