Friday, 23 November 2012

what works for my cholestrol : GARAM BULUH!


Today I nak share something dengan uols – I have the perfect remedy untuk those of you yang ada masalah cholesterol tinggi macam I J

Sebenarnya, I memang selalu ada masalah high cholesterol – maybe pemakanan, and genetic jugak, sebab if you ada genetic gout dalam family, kemungkinan uric acid dalam badan u pun akan tinggi, of which akan menyumbang kepada amsalah cholesterol!

Ehhh uols tak pasti whether you have high cholesterol level?

Actually if nak betul-betul sure, of course kena buat blood test…

But some of the symptoms yang I boleh share with you:

1-Physically – boleh nampak through tumbuh bintik-bintik lemak bawah mata
2-Cepat letih dan mengantuk
3-Sakit kepala
4-Kulit berminyak – jerawat, masalah scalp from kulit berminyak
5-Selalu mengah dan sakit dada

Haaa kalo uols selalu ada masalah diatas, please go n see your doc, becoz it maybe that u have high cholesterol level!

Bukan orang gemuk je tau, kurus pun boleh dapat masalah cholesterol ni…
Cuma kalo overweight, chances are higher laaa

For myself, I memang dah tahu from blood test, tapi, memang boleh nampak, kalo I banyak makan makanan berminyak, seafood etc, bintik-bintik lemak akan naik kat bawah mata, and jerawat pun akan berleluasa…



Buruknya kan bintik lemak tu!

Kalo uols pegi jumpa doc, actually memang doctor boleh bagi ubat untuk kawal cholesterol level
But, yelah kan, too much chemical in our body kan tak elokkk

Pastu mahal pulak tuhhh

So bila ada orang suggest pada I pasal Garam Buluh untuk bantu amsalah cholesterol, I terus cuba!
Bila sebut pasal garam je – mesti orang fikir, eiii tak elok lah garam, boleh buat darah tinggi!
Yes- that’s the generalization in our community kan…
Anything kalo terlebih, memanglah tak elok…


But actually Garam Buluh ni, berbeza sangat dengan garam biasa!
It’s non acidic ( whereas garam biasa kalo uols test actually sifat die asid lemah), and die bukan berasaskan NaCl (natrium klorida)

Andddd, die ada banyak mineral lain macam magnesium, kalsium, potassium, iron etc – bukan  sekadar bagi masin, tapi jugak sumber mineral yang badan kita perlukan seharian !


Garam Buluh ni bagus sangat untuk neutralize kandungan mineral dalam darah u – sebab sifat die alkali and benda-benda yang kita makan  macam ayam, daging sume tu kan selalunya bersifat asid …so it will keep our blood level neutral J


Bila darah u sihat, kan body u pun automatically sihat!

Personally, I notice, I start minum garam buluh for 2 weeks, bintik lemak bawah mata terus hilang!

BEST GILA!

And die membantu jugak kalo uols ada masalah sembelit kan hihih…memang mudahhh sangat…

Kira macam detox juga….

So, apa kata uols try dulu…

1 box ada 40 sachet so boleh tahan for sebulan setengah J

Minum hari-hari sebelum makan /tidur…boleh minum dengan air sejuk or any juice J

My TIP: minum dengan  juice/ sunquick yang manis macam jambu batu, orange or mango – die akan buat juice tu rasa macam asam boi gituuuu


Oh ya! Untuk ibu-ibu yang nak banyakkan susu badan pun bagus jugak tauuuu

1 box is just RM108 + RM5 for postage J

Mari menyihatkan badannn!

xoxo
Isma


2 comments:

  1. sis, memang serious boleh hilang? sy dah malu je bila kwan tanya, " apa bnda bawah mata tu?" sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dear, alhamdulillah mmg berkesannn...actually once level lemak n cholesterol dlm badan u turun, bintik lemak tu mmg hilang terus !
      try laaa....email /whatsapp me at ismalinaishak@gmail.com or 019-3393340 ya

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring