Friday, 5 April 2013

easy peasy cooking; cold tuna pasta

selalu kalau i share dengan orang pasal Biozone Food Purifier....diorang mesti cakap....alaaa, kite selalu takde masa nak masak....beli kat luar je senangggg ...

well, kalo anda antara orang yang macam tu e.g busy kat office, balik rumah dah penat nak masak...or duduk sorang2 so rasa tak worth it nak ada gadget purifier makanan mentahhhh

let me tell uuuu

Biozone food purifier bukan je utk ayam , daging, ikan , sotong ye....nak purify sayur dan buah pun bolehhhh

haaa orang malas or takde masa, let's amalkan gaya hidup sihat...makan buah-buahannn

macam i , i suka sangat makan apple...and uols sume tahulah kan, buah2 import ni selalu di sembur chemical supaya lambat nampak buruk...and disalut wax supaya nampak kilatttt je

so, uols pun perlu jugak pakai purifierrrr....jangan ngelatt okayyy

anyways, just nak share some quick recipe yang uols boleh try ....i like simple recipe...yang boleh siap in less than 30 mins :)

i believe food can taste good, eventhough its quick!

so here goes my cold tuna pasta recipe - senang sangat ...i usually make this untuk picnic or kalo nak bawak bekal lunch pegi office...

why? because its not meant to be eaten hot ...plus boleh prepare malam sebelum....lagi sejuk, lagi beshhhh

COLD TUNA PASTA

Ingredients ( serving for 2)

1 cup of pasta - i prefer fussili or elbow macaroni for this recipe

1 tin of tuna in brine

cream/cheddar cheese spread

1 celery stick ( cincang )

half of a carrot (cincang )

cili padi ( untuk yang suka pedas) - hiris nipis
half of onion - cincang halus

black pepper and salt for seasoning

alahaaiii punya sikit ingredients kannn :)
pada yang tak suka tuna, boleh tukar kepada steamed chicken breast or sausage rebuss

How to?

1- Rebus pasta sampai al dente... jangan lembik sangat k...usually dalam 15 mins dah siappp
make sure letak 1 sudu minyak masa rebus pasta supaya tak melekattt

2- sambil pasta direbus, bukak tin tuna, toskan airnyee

3 - campurkan isi tuna dengan 3 sudu besar cheese spread, bawang besar, celery and carrot yang dicincang tadi
4- kacau sebati, letak garam dan black pepper secukup rasa

5- biarkan sejuk dalam fridge

6- once pasta dah masak ; toskan sampai kering and biar die sejuk

7- lepas tu just mixed pasta dengan adunan tadi sampai sebati...kalo rasa kering boleh tambah lagi cheese spread

8- sejukkan coz its best served chilled!

hah senang sangat kan?

wont take u more than 30 mins pun

easy peasy :) and its healthy yo!

make sure sume vege tu dah purified dengan Biozone Food Purifier tauuu

barulah healthy sayur bebas pengawet,
pesticide and racun serangga :)

try the recipe and let me know what you think :)

xoxo
Isma

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring