Sunday, 28 April 2013

resipi kuah laksa yang sempoi

selamat hari minggu!

semalam i masak laksa....

wahhh mesti korang kata rajinnye kannn

 this is one of my all time favourite food :)
so alang2 masak, i masak lebih n ajak my siblings dtg makan...
act, masak laksa ni very the simple tauuu



so saje nak share recipe kuah laksa i yang simple!
RESIPI KUAH LAKSA SEMPOI
( portion 10 orang makan)
20 ekor ikan kembong (kalo nak lagi halus, guna ikan parang)
10 cili merah
2 labu bawang besar
1 inci belacan
10 keping asam keping
daun kesum
bunga kantan

Cara-cara

1- siang ikan, buang kepala isi perut n ekor. Cuci dengan air asam jawa untuk hilangkan bau hanyir. Make sure purify dengan Biozone Food purifier sebab ikan2 sekarang terdedah dengan pencemaran merkuri dan pengawet untuk pastikan die nampak segar padahal dah ditangkap 10 hari lepass

cer tengok gambar bawah ni, i purify 20 ikan kembung utk buat laksa semalam :)
sesungguhnya memang makanan kita sekarang terdedah kepada pengawet  and macam2 benda yg toxic and tak elok untuk badan tauuu


2- Rebus ikan dengan garam buluh masakan  dan air Bioaura  :)

3- dah agak2 menggelegak, keluarkan ikan dari air rebusan, biarkan die sejuk jap so that sennag kita nak asingkan isi ikan nanti

4- Toskan air rebusan ikan, so that tak ada tulang2 masuk dalam kuah nanti

5- sambil tunggu ikan sejuk sikit, blendkan cili, belacan n bawang

6- campurkan bahan2 yang diblend dengan air rebusan ikan tadi.dan tenggekkan atas dapur

7- ambil isi ikan sahaja - tumbuk kasar

8- tulang- tulang ikan tu, blendkan and amik airnya untuk pekatkan kuah

8- masukkan isi ikan tadi dalam campuran air rebusan ikan, bahan-bahan kisar dan hasil air dari tulang2 tadi

9- rebus semua dengan asam keping, dan masukkan garam secukup rasa

10- dah menggelegak, masukkan daun kesum dan bunga kantan


senang gila kan....takyah tumis2
rebus je cukuppp

selamat mencuba!

xoxo
Isma




1 comment:

  1. sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
    nk kene try ni..

    jemput ke blog saye..

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

    Moga bermanfaat :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring