Wednesday, 17 April 2013

tak suka selling

adalah beberapa kali sembang with friends and also clients

ada yang tanya, camne ko boleh terer jual-jual barang ni ha

aku nak buat biz, tapi bab menjual-jual ni tanak laaa

aku nak buat servis, buat account company kecik ke, freelance photographer ke, wedding planner ke

leceh jual-jual barang ni

aku tahu beli je

eheh

ada jugak yang cakap, nak kerja kuat-kuat sampai jadi CEO ke partner ke

gaji masa tu banyak...takyah jual -jual

eheh lagi

selalunya jawapan i sama je - MEMANG TAK ADA ORANG SUKA MENJUAL DAN PENJUAL!
hehe

yelah ...dulu kalo ada abang jual karpet ke, or orang datang nak jual direct selling ke, or kakak jual kain batik sutera datang assalamualaikum depan rumah, dari rumah bising, terus jadi senyap sunyi 

hahaha

ramai orang memang tak suka penjual

disebabkan tu, diorang tak suka menjual :)

sebab diorang takut orang tak suka diorang

simple kan?

but kalau takde orang menjual, camne kita nak beli barang betul tak?

so ramai orang suka konsep kedai, no pressure, orang boleh datang beli bila2 masa diorang nak...

dari konsep orang datang jual barang kat kita - cepat2 kita tolak orang tu 

but what if kita apply concept SHARING?

no pressure, just plain sharing :)

that is what I'm doing now, I am not a mere seller, I am a SOLUTION PROVIDER!

we get to know our family, friends and  strangers, and offer them solution for their problems :)

kalo nak kurus and bentuk badan cantik, boleh try Premium Beautiful Corset + Lactolite + Bioever

kalo ada masalah cholestrol or sakit chronic, mimum Garam Buluh

kalo ketiak hitam, pakai Sabun Marine Essence

risau dengan antibiotik dan toksin dalam makanan, pakai Biozone Food Purifier

macam tu lah...

lepas tuu

sekarang dah senang - sebab ada INTERNET!

rather than a physical kedai, I have a blogshop/FB shop

tak payah keep stock, kita just advertise thru catalogue or post kat FB or Blog or Instagram

JIMAT kan? and kedai buka 24 jam/ 7 hari seminggu

advertising percuma je, tak payah bayar iklan kat paper or TV

cuma kena rajin sikit jelah 

and kena jadi proactive iklankan diri kita dan kedai kita 

same concept kalo buka kedai contohnya buka franchise Secret Recipe - mesti kita akan beritahu kat kawan-kawan, eh, datang kedai aku tau...aku sekarang buka kedai kat xxxx

kalo lalu jangan lupa singgah

hantar flyers kat rumah-rumah berdekatan

pasang bunting

etc

so sama dengan biz ni, i just made sure FB friends, family and strangers know that I am a Hai-O agent...

yelah, kalo diorang tak tahu, camne diorang nak beli kan...

biz apa pun, konsepnya sama!

you sell barang yang ada demand!



check sendiri kat Google Adwords, monthly search untuk corset locally pun 650,000!

kan ke banyak demand tuuu

so kita sebagai solution provider just keep on creating awareness by promoting, and advertising :)

communicating value of our products to our clients' health, family and well being

we feed our supply to the demand :)

bukan sungguh-sungguh paksa beli

tu je

malu? takut? risau?

boleh baca my entry yang ni pulak


oh ye...lagi satu

uols ingat CEO , partner, board of directors tu tak buat selling ke?

they are the biggest sellers!

start jadi manager in any organization je, you mesti dah start buat selling

selling ideas, securing new contracts, jumpa clients, introducing you products/services to them

and bila u nak buat service like photography ke, buat accounting service ke, you still kena jual your service to people

no such things as nganga je, terus dapat client ya :)

in any biz, it's all about our network ; client database, connections, contacts

so I hope uols dah tak takut lagi nak buat biz  :)

sentiasa ingat, kita share the value of our products and services to people!

plus to those yang ada financial constraints, we can also provide solution on how you can make money like us in this biz!
inshaAllah, no pressure, we will just SHARE je
you will decide whether it's for you or not

oh ya and another thing, just think about this quote!



sentap tak?

GOOD LUCK!

xoxo 
Isma 
019-339 3340

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring