Thursday, 4 April 2013

visual creatures

today terdengar perbualan sekumpulan wanita dalam lif

"aku confident je walaupun badan aku besar, husband pun tak complaint.... takyahlah pegi slimming or sibuk2 nak kuruskan badan..."

"Asalkan makan pakai anak dan laki aku terjaga, rumah kemas, teratur, aku jaga aurat, solat sume cukuplah..."

"Lagipun suami kite yang buat kite camni kan, lepas beranak, mestilah alignment lari sikit, gelebeh sikit etc...die kenalah terima kita seadanya....laki aku pun buncit gak lepas kawin hahahah"

ehem

memang, ada betulnya

but i feel ada unsur2 denial disitu

jangan silap, to me, perempuan memang dicipta dalam pelbagai bentuk - kalo sume shape macam Rozita Che Wan, tak variety lah kan?

so , i respect all women, skinny, curvy, hourglass demok dan sebagainya

sebab taste orang lain -lain ; ada lelaki suka tau wife die chubby sikit, with more flesh...

nothing wrong with that

but pls sedar....in general, lelaki adalah VISUAL CREATURES

meaning diorang suka melihat dari mendengar/baca...

so kalo uols perasan, lelaki suka tengok gambar, tengok porn (lol) tengok movie...dari kita ajak die baca buku, words, or even ajak berbual

naturally , they are like that

so, kalo dah jenis visual - pastilah diorang suka tengok benda yang menarikkkk

yang cantik

yang indahhh

betul tak?

memang husband uols takkan complaint; apa pun bentuk dan rupa kita  - yelah masa nikah, die pun dah terima tanggungjawab die sebagai suami

tapi boleh ke uols halang die dari tengok/admire perempuan lain yang cantik?

nowadays, dah ramai ladies yang aware tentang kecantikan....sometimes ladies umur 40s pun nampak macam anak dara (e.g Rozita Che Wan, Erra Fazira)

competition banyak yer kat luar sana...

bila suami kita suka tengok, atau pun tertengok - jangan pulak ingat die cheating, curang....sebenarnya die tak nak pun hidup bersama orang yang cantik tu....cuma nak buat macam mana, mesti jugak terlihat yang cantik kat luar sana kannn

i pernah dengar dalam ceramah agama - lelaki kalo die teransang atau tertarik melihat kepada sesuatu, hendaklah die segera pulang ke rumah dan cari isterinya

sebab selalunya apa yang buat die tertarik tu, ada/ pernah ada pada isterinya

katakanlah, suami ternampak perempuan seksi - pastu die cepat2 balik...

sampai rumah, balik kepada isteri yang alignment lari, comot and tak make an effort lansung, spare tyre bersepah2

suami terima jelah seadanya....

tapi cuba die balik, isteri  yang sambut die walaupun taklah sekurus perempuan tadi, tapi look very presentable, chubby with curves....sexy lagi meletop giteww....halal pulak tuuu

teruss husband lupa pompuan yg die tengok tadi...

sometimes anggap kita menjaga rupa paras diri kita macam ibadah juga

menyenangkan hati suami, mengelakkan suami dari melakukan maksiat/dosa...dan merukunkan rumahtangga..

not saying that kita semua kena jadi seksi , revealing pakai baju ketat2 etc

just jadi presentable pun dah cukup....kalo dulu masa anak dara, badan kita ala2 Erra, now lepas beranak 2, Erra versi chubby sikit pun ok :)
spare tyre tu kecilkan , kalo perlu exercise sikit, kurangkan makan sikit, pakai Premium Beautiful pun boleh ...

seriously, bukan sekadar promote Premium Beautiful...but memang banyak testimonial customers yang bukan je dapat curvier and shapely figure (lemak dialihkan di tempat yang sepatutnya dan boleh kawal portion makan)....malah dapat benefit kesihatan (bantu period pain , slip disc etc) and dapat benefit abang sayang (ecececeh)

age gracefully, jangan baru anak 2 , orang ingat umur kita 5 years older dari yang sebenar.....

eventho i baru je 3 bulan kahwin...i refer a lot to those yang dah 3-5 years married, yang ada anak...

coz ramai yang pesan the first 3 years in marriage is critical kannn

my friends, especially yang suami kerja jauh - diorang memang menjaga penampilan...
seminggu sekali scrub badan, sebulan sekali pegi facial/wax
makan  jamu, supplement, collagen etc

tak mahal pun takpe...asalkan maintainnn

yelah, nak sentiasa keep the attraction in marriage kan...

after a while, lepas dah ada anak, n macam2 masalah lain....you have to work on the attraction :)

kalo dulu tak payah berdandan, husband sentiasa nak je kat kita...

after 3-5 years or 10 years, maybe it needs a bit of effort !
 to keep the spark heheh

so jom sama2 kita berusaha!
biarlah husband kita tak hensem, gendut ke, buncit ke...
yang penting, hubby sentiasa bangga ada isteri yang presentable dan anggun...

ehem. :)

p/s : kalo boleh kekal bergetah dan meletop macam Che Ta at 40s pun apa salahnya kan?
but kenalah start menjaga dari sekaranggg hehehe

xoxo
Isma











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring