Thursday, 9 May 2013

RESIPI SIAKAP STIM MUDAH

anyone yang selalu follow my blog pasti dah tahu yang i memang suka masak yang senang dan mudah

yelah, busy memanjang, i don't particularly have too much time nak spend berjam-jam di dapur

but I still do enjoy homecooked food - semua foodstuff I purify dengan Biozone Food Purifier, and u tahu berapa banyak garam, gula, and setiap ingredient yang masuk dalam perut!

and puas berapa banyak nak makan pun hahahah

I have ikan siakap dalam freezer and tak tahu nak masak apa

teringin siakap stim., tapi tak ada steamer....

so apa lagi...kita improvise!

so here goes resipi i yerrr

hopefully membantu uols kat luar sana yang tercari-cari resipi mudah dan sedap :)

SIAKAP STIM MUDAH

Bahan-Bahan

1 ekor ikan siakap sederhana besar
- cuci dengan air asam jawa dan  purify dengan Biozone Food Purifier

2 ulas bawang putih - diketuk

1 batang serai - ketuk

1 inci halia - ketuk

1 biji carro - hiris memanjang

2 labu bawang besar - hiris kasar

2 biji tomato - belah empat/ hiris kasar

5-6 biji cili api - ketuk (boleh tambah kalo suka pedas)

5 biji limau kasturi - ambil air je

1 atau 2 cawan air BioAura- ikut berapa banyak kuah korang nak

Garam Buluh - secukup rasa

gula - secukup rasa

Cara-Cara

1) Didihkan air dalam kuali atau wok (make sure yang ada tutup ya), kemudian masukkan serai, halia, bawang putih,garam dan gula( secukup rasa) dan air limau kasturi

2) Masukkan Ikan, cili dan carrot

3) tutupkan kuali, biar merenih dalam 5 minit. Kena tutup sebab air tu takkan menutupi ikan, so u need the steam to cook your fish

4) masukkan the rest - tomato, bawang,  and biar die simmer for another 10- 15 minutes. Make sure tutup kuali sebab kita nak ikan tu masak dengan steam  :)
tak payah terbalikkan ikan yaaa

pastu just check whether isi ikan dah masak and rasa masam, masin , manis cukup ikut citarasa masing-masing...usually simmer api sederhana for 15-20 minutes tu dah cukup...
jangan overcook nanti isi ikan keras pula ...

Boleh hidangkan dengan nasi panas and sayur :)

ni hasil yang saya buat haritu


so jangan lupa try kayyy

and make sure you rajinkan diri masak kat rumah, purify your ikan dengan Biozone Food Purifier!!!!

xoxo
Isma









1 comment:

  1. boleh pakai ni https://www.hk3.com.my/ms/garam-buluh/ tak dalam resepi siakap ni?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring