Wednesday, 31 July 2013

TLCC: Our own business center :)

Alhamdulillah, syukur...

The moment that we have been waiting for!
Another milestone achieved!
by TLC, for TLC !

Semuanya atas hasil kerjasama TLC members...

we have worked hard , for 1 month to get it ready, and now it's in its finishing touches :)

what a happy occassion to celebrate, and we are going to include special guests for our opening too!!!!




Sempena pembukaan dan perasmian TLCC, seramai 50 orang anak-anak Yatim dari Rumah Amal Ummul Qura, Bukit Beruntung dan para tahfiz dari Maahad Tahfiz Darul Ulum Wal Isnad, Batu Caves akan bersama-sama TLC members untuk meraikan pembukaan business centre ini.

Alhamdulillah, Allah kurniakan rezeki lebih buat kami semua, untuk kami berikan lebih banyak kepada yang memerlukan. 

Sekiranya masih ada yang ingin memberikan sumbangan, boleh directly contact myself at 019-3393340 :)

Semoga kita semua sentiasa diberkati dan dirahmati oleh Allah S.W.T.

Salam Ramadhan :)

xoxo
Isma

Monday, 22 July 2013

BERSUSAH-SUSAH SEKEJAP



Susah senang hidup kita, kita jer yang tahu 
unless kita jenis mencanang - aku susah, aku susahhhh
rasanya kecil sangat percentage orang macam ni
mostly, kita simpan je kesusahan dengan diri sendiri , or share dengan husband
kadang parents pun tak tahu
yelah, malu, segan, and taknak menyusahkan pun yer

we make do, doing our best everyday to get by
orang nampak kita macam OK, ada kereta, ada rumah (sewa or beli tak kisahlaa) , kerja pun ok
tapi mana orang tahu yang dalam account bank kita ada RM50 je nak tunggu gaji bulan depan?
kadang pening nak pegi kerja macam mana? nak isi minyak, toll sume...

dalam wallet ada RM20 je, buat belanja anak-anak
sebab gaji cukup-cukup makan,hutang, tak cukup savings, anak masuk hospital, kereta rosak, husband sakit and tak boleh kerja... macam2
benda emergency nak jadi, kita mana boleh foresee kan
lagi-lagi nak raya ni…

sebab tu, kalo kita nak senang pun, usaha sendiri 
cari peluang yang baik, yang halal, yang kita boleh buat!
boleh kalo nak tanya pendapat orang, tapi jangan biarkan mereka jadi DECISION MAKER pulak!
yang afdalnya, terus je solat istikharah, tanya ALLAH 

kita buat keputusan utk bantu family , sebab kita tahu family kita perlu diupgrade….banyak lagi yang kurang
ingat SEBAB SEBENAR kita nak cari duit lebih, 
nak buat perniagaan kecil-kecilan, nak keluar modal
KENAPA?

sebab kita dah taknak susah lagi, sebab masa susah, bukan kita akan mintak bantuan orang pun 
kite jelah yang boleh ubah hidup keluarga kita!
bukan kawan2, bukan family, bukan ipar duai
keraskan hati, buat sampai berjaya!
sebab REZEKI dari ALLAH, bukan dari ORANG!

Suami dan anak mmg boleh jadi penghalang (masa, siapa nak jaga anak etc); tapi think of the BIGGER PICTURE!
pengorbanan sekejap kita setahun ke dua tahun, but lepas tu anak kita boleh merasa hidup senang and kita pun dah ada saving sendiri
best kan? Suami dan anak pun menumpang senang kita!
inshaAllah, kalo niat kita betul , jalan yang kita pilih pun baik, Allah akan permudahkan…


Mothers are the strongest creatures 
Bayangkan Siti Hajar boleh berlari 7x Bukit Safa dan Marwah, untuk mencari air untuk anaknya…
Baru nak cari air tu….agaknya dalam fikiran die; biarla die cuba yang terbaik, supaya anak die dapat minummm
kita dah sampai tahap tu ke ? Jauh lagi kottt 
Allah akan nampak usaha kita, kalo kita konsisten…so jom buat yang terbaik!

Just something I feel today; I believe all of us can do impossible things, once we put our minds to it!
Kecilkan HALANGAN, besarkan IMPIAN!

Kalau uols nak sama2 buat biz dengan I, I boleh bantu...
setakat duit lebih dalam RM1,000- RM5,000  untuk raya, memang boleh sangat!

Isma 019-3393340

 ....Team kami ada diseluruh Malaysia!....

Friday, 12 July 2013

menu sahur day 3

short updateee

dah 2 hari ni, memang tak sempat nak balik rumah untuk masak berbuka...

walaupun sebenarnya ofc bagi balik pkul 4.30...namun, ada je hal kerja yang membuatkan terpaksa balik pkul 6 lebih....at 2nd Ramadhan I went back at 6.45! crazee kan...lalu PENCHALA LINK then DUKE, nasib baik sampai Bukit Antarabangsa just in time untuk berbuka free kat masjid!

hehe

nasib baik hubs pun mmg jenis nak solat berjemaah maghrib, so mmg die kata, berbuka kat masjid lah senang....u nak masak...weekend nanti u masak kayyy?

alhamdulillah, berbuka kat Masjid Bukit Antarabangsa pun ramai orang and juadah die pun not bad...

semalam sebelum solat ada bihun soto, popia goreng, kuih koci, bubur lambuk and kurma...dengan teh tarik and sirap ais

pastu lepas solat maghrib plak kami di jamu dengan nasi putih, sambal sotong, masak lemak nangka, ayam goreng rempah, ulam2 dan sambal belacan...

not bad kannnn
mewah dari makan kat rumahhh

hehehe

of course, tak sempat amik gambar pun , sebab maghrib kan pendekkk

makan2 then dah azann...cepat jerrr

eh, dari nak cite menu sahur,terus tersasar pulak

so now since pregnant, mmg tak sustain kalo sahur dengan roti je macam selalu...

so terpaksa gagahkan diri masak nasi...

i time myself untuk masak 30 minit je waktu pagi...

bangun pkul 4.40 am, and boleh makan dalam 5.10am

this morning masak simple je....ayam masak lemak cili api and sayur bayam bening...

hubs mmg suka sangat masak lemak....so kuah tu sampai habis dihirupnya!


everything termasuk nasi is cooked within 30 mins!

of course semuanya dah purified with Biozone Food Purifier siap2 sebelum dibekukan dalam freezer :)

senang, nak masak terus amik je yg dah bersih gittew

heheheh

uols selalu masak apa untuk sahur?

tengah fikir nak masak apa pulak for today...

xoxo
Isma


Wednesday, 10 July 2013

Pregnancy Journal -oh kelemumur!

ok ni memang masalah negara!

dunno why, 2-3 minggu ni masalah kelemumur memang menghantui diri ini

wahhh tulis novel ke ni?

LOL

as someone yang jarang2 ada kelemumur except masa stress ...bila terjadi camni mmg buat ahkak very the lagi stress hahahah

yang tak bestnya...sebab die gatal...n kita kan pakai tudungggg....lecehlaaa kalo asik dok tergaru2

huuuuu

sebelum ni i pakai shampoo and conditioner Dove, mmg takde lah masalah 

mungkinkah sebab perubahan hormone mengandung ni buat kelemumur yg mencanak-canak naik niiii

sampai kalo pakai abaya, macam ada snow kat atas bahu ittewww



malunyaaaa!
nasib baik pakai tudung tauuuu

cuma gatalnye la tak tahannnn

but now i dah jumpa penyelesaiannya!

of course i akan cari solution kat barangan Hai-O dulu lah kannnn

so, I akan listkan apa yg I buat untuk hilangkan kelemumur!

1) shampoo rambut hari-hari pakai Marine Essence Shampoo! ( RM33 sebotol)



-shampoo ni ada kandungan semulajadi, n paling penting ada Garam Buluh, so die sangat elok untuk sakit2 kulit n kulit kepalaku!

- plus, no Sodium Laureth Sulfate ( ni yg selalu irritate kulit kita!) and paraben :)

- ingredients memamng natural and wangiiiii




2) sebelum shampoo, urut kepala dengan baby oil or minyak kelapa....
- ni untuk slowly remove the dandruff and senang sikit nak scrub masa shampoo !



3) lepas shampoo, pakai serum rambut or penyubur rambut Mustika ratu!
 - ni untuk pastikan rambut kita tak mudah dijangkiti dandruff balik !


ok uols cuba lah kayyy

but yang paling penting, jaga pemakanan, jangan stress2 sebab tu akan membuatkan kulit kepala berminyak, rambut gugur dan kelemumur!

xoxo 
Isma

Tuesday, 2 July 2013

Pregnancy Journal - 1st Trimester

ok now that i'm at my 12th week, ppl said its safe to tell other ppl that you are pregnant :)

bukan nampak pun perut lagi...

cuma ada yang kata, risk of miscarriage is quite high during 1st trimester, so to avoid unnecessary soalan n jawapan, better wait sampai habis 1st trimester...

but anything can happen, kuasa Allah kan...hopefully all of you doakan myself and baby sihat and boleh mengharungi this 40 weeks!

28 more weeks to go!

just nak share, my experience during 1st trimester ni kan....act i kinda knew that i'm pregnant since week 3 - mainly because:

1) period i lambat - my cycle is quite short , dalam 23-25 days, so, bila dah 3 minggu tak perid balik, so mmg pelik...

2) breast sakit gila! nipple keras je all the time, and kat area breast tu rasa macam muscle pull tau...very painful, especially masa tidur sebab tak pakai bra kannn...no support at all...

tu jelah

so went to buy the home pregnancy kit from Clear Blue ( siap beli yang digital tauuu) ...harga dalam RM29...

alhamdulillah test2 die tulis pregnant 2-3 weeks..tak amik gambar test stick tu pun sbb my hubby superstitious terlebih hahahah

my reaction bile tahu mengandung?

instantly cried! mostly of anxiety - pregnancy comes with immense responsibility, and we have only been married abt 5 months, so rasa macam boleh ke?
financially kena bersedia, terus rasa nak google berapa cost pregnancy n labour etc, and how much additional we need to take care of and infant n child

paranoid tak? 

accountant tetap akan jadi accountant
hahaha

hubs kata takpela...we'll make do...
make more, inshaAllah ada rezeki utk baby jugak kannn

then 2 weeks after the test baru pegi buat pregnancy test kat Klinik Idzham...doc kata positive abt 5 weeks pregnant :) i mmg tak keep track days i have my period sebab period i mmg regular since pakai Premium Beautiful kann...so doc kata kite tentukan estimated due date from the scan lah....

then did 1st scan at 9th week sepatutnya...buat kat Klinik Idzham Bukit Antarabangsa je...
tapi masa scan doc kata based on size, baby baru 8 weeks 2 dayss....1.76cm je panjangnyaaa
tapi dah ada heartbeat!
hehehe

to be sure, Dr Ramzul kata datang balik next week sebab maybe boleh ada variance of plus/minus 5 days from the scan...
2nd scan the next week...baby already at 10 weeks!
dah about 3.5cm...almost doubled in 7 dayyysss
EDD is approximately 13 Jan 2014!

magic kan..my hubs nganga je tgk doc scan...i cant see obviously sbb i baring...
baby so kecik, i just get to see from the scanned printout...

so now frequenting on the folic acid and milk
i love HL milk tuuu...sehari segelasss hehehe
no morning sickness sangat ...occasionally la kalo kena mmg flat terus seharian....
tapi die pandai pilih hari, usually weekendla i get my vomitting spell

so far baru 3 kali...
mainly coz i don't get my meals on time and perut start angin n meloya...
urghh
not the best feeling laaa...

but part and parcel of being pregnant kan...

other than the breast tenderness ,cepat letih, occasional morning sickness and being gassy all the time , i'm all good!

as usual pegi kerja macam biasa...MC only on the doctors appointments...good girl kan ? hehehe
and pegi business appointment as usual :)
alhamdulillah, life takdelah disrupted sangat from the pregnancy...
but cepat letih n asyik mengantuk tu mmg masalah sikitla...

coz u can't really push yourself, sebab mmg tak larat..
by pukul 10pm dah tido...hahaha logic ke?
not for me laa

but i google2, its normal that you feel fatigue and sleepy, coz your body is working double shifts to get ready for the baby :)

so ....lalui jelah yerrrr

hubs siap tolong downloadkan apps BabyCenter and I'm Expecting so that we can keep track of the baby's progress

uols yang ada smart fon pun can do the same...senang sangat every week it will remind you what to do, hows the baby doing, keeping track of your weight and symptoms etc...

tak payah susah2 nak google hihi

here's my latest pic ....lately malas nak makeup sebab kulit naik rashes kalo pakai compact powder MAC tu...
so bare faced with La Praise Serum jelah :)

oh ya and another pic of me at our Diamond Night last 2 weeks :)

masih muat lagi my weddimg dress hehehe




ok sekian update today

will be blogging abt  TLC and biz activities soon!
too many things in queue to blog about as TLC is expandinggg!

xoxo
Isma




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring