Monday, 22 July 2013

BERSUSAH-SUSAH SEKEJAP



Susah senang hidup kita, kita jer yang tahu 
unless kita jenis mencanang - aku susah, aku susahhhh
rasanya kecil sangat percentage orang macam ni
mostly, kita simpan je kesusahan dengan diri sendiri , or share dengan husband
kadang parents pun tak tahu
yelah, malu, segan, and taknak menyusahkan pun yer

we make do, doing our best everyday to get by
orang nampak kita macam OK, ada kereta, ada rumah (sewa or beli tak kisahlaa) , kerja pun ok
tapi mana orang tahu yang dalam account bank kita ada RM50 je nak tunggu gaji bulan depan?
kadang pening nak pegi kerja macam mana? nak isi minyak, toll sume...

dalam wallet ada RM20 je, buat belanja anak-anak
sebab gaji cukup-cukup makan,hutang, tak cukup savings, anak masuk hospital, kereta rosak, husband sakit and tak boleh kerja... macam2
benda emergency nak jadi, kita mana boleh foresee kan
lagi-lagi nak raya ni…

sebab tu, kalo kita nak senang pun, usaha sendiri 
cari peluang yang baik, yang halal, yang kita boleh buat!
boleh kalo nak tanya pendapat orang, tapi jangan biarkan mereka jadi DECISION MAKER pulak!
yang afdalnya, terus je solat istikharah, tanya ALLAH 

kita buat keputusan utk bantu family , sebab kita tahu family kita perlu diupgrade….banyak lagi yang kurang
ingat SEBAB SEBENAR kita nak cari duit lebih, 
nak buat perniagaan kecil-kecilan, nak keluar modal
KENAPA?

sebab kita dah taknak susah lagi, sebab masa susah, bukan kita akan mintak bantuan orang pun 
kite jelah yang boleh ubah hidup keluarga kita!
bukan kawan2, bukan family, bukan ipar duai
keraskan hati, buat sampai berjaya!
sebab REZEKI dari ALLAH, bukan dari ORANG!

Suami dan anak mmg boleh jadi penghalang (masa, siapa nak jaga anak etc); tapi think of the BIGGER PICTURE!
pengorbanan sekejap kita setahun ke dua tahun, but lepas tu anak kita boleh merasa hidup senang and kita pun dah ada saving sendiri
best kan? Suami dan anak pun menumpang senang kita!
inshaAllah, kalo niat kita betul , jalan yang kita pilih pun baik, Allah akan permudahkan…


Mothers are the strongest creatures 
Bayangkan Siti Hajar boleh berlari 7x Bukit Safa dan Marwah, untuk mencari air untuk anaknya…
Baru nak cari air tu….agaknya dalam fikiran die; biarla die cuba yang terbaik, supaya anak die dapat minummm
kita dah sampai tahap tu ke ? Jauh lagi kottt 
Allah akan nampak usaha kita, kalo kita konsisten…so jom buat yang terbaik!

Just something I feel today; I believe all of us can do impossible things, once we put our minds to it!
Kecilkan HALANGAN, besarkan IMPIAN!

Kalau uols nak sama2 buat biz dengan I, I boleh bantu...
setakat duit lebih dalam RM1,000- RM5,000  untuk raya, memang boleh sangat!

Isma 019-3393340

 ....Team kami ada diseluruh Malaysia!....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring