Friday, 16 August 2013

BAJU MELAYU AARON AZIZ by JAKEL :)

heee

dah jadi macam tradition dah, every year mesti belikan baju raya sedondon untuk my family :)
 start dari my 2nd year bekerja dulu

sedikit contribution to my siblings and parents :)

mula tahun 2009...masa ni tema light purple 


pastu 2010, tema dark choc + green....


2011 pulak, purple manggis...alaa macam marroon lah jugak


then 2012, warna peach :)


heee hari raya pertama jelah sedondon kan...

senang jugak every year ada baju melayu sedondon ni....sbb masa weddings ke apa, tak payah nak membazir buat baju melayu lagi utk family

recycle je apa yg ada...

diorg bukan pakai hari2 pun baju tu kan...so still nampak macam baru :)

so this year, sambung jugak tradition ni, ikut budget lahkan...

now dah berfamily and expecting a baby, i try taknak lavish sangat raya tahun ni

so we stick to tema colour silver, so that me n hubs boleh pakai baju nikah :)

hubs pun baru pakai sekali je baju die tu...so mmg baru punnn

as for me, tanak membazir beli baju baru, just pair up my nikah skirt with a matching top :)

obviously baju nikah tu agak ketatlah since my breast dah naik size n perut pun mula showing...muat tu muat, but rasa tak selesa pula nak makan masa raya nanti ....

shawl je i beli baru - RM20 kat Wangsa Walk...jimat kan?


tadaaa...tema silver grey tahun niii!

since tak sempat nak beli kain ela n buat 6 pasang baju melayu, kita beli ready made jelahhh

usually nak buat baju melayu diorang ni i spend RM1K plus juga on kain...yelah kain yg elok costs about RM60-70 per meter....sorang pakai 4 meter...kali 6?

hahaha, do your own math la yer

pastu upah tempah baju melayu sekarang pun boleh tahan..ranging from RM80-150 jugak sepasang

haaa usaha mencari yang ready made pun bermula!

since preggers, malas nak baju hunting etc, hubs cakap cari kat JAKEL jelahhh

kan ada promo baju melayu AARON AZIZ tu....penuh bunting kat DUKE and AKLEH

so 2 hari sebelum raya, pergilah lepas terawih...nasib baik JAKEL tutup at midnite...

actually baju melayu AARON AZIZ ni banyak choice juga...ikut kualiti kain

kalo yang macam satin tu...dalam RM110 dah dapatt...

but since nak belikan utk orang, rasanya nak beli yang elok sikit...so kitorang mencari cotton mix or SB line cotton

so jumpa yang SB line cotton and cotton denim, sepasang dalam RM370 and get free sampin

ermmm...seperti overbudget pulak heheheh

actually ok jer, lebih kurang macam budget tahun2 lepas, but since kata nak saving, rasanya RM2.5K tu macam banyak lol

ditakdirkan rezeki, tetibe ada happy hour pulak kat JAKEL tu!

for 30 minutes, harga baju melayu yg kitorang nak tu jatuh jadi RM150 sepasang + FREE sampin and butang !

wahhh apa lagi, terus cari 6 pasang sama color n bayar !

pastu baju kurung mummy and my sis in law Dayah pun cari je terus kat JAKEL, pun harga lebih kurang sama jugak :)

syukur, lebih kurang dalam budget!

all in all memang berpuas hati dengan pembelian kali ni :)

tahun ni 1st year tak beli baju raya baru...

sebab rasa macam takde mood and membazir

selalunya, I won't even hesitate nak spend RM500-800 untuk sepasang baju raya...

yelah, akan pakai lagi pun kan for events and weddings....

tapi now, rasa berat nak keluar duit macam tu utk baju...plus preggers pun so lepas ni mesti baju tu dah tak fitting :)

berat coz lepas our charity event haritu, knowing RM500 can feed 30 children for 2 weeks...

hmmm....

takpelah, lepas ni kalo nak beli baju mahal, make sure buat income besar n zakat /sedekah pun besar jugaaaa

baru fair kan :)

well, that's all for today :)

esok weekend so mesti banyak open houses...

be safe, eat moderately and enjoy your weekend ya!

xoxo
Isma




Wednesday, 14 August 2013

TLCC Doa Selamat and Soft Opening and Iftar :)

sorry for the late update...busy betul towards the end of Ramadhan n biasalah, raya activities kannn :)

well this Ramadhan has been quite hectic, with work load kat office yang menggila and crazy deadlines

and with the pregnancy, my gastric agak teruk some days so, tak dapat nak puasa penuh :(

but alhamdulillah, hubs has been helping a  lot around the house...

and I don't have to cook for berbuka since hubs berbuka kat masjid everyday :)

kalo kena masak pun memang tak sempat sbb everyday balik pkul 6.30pm from office !

so I only cook for sahur...

biz still on masa Ramadhan walaupun I hadkan sikit activity...coz nowadays cepat letih kannn

but masih sempat fittingkan 5 cash buyers Premium Beautiful the last week before raya :)

alhamdulillah , rezeki !

so dalam kehidupan yang hectic, and nak mengejar amalan Ramadhan, syukur alhamdulillah another milestone for TLCC dapat kami fulfill!

OUR OWN CENTER!

bestnyaaa

lagi best coz we share our happiness with orphans and tahfiz students , and double blessings coz it coincides with Ramadhan :)

we had 1 week to organize the event, raising funds for the homes - Pusat Jagaan Ummul Qura (Bukit Beruntung) and Maahad Tahfiz Darul Ulum Wal Isnad (Sunway Batu Caves)

we collected over RM20,000  - thanks to all our TLC members support and effort, collecting between us and also extending the opportunity to others who wanted to contribute !

in TLC, it's always from TLC to TLC!

we even get sponsors between TLC members  for our Iftar spread, Nasi Beriani Gam Putrajaya !

sedap bangat, thanks to all sponsors!

mmg berganda pahala mereka yang jamu orang berpuasa :)

so alhamdulillah, duit yang kumpul tu dapat bagi sepenuhnya pada the homes, plus boxes of food and material contributions from TLC members!
syukur!

alhamdulillah, in the new direction for TLC, this new biz culture of giving back , helping others ( in TLC and our community) - semoga rezeki biz kami lebih berkat dan dilimpahi rahmat ..

and inshaAllah,we will commit to continuously give back to the society, bukan je masa Ramadhan!

and with our new center, inshaAllah we will develop more online and social media enterpreneurs, providing more classes and support to be a successful omnipreneur!



 doakan usaha kami ya!

xoxo
Isma




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring