Friday, 16 August 2013

BAJU MELAYU AARON AZIZ by JAKEL :)

heee

dah jadi macam tradition dah, every year mesti belikan baju raya sedondon untuk my family :)
 start dari my 2nd year bekerja dulu

sedikit contribution to my siblings and parents :)

mula tahun 2009...masa ni tema light purple 


pastu 2010, tema dark choc + green....


2011 pulak, purple manggis...alaa macam marroon lah jugak


then 2012, warna peach :)


heee hari raya pertama jelah sedondon kan...

senang jugak every year ada baju melayu sedondon ni....sbb masa weddings ke apa, tak payah nak membazir buat baju melayu lagi utk family

recycle je apa yg ada...

diorg bukan pakai hari2 pun baju tu kan...so still nampak macam baru :)

so this year, sambung jugak tradition ni, ikut budget lahkan...

now dah berfamily and expecting a baby, i try taknak lavish sangat raya tahun ni

so we stick to tema colour silver, so that me n hubs boleh pakai baju nikah :)

hubs pun baru pakai sekali je baju die tu...so mmg baru punnn

as for me, tanak membazir beli baju baru, just pair up my nikah skirt with a matching top :)

obviously baju nikah tu agak ketatlah since my breast dah naik size n perut pun mula showing...muat tu muat, but rasa tak selesa pula nak makan masa raya nanti ....

shawl je i beli baru - RM20 kat Wangsa Walk...jimat kan?


tadaaa...tema silver grey tahun niii!

since tak sempat nak beli kain ela n buat 6 pasang baju melayu, kita beli ready made jelahhh

usually nak buat baju melayu diorang ni i spend RM1K plus juga on kain...yelah kain yg elok costs about RM60-70 per meter....sorang pakai 4 meter...kali 6?

hahaha, do your own math la yer

pastu upah tempah baju melayu sekarang pun boleh tahan..ranging from RM80-150 jugak sepasang

haaa usaha mencari yang ready made pun bermula!

since preggers, malas nak baju hunting etc, hubs cakap cari kat JAKEL jelahhh

kan ada promo baju melayu AARON AZIZ tu....penuh bunting kat DUKE and AKLEH

so 2 hari sebelum raya, pergilah lepas terawih...nasib baik JAKEL tutup at midnite...

actually baju melayu AARON AZIZ ni banyak choice juga...ikut kualiti kain

kalo yang macam satin tu...dalam RM110 dah dapatt...

but since nak belikan utk orang, rasanya nak beli yang elok sikit...so kitorang mencari cotton mix or SB line cotton

so jumpa yang SB line cotton and cotton denim, sepasang dalam RM370 and get free sampin

ermmm...seperti overbudget pulak heheheh

actually ok jer, lebih kurang macam budget tahun2 lepas, but since kata nak saving, rasanya RM2.5K tu macam banyak lol

ditakdirkan rezeki, tetibe ada happy hour pulak kat JAKEL tu!

for 30 minutes, harga baju melayu yg kitorang nak tu jatuh jadi RM150 sepasang + FREE sampin and butang !

wahhh apa lagi, terus cari 6 pasang sama color n bayar !

pastu baju kurung mummy and my sis in law Dayah pun cari je terus kat JAKEL, pun harga lebih kurang sama jugak :)

syukur, lebih kurang dalam budget!

all in all memang berpuas hati dengan pembelian kali ni :)

tahun ni 1st year tak beli baju raya baru...

sebab rasa macam takde mood and membazir

selalunya, I won't even hesitate nak spend RM500-800 untuk sepasang baju raya...

yelah, akan pakai lagi pun kan for events and weddings....

tapi now, rasa berat nak keluar duit macam tu utk baju...plus preggers pun so lepas ni mesti baju tu dah tak fitting :)

berat coz lepas our charity event haritu, knowing RM500 can feed 30 children for 2 weeks...

hmmm....

takpelah, lepas ni kalo nak beli baju mahal, make sure buat income besar n zakat /sedekah pun besar jugaaaa

baru fair kan :)

well, that's all for today :)

esok weekend so mesti banyak open houses...

be safe, eat moderately and enjoy your weekend ya!

xoxo
Isma




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring