Wednesday, 30 October 2013

selling yourself short - NOT!




Read a few frens FB status - mengeluh pasal financial diri dan keluarga
Ada yang tengah cari kerja, ada yang tengah cari 2nd job and ada yang recce biz untuk buat side income

Yang bagusnya, ada niat nak bantu ekonomi keluarga!
But, semua nak stay dalam comfort zone - contohnya, kalo sekarang ni ada degree in accounting, nak buat apa yang kita tahu n pandai je -maybe buat account company kecik2, or buat individual tax consultancy
So bila kita buat macam tu, mmg narrow lah scope nya - satu jenis industri, beberapa jenis service je!

tak kurang jugak yang mention, " aku tak sesuai nak buat sales and marketing, tak pandai cakap, malu, not my expertise, I don't do sales!"
hahahah
I was one of them jugak dulu
yelah, dah ada dalam comfort zone 
accountant gaji 6-7k… oklah, tak cukup pun buat2 macam cukup je
nak buat sales? Kim salam…not my standard lahhh



But now? My view has changed 180 degrees
now kalo nak suruh I jual apa pun I rasa I BOLEH!
Nak jual cakes? Supplement? Tudung? Baju?
Bring it ON! Asalkan ada guru yang dah berjaya boleh guide , dan return die memang berbaloi, I AM WILLING TO LEARN!

Life is about learning - rezeki nak datang pada kita , bukan semestinya dalam bentuk yang kita inginkan…
Kita nak naik gaji, Allah mungkin hantar rezeki kat kita dalam bentuk yang lain; contohnya anak, biz opportunity, kerja dalam bidang lain etc

So we learn; and adapt!
Tolonglah jangan sell yourself short- kalo kita boleh buat degree, buat professional exam, takkan la soft skill macam public speaking, selling, marketing, teaching tu kita tak boleh?
bukan tak boleh tapi kita yang TAK NAK!

Pasal selling and marketing pulak - ramai yang kata selling ni low class, tak pandai cakap, malu etc…
To tell you the truth, takde orang dilahirkan atau cita-cita dari kecik memang suka nak jadi penjual 
I pun sebelum buat biz ni rasa macam 'it's so not me' and malu nak pegi intro product, buat biz sharing etc dengan orang…

sebenarnya itu semua EGO je
semua skills ni kita boleh belajar..and it does not take long pun for us to master it…


lepas belajar, kita practice - sama jugak macam kita nak exam SPM dulu, dah belajar kenalah buat latih tubi!
malu dan segan tu memang normal - yelah kita buat benda yang kita tak biasa…
kena just proactive sikit jelah - kat sekolah dulu, kalo dah tahu kita tak pandai, kita ke yang tunggu cikgu datang kat kita?
tak kannn…
kita pergi jumpa cikgu, tanya…pegi kelas tambahan n tuition lagi, so that kita pandai…buat study group lagi tuuu
ada ke kite pilih-pilih? Buat yang mana kita suka je…? Of course kita akan buat semua yang boleh agar kita succeed dalam exam, dapat result yang baik 

sama je sebenarnya dalam hidup ni…
sebenarnya kita dah tahu what we need, and what we have to do if we want success 
buanglah alasan dan ego tu - fikirkan what is more important…
kita nak hidup selesa untuk siapa? Allah, Family, Anak-anak dan masyarakat kannn…
Ego yang kita asyik fikir, fear yang kita asyik simpan tu untuk , kita dapat apa ?
lama-lama kita sendiri jadi stuck in a rut, hilang confidence, blur…


I'm just giving a perspective, mungkin ada yang kurang setuju…
but I believe that we can do whatever we set our minds to do!
result may vary, itu semua rezeki dari Allah…yang penting kita consistently buat dan cuba lagi  :)

Havva great day darlingss

xoxo
Isma

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring