Monday, 21 October 2013

Stress mengganggu kesuburan! Cara-cara mengatasi stress

Nowadays ramai kawan-kawan I yang professional, mengalami masalah nak dapatkan baby.

maybe belum rezeki, but mostly mengakui tak cukup masa bersama pasangan, kerja lewat, letih dan stress

nak buat  macam mana kan, kerja pun demanding

gaji naik, kerja pun bertambah

banyak penyakit kronik terjadi pun disebabkan stress juga...

oklah just nak share some info dari website doktor sakit puan terkemuka, Dr Hamid Arshat :)

semoga membantu untuk uols kat luar sana kayyy

bila baca artikel ni, baru kita tahu yang stress ni banyak affect kesuburan lelaki dan wanita!

so jangan pandang remeh pasal stress ni - boleh affect our body and mind....



credit to Dr Hamid Arshat

CARA MENGATASI STRESS

 Stress/tekanan/tension sama ada mental , emosi atau fizikal semuanya ada kesan kepada kesihatan dan kesuburan seseorang lelaki atau perempuan. Banyak situasi dalam kehidupan kita , dirumah, dipejabat, dijalan raya dan lain-lain menimbulkan stress atau ketegangan. Tetapi tidak kesemua situasi stress itu buruk; kadang2 kita memerlukan kepada situasi begini untuk menggerakan kita berusaha , berfikir, mengatur rancaangan dan strategi dan akhirnya menjana kejayaan. Hidup kita penuh cabaran dan cubaan yang munkin menghasilkan situasi penuh stress.

Apa yang penting bagaimana kita menguruskan atau menangkis stress.
Berkaitan dengan isu kesuburan ,stress boleh mengganggu dengan beberapa cara.

1. Ia boleh melemahkan tenaga batin/syahwat lelaki atau perempuan dan ini menyebabkan mereka jadi mati pucuk bagi lelaki, vaginismus bagi perempuan, ketidakmampuan untuk melakukan persetubuhan khususnya ketika isterinya sedang subur.

2. Stress mengurangkan bilangan benih dan kekuatan pergerakan benih lelaki.

3. Mengganggu hormon subur wanita, akibatnya tiada penetasan telur/ovulation.

4. Saluran fallopio boleh jadi kuncup dan mencegah benih suami sampai ke telur isteri.

5. Menggangu imbangan hormon wanita dan menyebabkan kegagalan embryo melekat dan membenam ke dinding rahim/implantation.

so macam mana nak mengatasi stress?
berikut adalah beberapa cara yang boleh anda semua amalkan!


1. Berzikir mengingati Allah atau meditation

Berbagai jenis teknik relaxation bolih dicuba , tetapi bagi orang islam membaca quran dan memahami makna serta berzikir mengingati Allah setiap waktu lapang adalah sangat berkesan. Apabila memandu kereta atau sedang dipandu, baca fatihah, ayat kursi, tiga Qul, lepas itu berzikir, bertasbih, bertahmid terus menerus jangan berhenti, selingkan doa untuk dapat zuriat.

2. Deep Breathing/ Pernafasan selama 5 minit.
Waktu berkerja, dalam apa2 kesibukkan, berhenti sekejap duduk tegak. Sedut nafas melalui hidung perlahan2 dan hembuskan keluar melalui mulut juga perlahan2. Ulang beberapa kali sebelum mulakan semula perkerjaan atau lain2 aktiviti. Amalkan selalu.

3. Hubungi kawan atau saudara melalui telefon dan berbual2 kosong sekejap 
tapi jangan terlalu lama dan jangan bangkitkan hal2 yang bolih merungsingkan fikiran, Cari cerita2 yang ringan menggembirakan. Tapi jangan terlalu banyak luahkan perihal peribadi.

4. Baring terlentang atas lantai, sedut dan hembus keluar nafas perlahan2
Bayangkan anda buat mental scan untuk merasi kesan stress ,mulai dari hujung jari kaki dan terus naik kedalam kepala. Berhenti seketika ditempat yang anda rasai menekan/stress dan sedut dan hembus keluar nafas 1-2 minit.

5. Basahkan tuala dengan air suam panas dan letakkan dibelakang leher selama 10 minit. 
Gunakan alat pengurut letrik dan kenakan pada belakang leher bahu dan sekitarannya.

6, Lihat tayangan video komedi atau baca majalah kartoon atau komedi 
 untuk menggeletek hati kita untuk ketawa dan senyum. ' laughter is the best medicine'.

7. Berjalan , jogging atau berlari di taman2/park atau ditepi hutan atau liring bukit. 
Pokok2 ,daun2 hijau dan bunga2 yang indah berwana warni dang harum baunya jadi penawar hati yang tertekan.


Ketenangan  fikiran boleh meningkatkan kesuburan. Ketika buat riadah, yoga, breathing exercise dll juga amalkan zikir dan tasbih, insya Allah doa kita akan diperkenankan dan dimakbulkan.

Alternatively, untuk yang kurang masa nak buat exercise or breating technique, boleh amalkan tidur dengan BioVelocity Sleepmate!


As uols semua tahu, tidur dan rehat yang berkualiti dapat bantu mengurangkan stress dan memberi ketenangan untuk diri kita!
Dand salah satu  benefit Bio Velocity Sleepmate adalah ia dapat membantu melancarkan peredaran oksigen dan darah dalam badan - salah satu faktor penting untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita!

get more info on BioVelocity Sleepmate dan macam mana ia dapat bantu anda mengurangkan stress dan meningkatkan kesuburan - just by SLEEPING!

Read more on BIO VELOCITY SLEEPMATE! (click on the link !)

xoxo
Isma




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring