Thursday, 21 November 2013

Pregnancy Journal: Confinement Lady in KL - Pakej Urut semasa Berpantang /selepas bersalin

Salam dearies

sedar tak sedar, I dah pun masuk my 3rd trimester :)

alhamdulillah, baby and mummy are doing well...

minggu ni dah nak masuk 33 weeks of my pregnancy, overall I'm coping well, just some occasional heartburn & reflux , minor lenguh2 badan bila duduk lama kat office ...oh ya and swollen ankle !

hahaha

last checkup at 28 weeks - baby is about 1.2kg...mummy pulak naik dalam 8kg in total...
I do feel heavy now...DEMOKKK !

but I guess normal la kan...mana ada perempuan mengandung rasa kurussss

anyways, masuk 3rd trimester, means I have to start my preparation for the baby and myself !

sebelum ni I try not to get too excited - lagipun I banyak focus my time on work and biz, sebab nanti towards the end I tahu sure akan letih and tak larat...
hopefully I dapat terus siapkan my rakan kongsi dari segi ilmu sebelum I bersalin - at least they can be independent sikit kan....coaching thru fon and whatsapp of course akan continue ....and my mentor Izyan tetap akan bantu as a back-up person :)



so today I nak share about my confinement package...
I got this contact number from The Gentle Birthing Group Malaysia

I suka masuk GBG ni, just to get some knowledge about birth and pregnancy :)

so some of the mothers there share pasal Siti Aishah Confinement ni...

uols boleh add diorang kat FB ya...

so I got her number, I teruslah tanya harga-harga pakej kannn...

I tak banyak masa nak survey-survey sangat, since ada 2 bulan je to go sebelum bersalin...

plus dulu my mentor Izyan Liyana pun berurut dengan diorang jugak lepas bersalin her 2nd baby Inas- and she has good reviews...plus harga yang diorang charge inclusive of transportation around KL & Selangor area

so here goes... ni harga pakej untuk tahun 2014 ye :)

Note: boleh hubungi 016-2778421 (Puan Mira) via sms/whatsapp untuk details kayyy

PAKEJ RAWATAN SELEPAS BERSALIN

Pakej 1: RM 130 per sesi (2 jam)
Urut bersalin 1 badan
Tuam satu badan dan tungku (hot stone therapy)
Penyediaan mandian herba ibu
Pakaikan bengkung (bengkung tidak disediakan)
Param NR
Pilis NR
Pil Herba NR
Rawatan tambah susu atau rawatan susu tersumbat (atas permintaan)
Mandi baby (atas permintaan)

Pakej 2: RM 100 per sesi (1 jam 15 minit)
Urut bersalin 1 badan
Penyediaan mandian herba ibu
Pakaikan bengkung (bengkung tidak disediakan)
Param NR
Pilis NR
Pil Herba NR

Pakej 3: RM 70 (1 jam)
Urut bersalin 1 badan


PAKEJ RAWATAN PENUTUP PANTANG ( mula hari ke 30 )

Fungsi: utk merawat rahim ibu dengan mengeluarkan lebihan darah kotor dari dalam rahim. Lebihan darah kotor ini jika dibiarkan boleh mendatangkan masalah kesuburan, fibroid, cyst dan pelbagai masalah sakit puan yg lain.

Pakej 1: RM 190 (2 jam)
Urutan pulih dara
Tuam 1 badan
Set tangas utk 14 hari (periuk tanah, batu sungai, 1kg paste tangas)

Pakej 2: RM 140 (1 jam 15 min)
Urutan pulih dara
Set tangas utk 14 hari (periuk tanah, batu sungai, 1kg paste tangas)

Pakej 3: RM 90 (1 jam 15 min)
Urutan pulih dara
Rawatan tangas utk sehari

PAKEJ RAWATAN PELEPAS PANTANG ( mula antara hari ke 45 – 60)

Fungsi: utk menghilangkan bau2 rempah jamu pada badan ibu. Menghaluskan kulit. Mengembalikan aura ibu.

RM 200
Urutan pulih dara (60 min)
Body mask (20 min)
Sauna (20 min)
Mandi bunga

for myself, I ambil 3 hari untuk pakej 1 (pakej rawatan selepas bersalin) dan 1 hari pakej 1 (pakej penutup pantang)

all together dalam RM580 .... which is quite cheap i think!

sbb dah campur kos pengangkutan ke rumah kita and barang2 semua disediakan oleh confinement lady....
lepas tu kita boleh tailor ikut kemampuan and kehendak kita...contohnya ada yang nak urut je, herba2 param pilis sume tanak pakai kan....so tu terpulang pada bajet and preference kita :)

if nak tambah, of course boleh arrange untuk upgrade dengan confinement lady - yelah kita pun  tak tahu macam mana condition kita lepas bersalin, mungkin banyak angin etc nak kena urut lebih sikit ke kannn

Siti Aishah Confinement ni pun menyediakan khidmat urut semasa mengandung at RM70 per session...
so yang mana ada rasa sengal2, lenguh2 tu boleh la try urut :)

macam i selalu baca, the more we take care of our body before bersalin, the better we can cope after bersalin...
meaning kalo kita dah sakit2 badan masa mengandung, akan lebih teruk lagi skaitnya lepas bersalin nanti :)

so mana yang boleh settlekan dulu, settlekan before delivery ya...rawat yg mana sakit2 tu...

alhamdulillah, masa mengandung ni i tidur atas bio Velocity Sleep Mate setiap hari, so memamg banyak bantu untuk kurangkan lenguh-lenguh badan, and sakit2 pinggang...
plus I hanya bangun sekali je waktu malam untuk kencing :)

memang tidur lenaaa sangat

and I memang tak sabar nak sarungkan balik my Premium Beautiful lepas bersalin nanti!
mesti kemas dan ramping balik hehehehe

that's my goal!
and tak payah nak susah-susah ikat bengkung tradisional...just pakai bengkung Premium Beautiful jerrr...
mudah dan pantas!

anyone yang nak pakej SUPERJIMAT on Premium Beautiful or Bio Velocity Sleep Mate boleh refer kat link bawah ni kayyy:

Premium Beautiful & Bio Velocity Sleepmate Ansuran (Instalment) 2013 + Cash Rebate Promotion!

hope it well help your post delivery preparation :)

xoxo
Isma
019-339 3340


8 comments:

  1. Hey I have used the service of Mediguide Mom. i must say they are good.

    the lady who took care of me her name is Sharon. I could not afford paying chinese aunties for rm 4000 so i took a philipino for 2.3k and i had my doubts initially whether this would be a good choice. But to my surprise Sharon was really good. She knew all traditional chinese herbs, she made chinese tea, soft baby massage and i was extremeley happy with the meals and services she provided. I must say the training they get is really good

    Sharon also uses a mediguide uniform while working and a checklist was given to me on things i need to know while on confinement.

    She was really caring to my baby and me and would bring food to the bed though i told her no need, i felt bad but she insisted for bed rest. Thankfully my confinement went smoothly and i did not have any problem during my confinement and now i use part time lady from mediguide also.

    I was breastfeeding but for night i would pump milk to the bottle and Sharon would feed the baby as she wanted me to have a good sleep at night. She insisted on us 3 sleeping in the same room as i can be close to my baby even at night.

    And yes i must agree that the breast feeding support from mediguide was really helpfull. I recommended them to few of my friends and so far no complains. I would suggest to try them out as i had a very good experience with them.

    you can call them at 0102322785

    ReplyDelete
  2. thanks Jeol! I'm sure a lot of mommies out there looking for confinement ladies too :)

    ReplyDelete
  3. Hi,

    I have just completed my confinement with Mediguide. The lady introduced to me her name is Analyn. Ana was really good to me during my confinement. she handled night feed and took care of my baby and me really well. She was very patient and was very gentle. Her patience is what made me liked her alot.

    Mediguide was supportive as well. they thought me how to use tesco online shopping so i can get my stuff delivered to the house which was very useful during confinement and they gave me many practical tips.

    Analyn massages was very nice as too. If you are looking for somone who is really patience then i definitely would suggest to ask for Analyn. and yes she brought food for me to the bed as well and train my maid at home on how to bathe baby and handle the feeding so my maid can help me take care of my baby after her service is over. this was very generous of her.

    anyone looking for analyn will still have to go through mediguide moms and the number is the same 0102322785

    ReplyDelete
  4. D aura spa menyediakan rawatan urut ibu mengandung dan pakej lepas bersalin.more info www.dauraspa.com or 0388616838.

    ReplyDelete
  5. 0126383021 ieyla penjagaan ibu slapas bersalin..merawat ibu dan bayi,myediakn masakkan berpantang.

    ReplyDelete
  6. Malay traditional confinement service. Stay in or daily visit available. Pls call 019 551 0072

    ReplyDelete
  7. Hi I used Lillian recommended from Mediguide Moms , Chinese lady. More expensive than the Philipinos ones but she was good. I would recommend her though she cant keep going up and down the stairs cause quite old.But overall she knew her stuff. I contacted her through mediguide 0102322785

    ReplyDelete
  8. Are you still suffering from post pregnancy depression because of stretch marks? If you answer yes for any of the above questions I think we can help you out.
    get rid of stretch marks fast

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring