Monday, 2 December 2013

Majlis Ulangtahun Syarikat ke-21 dan celebration CDM Izyan Liyana

congratulations to my beloved mentor CDM Izyan  Liyana for achieving RM2 MILLION GROUP SALES!

in this business, pencapaian setiap pangkat kita diraikan ...and of course CDM atau Crown Diamond Manager ni pangkat yang tertinggi dalam biz ni.... celebration die pasti lebih grand dari pangkat-pangkat yang lain :)

best thing is that, tak ada quota untuk capai apa-apa dalam business ni tau - siapa je yang capai penjualan berkumpulan sebangyak RM 2 juta, memang boleh dapat pangkat CDM = 41% profit sharing ...

of course, pencapaian ni ambil masa, and tak ada shortcut :)
dalam biz Hai-O ni, kalo nak naik pangkat, you mesti ada at least seorang rakan kongsi dalam your network yang berpangkat bawah you, so nak naik pangkat means you have to develop your leadership skills untuk naikkan pangkat rakan kongsi juga ....bukan syok sendiri naik pangkat sorang-sorang, or goyang-goyang kaki sambil biz partners bersusah payah naikkan diri sendiri ...

As for my leader Izyan, I'm really proud of her - perjalanan biz beliau bukan mudahhh....
bermula sebagai  engineering graduate  dan juga pekerja sektor kerajaan dengan gaji RM1,800...
masa tu beliau tinggal di Shah Alam dan bekerja kat Jalan Duta....separuh dari gaji habis kat minyak, makan dan toll je....
Husband pulak tinggal jauh - kira perkahwinan jarak jauh la ni....husband Izyan kerja di Kedah...pegawai kerajaan juga...
bayangkan ibu muda (masa tu anak seorang) manage anak, kerja , berulang alik meredah jam Shah Alam-KL , dengan gaji yang ciput ....

bermula dengan just jadi blog reader our mentor Salha Zain, Izyan took a step untuk find out macam mana dia boleh keluar dari rutin hidup yang menyesakkan tu...

nak beri lebih baik untuk diri sendiri dan anak die Syahir...
yelah let's face it, gaji RM1,800 nak hidup kat KL ni, jangan haraplah dapat buat simpanan untuk anak kan...
kalau ada pun mungkin tak banyak....

bermula dengan biz ni, Izyan terus tak pandang belakang, resign and terus buat biz ni full time!
I may not have her courage - but I think for her, there's nothing to lose
gaji RM1,800 vs minimum RM3,000 sebulan bonus Hai-O (untuk yang baru mula!)

and bila you buat biz fulltime, boleh spare more time untuk tengok anak sendiri...
maybe hantar 4 -6 jam sehari kat nursery (so that you can focus on biz) bila balik, dah tak stress and boleh layan anak dengan happy...

pagi-pagi pun takde rush nak pegi kerja , bangun pukul 5.30 pagi siap2 kan anak hantar ke babysitter/nursery :)
boleh relax, siapkan breakfast ....hantar anak kat nursery pukul 9 or 10 pagi and then boleh focus buat online business or pergi biz appointments :)

paling I kagum dengan Izyan kan...she never failed untuk pergi kelas, despite kelas we olls kat Batu Caves!
and die stay sampai habis tauuuu

kalau nak fikirkan - jauh jugak kan Shah Alam ke Batu Caves tu, and kelas memang 2 kali seminggu....
35km per way...so 140km seminggu!

I adore her persistence, and determination!
memang kuat semangat Izyan ..and knowing her personally, I know mmg push factor Izyan ialah anak-anak beliau...

business tetap ada ups and downs, tetap ada ujian dan cabaran,...slowly but surely....4 tahun berbiz, dapat jugak Izyan capai tahap tertinggi dalam biz ni!
dah pun merasa income 5 angka gemok ....
gemok macam mana tu?
bolehla...dalam 20 - 30k sebulan...
kalo nak tunggu kat tempat kerja kita sekarang, kerja 15 tahun pun belum tentu dapat income sebulan macam tu kan...

bukan lama sangat pun kan?
kalau biz convensional, nak dapat balik modal pun makan masa 5 tahun....

dalam our biz, sambil biz ONLINE dan OFFLINE, 2-4 tahun dah capai tahap tertinggi dalam biz ni...
in fact, nak merasa income 5 angka...macam belas-belas ribu sebulan tu, tak sampai 6 bulan berbiz pun dah boleh merasa....

anyhow, I feel Izyan totally deserved it!
saje je story mory kat sini, sebab I nak semua tahu, tak semua orang dapat berjaya dengan mudah!
kena ada semangat yang kuat, and visualization masa depan yang clear :)
of course doa pada Allah dan USAHA tanpa jemu....

so enjoy the pictures from our glorious celebration!
and doakan kami akan lebih berjaya di masa hadapan - and will grace the CDM stage soon :)





my favourite singer - Misha Omar, superb performance!




xoxo
Isma

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring