Wednesday, 21 May 2014

my time is WORTH...how much?

lately, asyik bertemu dengan orang-orang yang "busy"

contoh:

"akak nak buat biz, tapi akak busy sangat, mana nak uruskan anak, rumah, nak masak, nak pegi kerja - pastu nak kena update FB lagi, blog lah, ...mana ada masa!"


kalau kita asyik cakap " aku tak ada masa, aku tak ada masa"
memang Allah kabulkan doa kita tu...

kata -kata kan doa 

orang lain, sama jugak, ada 24 jam sehari!

stoplah bagi discount kat diri kita, die tu single, die tu takde anak, suami die sporting, die ada maid, die kerja tak sibuk ...
sebab semua alasan memang logic 

masa dalam kerja lama saya dulu (sebagai external auditor) - bangga sangat kalo kita kata diri kita busy... kononnya macam we matter in the company, tanggungjawab kita banyak, sampai tak terhandle kadang-kadang
kadang2 dengan bangganya kita kata aku busy lah, takde masa nak buat benda2 lain
busy = bagus ke?

hmmm...not always lah kan...
kalau dulu, saya bekerja average 80-90 jam seminggu, gaji dalam 5k
gaji sejam? dalam RM14 
macam sekarang, sama juga, tapi average 50 jam seminggu, gaji sejam dalam lebih kurang RM40 


haaaaa, agak2 mana yang best?
uols plak, berapa agaknya nilai masa kita?

itulah bayaran untuk masa kita sejam, untuk datang bekerja dipejabat 
patutlah orang dulu2 kata, MASA ITU EMAS!
yelah MASA=DUIT!

tapi, nak pergi ke pejabat tu, kita ada IDLE TIME (tersekat dalam traffic jam, cari parking, menempuh rush hour pagi dan petang) dalam lebih kurang 1-2 jam sehari
ataupun, kita ada masa rehat dalam 6-8 jam sehari untuk tidur, tengok TV, tengok internet etc

apa kata tukarkan sebahagian jerr dari IDLE TIME tu kepada MONEY MAKING ACTIVITY?
Spend dalam 1 jam sehari, generate dalam RM20 sejam ke? Or kalau rajin sikit, dalam RM100 sejam ke…as a start 
ni untung ye, bukan sales 

betul, ni yang Honeybee dalam TOP LEADERS CIRCLE yang baru buat dalam seminggu, dapat tiap2 hari!
and this is BIZ ye, so takde istilah goyang2 kaki, cari orang register bawah kita, dapat duit 

BIZ means, kita bukak kedai, jual barang, dapat untung ! Lagi bagus, kalau kita ada franchise bawah kita a.k.a agen2 berdaftar yang sama2 buat biz dengan kita!
Cuma, kita mudahkan istilah KEDAI tu, dengan menggunakan KEDAI ONLINE!
tak perlu bayar sewa, tak perlu pekerja, tak perlu utilities, just spend some time untuk update kedai kita, jawab pertanyaan customers, ambil order, COD atau post barang 

Sentiasa fikir dan cakap, "inshaAllah, ada MASA yang aku boleh lapangkan sikit untuk PROJEK HONEYBEE ni, Ya Allah lapangkanlah masa aku sikittt je dalam 1-2 jam sehari ..aku nak buat extra income ni untuk keluarga, dan masyarakat, kerana-Mu Ya Allah"
Jangan terperanjat, nanti Allahh akan buka kelapangan masa kat kita, walaupun kita sibuk dengan kerja, family, anak, kerja rumah etc 

WORK SMART, BUAT BIZ PART TIME, TAPI GENERATE INCOME MACAM KERJA FULL TIME!

contact ISMA 019-339 3340 melalui Whatsapp or FB PM
 untuk mendaftar sebagai HONEYBEE!


Maximise MASA a.k.a ASSET kita!

p/s: masa umur 20-40an nilah kita kena amik peluang nak berbiz :)
kalo dah 50-60an, larat lagi ker?
tapi jangan terkejut dalam Top Leaders Circle , ada lagi aunties2 yang amik peluang buat biz online...promote2, anak tolong pos :)

lepaslah groceries sebulan, takyah tunggu duit anak2...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring