Monday, 21 July 2014

Resipi Puding Marble Mineral Coffee (credit to AzlitaMasamManis)

aha

seronok bila blogger masakan terkenal Kak Ita buat recipe untuk kopi kegemaran kite; Mineral Coffee!
now, Mineral Coffee ni bukan sahaja boleh diminum, malah boleh buat as a yummy dessert !


"Mineral Coffee ni bukan sebarang kopi tau! Ia di perbuat daripada biji kopi jenis Robusta yang berkualiti tinggi dan di import daripada Vietnam. Tahu tak.. yang Vietnam adalah pengeluar kopi Robusta yang terbesar dan kedua terbesar selepas negara Brazil dalam pengeluar kopi dunia.

Bukan itu sahaja tau! Mineral Coffee ini juga tak manis tau! sebab dia tak ada gula.. sebaliknya rasa dia lemak-lemak manja gitu...
Ini kerana ia menggunakan Garam Buluh.
Apa tu garam buluh?
Garam Buluh Hai-O ini di import dari Korea Selatan. Ia sangat popular dengan keaslian dan kandungan khasiatnya sangat tinggi. Kalau anda nak tau.. garam Buluh ni sudah lama di amalkan oleh masyarakat Korea sejak 13000 tahun dahulu lagi.. dan merupakan ramuan perubatan purba mereka.
emmm... itulah rahsia kesihatan orang Korea..

Garam Buluh ni 100% organik dan ia bebas daripada sebarang bahan kimia.
Sebab tu bila anda bancuh aje Mineral Coffee dengan air panas... akan terbitlah satu aroma... yang WOW!"

ni kata Kak Ita lah kannn :)

so ni i tepek resipi ni, credit to blog Kak Ita http://www.azlitamasammanis.com/


PUDING MARBLE MINERAL COFFEE 

12 gm serbuk agar-agar ~ 1 peket
1 liter air
2 cawan gula halus
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastard
1 peket Mineral Coffee 
2 sudu makan air suam
1 sudu teh esen vanilla 
Pewarna

Masakkan serbuk agar-agar bersama gula dan air hingga gula melarut
Satukan susu cair dan tepung kastar dan kacau rata
Tuangkan susu dalam agar-agar dan masak hingga adunan pekat
Tambahkan esen vanilla dan kacau rata
Angkat dan bahagikan adunan kepada 4 mangkuk 

Bancuh Mineral Coffee dengan air suam
Tuangkan bancuhan Mineral Coffee dalam satu mangkuk dan kacau rata
3 mangkuk yang lain letakkan pewarna setiap satu.. warna yang berbeza

Sediakan acuan
Basahkan atau bilas acuan dengan air
Sediakan satu loyang berisi air
Letakkan acuan di dalamnya
Kemudian tuangkan adunan puding berselang seli warna dalam acuan 
buat dengan cepat kerana puding cepat mengeras
Buat sehingga habis
Bila dah siap sejukkan
Simpan dalam peti ais supaya rasanya dingin bila di nikmati..


so lepas ni , boleh la cuba resipi ni :)

nak dapatkan Mineral Coffee, boleh je order dengan I 

RM30 SEKOTAK (20 sachet)
RM58 untuk 2 KOTAK

Postage RM6

FREE POSTAGE UNTUK PEMBELIAN LEBIH 5 KOTAK 

Contact Isma 019-339 3340

xoxo
Isma

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring