Monday, 18 August 2014

Pengetahuan asas berniaga: Ketahui jenis-jenis kos anda!

salam dearies :)

ramai sangat yang PM i - mintak ajar asas berniaga, dan cara nak buat book keeping 

mungkin sebab background i sebagai Chartered Accountant kan

kalau 3 tahun yang dulu, I hanya boleh bercerita tentang teori bisnes, sebab masa tu I bertugas purely sebagai accountant & auditor sahaja
lansung takde pengalaman berbisnes masa tu :)


now alhamdulillah, selepas dapat peluang bisnes dengan #topleaderscircle , bermula dengan bisnes secara part time dan inshaAllah dalam proses untuk berbisnes secara full-time, I dapat juga aplikasi pengetahuan teori acconting dan finance , bersama dengan experience (setakat yang ada) bisnes.

so today, I nak sentuh tentang cost dahulu

bulan puasa lepas, i'm sure ramai yang buat bisnes bermusim jual barangan untuk hari raya :)
kebanyakannya jual biskut/kuih, jualan di pasar ramadhan, jual baju raya, jual brooch dan sebagainya ..
ada yang buat sendiri, ada yang jadi pemborong dan re-sell.
syukur, uols semua dah start berbisnes lah tu :)
coz definisi bisnes involves modal - apa itu modal?



MODAL/ CAPITAL:
 1) wang atau harta benda yg digunakan sbg dasar atau asas utk berniaga atau utk menghasilkan sesuatu yg menambah kekayaan 
2) wealth in the form of money or other assets owned by a person or organization or available for a purpose such as starting a company or investing.

PERNIAGAAN/BUSINESS
1) where goods and services are exchanged for one another or for money.
Every business requires some form of investment and enough customers to whom its output can be sold on a consistent basis in order to make a profit.

so actually, kalo uols ada salurkan modal (masa, tenaga, wang ringgit) untuk membuat sesuatu pertukaran barang /servis yang boleh mendatangkan keuntungan , itu dah dikira berbisnes lah tu :)

ramai sebenarnya yang dah mula berbisnes secara kecil-kecilan tanpa uols sedari kan ...

tapi, ramai yang tahu cara nak kira keuntungan, tapi belum betul-betul faham konsep kos :)

baru-baru ni I ada terdengar, conversation kat surau office I ni, katanya berbisnes jual biskut raya, jual 100 balang, untung dalam RM1,000. 

pastu I tanyalah, macam mana kira untung tu?

I jual 1 balang RM28, kos barang-barang sume dalam RM18 sebalang...
so untung RM10 la sebalang?

apa pendapat uols? 

betul tak cara pengiraan tu?

actually, dah betul dah konsepnya, tapi sometimes, kita lupa kos tersembunyi yang kita perlu ambil kira dalam menentukan keuntungan perniagaan kita

nak kira untung, senang je : sales - cost

so, apakah kos yang anda harus ambil kira?


FIXED COST
ni basically kos-kos tetap yang kita incur tiap-tiap bulan kita berbisnes
tak kira kita buat sales ke tak, memang kena bayar jugak kos-kos nih

kalo yang memang ada kedai, kos tetap ni macam:
sewa kedai
bil utiliti (elektrik, air, telefon)
gaji pekerja
advertising
internet 


kalo yang re-seller pulak, selalunya dah ada kontrak untuk ambil minimum stok dari supplier.
contohnya untuk setahun, ambil minimum RM1000 stok sebulan
kalo macam ni pun di kira kos tetap, sebab terjual ke tak, tetap kena ambil paling sikit minimum stok tu.

untuk yang berniaga online tu, mungkin boleh masukkan cost domain/server yg kita bayar setiap tahun sebagai kos tetap.

VARIABLE COST
yang ni pulak, kos yang berubah ikut level sales kita
kalo sales banyak, banyak lah die...
kalo sales kurang, kuranglah die
contohnya:

yang ada kedai: kos bahan mentah, kos pengangkutan , kos packaging, kos storage barang

kalo yang re-seller atau pun jual service:
kos minyak jumpa client, toll, makan minum masa appointment dengan client, postage barang, minya/ postage/ courier nak dapatkan barang dari pemborong atau kilang.


SUNK COST
haa ni yang kebanyakan orang tak berapa sedar
sunk cost ni kira macam modal hangus

contohnya macam kalo yang ada kedai :
1- renovation cost; kita takkan dapat recover balik bila kita berhenti buat biz
2- furniture and fittings - meja kerusi,lampu kipas aicond sume tu usually kira scrap lah...
3- kalo berniaga dari rumah, buat cake ke etc barang2 macam mixer, alat2 sume tu pun boleh kira as sunk cost la..unless lepas tu kita boleh jual?
4- advertising - memang sunk cost lah kan...iklan tak boleh jual balik kott


kalo jual pun mostly at very low value kan

this is only at the surface...
of course, setiap perniagaan, mesti ada kos yang unik :)

costing adalah salah satu aspek penting dalam perniagaan, sebab selain harga jualan yang sesuai, costing jugak memainkan peranan penting untuk menjana keuntungan berniaga!

untuk yang baru nak berjinak-jinak dengan perniagaan, I akan suggest timba pengalaman dulu dengan jadi re-seller/ agen dahulu, sebab yang ni paling kurang kos!
hanya keluarkan modal untuk simpan stok barangan, variable cost pun very minimal, sebab hanya perlu jumpa customer/ supplier tanpa perlu ada kedai

keuntungan more or less fixed, tanpa ada modal hangus - as long as semua barangan yg kita ambil stok tu, kita jual :)

paling jimat, buat biz online sebagai platform untuk dapatkan customer :)

if ada yang tercari-cari peluang biz, tak tahu nak jual apa, and modal pun ada , tapi limited, why not we meet up and mungkin uols berpeluang untuk berniaga bersama-sama #topleaderscircle!

inshaALLAH , senarai produk kami memang hanya yang in demand dan senang untuk dijual!
pendek kata- memang sought after lahhh!


9/10 dari punca rezeki datangnya dari berniaga!

Sunnah kot berniaga ni...pastu ada pulak yg pandang pelik je bila kawan2 berniaga...yg menjauhkan diri pun ada hihi..

Padahal sepatutnya kita perlu ada perniagaan sebagai salah satu punca rezeki kita! Ada keberkatan pulak tu kalo punca rezeki kita dr berniaga

Org tak nampak betapa banyaknya rezeki dr berniaga nihh...sbb selesa sangat dengan makan gaji dapat bulan2 kan...

I just nk illustrate aikit dlm bentuk figure ..
Katalah Allah nak bagi RM200juta rezeki bulan ni untuk penduduk di Ampang...ni contohla yerr

9/10 dr berniaga kan? So dah tentu2 Rm180juta dah tersedia utk org2 berniaga...20 juta utk org yg tak berniaga

So..katalah yg berniaga ada 10,000 org..and of course yg tak berniaga lagi ramai...katalah 10x ramai = 100,000 org

So utk yg berniaga..bulan ni dptlah RM18,000 seorang..and yg x berniaga dapatlah RM200 seorang

Nampak tak mana yg lebih? Of course kalo berniaga ni kalo buat lebih..dapat lebih


xoxo
Isma
019-339 3340













No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring