Monday, 11 August 2014

Resipi Mee Rebus Muar (Haji Wahid ) - bila tetamu datang beraya !

well, usually my weekends akan dipenuhi aktiviti biz - sama ada bantu rakan kongsi fitting Premium Beautiful, ataupun jumpa my own clients yang nak tahu peluang biz dan buat income 4-5 angka sebulan dengan Top Leaders Circle :)

but this year, maybe coz we have Safiyyah, ramai pulak tetamu yang berkunjung ke rumah masa raya niii

Tetamu kan pembawa rezeki , so inshaAllah kami akan raikan sebaik-baiknya - selagi mampu!


so this weekend, in between best friends weddings, sempat jugaklah I try masak resipi mee rebus muar yang sedap menjilat jari tuuhhh

heheh 

seriously, it is easy to make ( I suka share benda yang senang jerrr hehehe) - buat kuah die dulu, then yg lain2 tu potong2 jerrrr


of course semua raw materials- daging, sayur, telur, semua i purify dengan Biozone Food Purifier!
dam garam masakan I guna Garam Buluh...

berbaloi beli Biozone ni dah setahun lebih guna :)
yang penting kita nak elakkan cancer, so kena purify bahan makanan kita dari pengawet, fatty acid, dan toksin :)


so, uols bolehla try sajikan mee rebus ni untuk tetamu uols yerrr

this recipe serves about 15 ppl, so boleh adjust ikut bilangan tetamu :)


Cara Buat Mi Rebus Johor
( Resepi Mi Rebus Hj Wahid )

Bahan-bahan:
2 kilo mee kuning, dicelur ( actually, i tink 3 bungkus je dah cukup heheh, bila dah celur jadi banyak...)
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel (i used daging kisar (dlm kuah) + rebus daging dan hiris (tak masuk dlm kuah)
4 biji keledek, direbus dan dikisar (i used keledek merah, but rasanya kalo guna keledek kuning lagi elok coz lebih manis)
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar (letak atas penapis halus n lalukan dgn air)
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik (kalo malas, boleh blender je sekali, senang)
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering (yang ni i blum cuba, sebab tak sempat hehehe)
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua

Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. 
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. 
Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. 
Masukkan rampah kari kacau rata, 
kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. 
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

so selamat mencuba!

anyone yang nak tahu peluang cover balik duit yang keluar macam air musim2 raya ni - inshaAllah I can teach you how you can become a business owner with TLC!
1st income RM4,500 :)

XOXO
ISMA 019-339 3340

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring