Thursday, 15 November 2018

KERAP TERKUCIL, SAKIT KAT ARI-ARI,SELALU BASAH KAT "SITU"?


Uii paling tak selesa kan simptom-simptom kat atas tuuuu (Pelvic Organ Prolapse)
Yelah, dahla kita ragu-ragu kebersihan diri kita, kadang bauan pun kurang enak, nak solat pun asyik nak kena bersihkan sentiasa 😔

Bidan2 selalu cakap, masa pantang ikat bengkung ketat2 sampai lutut kalo bolehhh
lepas pantang pakai girdle, boleh angkat peranakan hanggg
Dulu kak Isma pun tertanya2, kenapa pulak pakai girdle boleh elakkan simptom2 niii?

Rupanya sahabat doktor bagi tau..
organ bahagian bawah kita ni, di tampung oleh pelvic floor muscle je.
Muscle tu, kalau elok fungsinya, dia akan tetapkan organ pundi kencing, rahim dan usus.

gethuuu kak isma dah bleh jadi doktor keeehhh ahhaha

masalah jadi, bila muscle tu dah tak kuat (die kat tepi peha celah kelangkang tuuu)....thats why organ kita boleh jatuhhhh
tu yg jadi tombongggg (rahim jatuh sampai keluar kat lubang situuu)
itu jugak yang jadi basah, dan kerap terkucil...sebab bila rahim jatuh, die akan menekan tempat pundi kencing, jadi stress kat situuuu😫
ada org panggil kencing tak lawasss..tapi sebenarnyaa sbb muscle kita dah tak kuat jeee
apsal jadi macam tu?
kadang sebab beranakkk, kite dah overstretch overuse muscle tuuu
kadang sebab faktor umur dan hormon, muscle jd relax dan terus lemahhh

ada 2 cara secara perubatan nak baiki masalah ni.
1/ pembedahan
2/ kegel exercise - ada org panggil senaman kemuuttt

so macam mana pakai girdle boleh bantu?
alhamdulillah, pakai girdle ni bukan menekan mana2 organ punnn
die bagi support ala-ala macam pelvic floor muscle kita masih berfungsi dengan baik
kira ada mebda nak tampung, dan letakkan organ kat tempat masing- kat rumah die ☺️
jangan masuk dirumah orang naaa

sambil tu kita latih muscle kita dengan latihan kegel ...
so takdelah simptom2 tu berlanjutan ye dakkkk

nak girdle yang selesa...WAJIB PAKAI LONG GIRDLE PREMIUM BEAUTIFUL!
Syok sedap kemas perut tak bunchitttt and bantu jaga organ2 penting kitaaa



Long girdle Premium Beautiful boleh didapati segera dihttp://ismalina.wasap.my/
Ismalina Ishak, Your PREMIUM BEAUTIFUL EXPERT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sharing is Caring